Wall-Street.ro: Ai plecat in 2010 din Romania. Care erau planurile tale atunci?
Aura Voiculescu: Motivele relocarii mele din Romania au avut legatura atat cu viata personala cat si cu ambitiile profesionale. In primul an, am urmat cursurile unui Masterat in Afaceri Internationale la una dintre cele mai prestigioase universitati din Australia. Am cochetat cu ideea de a-mi schimba traseul profesional, dar la terminarea masteratului, am decis sa-mi continui cariera in imobiliare.
Wall-Street.ro: Si acum cu ce te ocupi?
Aura Voiculescu: Lucrez de aproape un an in cadrul unei "boutique agency", in departamentul comercial, unde ma ocup de un portofoliu de peste 150 de proprietati comerciale stradale si rezidentiale, majoritatea proprietarilor fiind investitori privati. Rolul meu se concentreaza pe managementul portofoliului existent, dar include si prospectare si securizare de noi clienti.
Wall-Street.ro: Care este programul de lucru in Sydney? Este diferit fata de cel clasic din Romania?
Aura Voiculescu: Programul meu incepe la 8-8:30 dimineata si se incheie la 5:30-6. Oamenii sunt mult mai matinali si as spune activi fizic: prefera sa inceapa programul de lucru dimineata si sa aiba mai mult timp disponibil seara pentru activitatile lor.
Wall-Street.ro: Dar piata imobiliara din Australia? Este diferita fata de cea din Bucuresti?
Aura Voiculescu: Piata comerciala imobiliara locala este diferita de cea din Romania, atat ca reglementari, cat si ca practici. Australia a fost foarte putin afectata de criza globala, datorita legaturii puternice pe care o are cu economia chineza, dar sunt semnale ca lucrurile s-ar putea schimba.
Wall-Street.ro: Un studiu recent al DTZ arata faptul ca Bucurestiul este printre cele mai "sarace" orase la capitolul malluri. Cum este in Sydney?
Aura Voiculescu: Centrele comerciale sunt mult mai putin populare decat in Romania intrucat cei mai multi prefera sa-si faca cumparaturile de convenienta in suburbia in care locuiesc, de la magazinele locale de pe bulevardul principal. Exista si artere comerciale consacrate, care atrag locuitori din toate aria urbana Sydney si, de asemenea, destinatii de distractie precum cluburi, restaurante si cinematografe, care sunt foarte active in timpul weekendului.
Wall-Street.ro: Dar retaileri? Sunt mai activi?
Aura Voiculescu: Lanturile internationale de retail sunt destul de limitate ca prezenta, piata fiind concentrate pe numele locale care sunt foarte raspandite si cu notorietate. Spre exemplu, Zara a deschis primul magazin abia in aprilie 2011, in timp ce in Romania a ajuns la 72 de magazine.
Wall-Street.ro: Cum sunt proprietarii spatiilor comerciale? In Romania inca se practica oferta lunilor gratuite.
Aura Voiculescu: Intrucat cererea de spatii comerciale este in continuare ridicata, proprietarii sunt foarte putin flexibili, iar rata de schimbare a chiriasilor este scazuta deoarece cumparatorii sunt foarte fideli fata de brutaria, macelaria sau cafeneaua din zona in care locuiesc. Spre deosebire de piata bucuresteana, peisajul comertului stradal este mult mai diversificat si include doar intr-o proportie scazuta banci si farmacii.
Wall-Street.ro: Ultima intrebare: cum sunt platiti consultantii imobiliari din Australia?
Aura Voiculescu: Din punct de vedere financiar, exista ca in orice domeniu exista top-performeri si consultanti care se descurca mediocru. Ca in orice piata matura, venitul e corelat cu experienta (cea locala este foarte importanta!) si expunerea pe piata. In ceea ce priveste conationalii, nu am intalnit niciun roman in piata imobiliara de aici.
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: