Cartierul Titan, situat in sector 3 al Capitalei, s-a dezvoltat rapid in ultimii ani, pe de o parte datorita investitiilor private, in special in sectorul de retail si cel rezidential, iar pe de alta parte, ca urmare a investitiilor publice. wall-street.ro iti prezinta oferta de locuinte din aceasta zona, care sunt cele mai ieftine apartamente si cum au evoluat preturile in ultimii ani.
Pe langa investitiile private din Titan, precum parcul de retail Iris Shopping Center sau ansamblurile rezidentiale Rasarit de Soare, Evocasa Armonia sau Edenia Titan, in ultimii ani au fost realizate mai multe investitii publice.

Spre exemplu, in perioada 2004-2012, in cele cinci parcuri administrare de primaria sectorului 3 au fost amenajate 40 de locuri de joaca pentru copii si 18 terenuri de sport. In ceea ce priveste reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, doar in acest an au fost propuse spre executie 6.184 de apartamente, potrivit paginii web a primariei.

Criza a ieftinit apartamentele vechi cu aproape 50%

Insa chiar si in acest context, din 2008 si pana in prezent, preturile cerute pentru apartamentele noi si vechi din Titan aproape s-au injumatatit. In preturi pe metru patrat, cel mai putin s-au ieftinit apartamentele noi cu patru sau mai multe camere, ale caror preturi au coborat cu 20% in ultimii patru ani, potrivit platformei Analize Imobiliare, dezvoltata de imobiliare.ro. La polul opus, cea mai mare devalorizare au inregistrat-o garsonierele vechi, ale caror preturi au coborat cu 48%.


Sursa tabel: Analize Imobiliare. Preturile mentionate sunt preturi cerute si sunt exprimate in euro
In prezent, pentru un apartament vechi cu doua camere din Titan, proprietarii cer circa 55.000 euro, mai putin fata de preturile apartamentelor similare din cartierul Miliari, spre exemplu, unde o locuinta cu doua camere costa aproximativ 58.000 euro. In functie de graba proprietarului de a-si vinde locuinta, preturile mai pot scadea.

”Marja de negociere a celor ce isi doresc sa vanda, dar nu sunt presati de timp, este mica – de regula sub 5% . Si de obicei nu reusesc sa vanda deoarece pretul solicitat este mult superior proprietatilor similare aflate la vanzare ce apartin proprietarilor motivati, care au nevoie sa vanda intr-un anumit termen. Marja de negociere pentru vanzatorii motivati se incadreaza in intervalul 5%-15%, fiind in corelatie cu timpul ce a trecut din momentul scoaterii la vanzare”, spune Catalin Scripcaru, presedintele retelei de agentii imobiliare Century 21, care opereaza si in cartierul Titan.

Cat mai costa un apartament nou in Titan

Ca si in multe altele din cartierele Capitalei, Titan este o zona unde apartamente construite inainte de cutremurul din 1977 domina oferta.

Spre exemplu, circa 22% din apartamente cu doua camere scoase la vanzare au fost construite inainte de 1977, in timp ce doar 7% din acelasi tip de locuinte au fost finalizate dupa anul 2000.

Ponderea ofertelor vechi se reflecta si in pret. Astfel, o garsoniera construita inainte de cutremur are un pret cerut de 35.500, una finalizata in perioada 1977-2000 costa circa 38.800, in timp ce pentru oo garsoniera noua proprietarii cer 49.100 euro, conform datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare. Preferinta clientilor pentru apartamentele vechi sau noi este insa conditionata de bugetul pe care acestia il au la dispozitie.

„Bugetul este influentat de programul Prima Casa, circa trei din patru tranzactii incadrandu-se in acest program. Avand de respectat un buget, clientii sunt insa interesati in primul rand de locatie si de rezistenta cladirii. Abia apoi primeaza criteriul nou sau vechi”, explica presedintele Century 21.

Ce apartamente cauta cumparatorii

Cele mai scumpe zone din Titan sunt Camil Resu si Basarabia, pretul cerut pentru apartamentele vechi fiind de 1.140 euro/mp, respectiv 1.120 euro/mp, putin peste media cartierului Titan, de 1.050 euro/mp. La polul opus, cele mai ieftine zone sunt Theodor Pallady si 1 Decembrie, cu 1.000 euro/mp si 950 euro/mp.

In ceea ce priveste numarul de etaje al blocului, o garsoniera dintr-un imobil cu patru etaje poate fi mai ieftina cu 1.000 euro fata de una dintr-un bloc cu opt etaje, care are un pret mediu de 36.500 euro.

„Pe primul loc in preferintele clientilor raman apartamentele cu doua camere, patru din zece cumparatori alegand acest tip de locuinta ca prima optiune. Alternativele sunt garsonierele (28% din totalul cererilor) si locuintele cu trei camere (25% din optiunile exprimate de cumparatori). Raman preferate blocurile cu mai putine etaje, perceptia generala fiind ca sunt mai sigure in caz de cutremur”, incheie Catalin Scripcaru.

Ramane de vazut ce strategii vor avea dezvoltatorii de locuinte in Titan, cata vreme cele mai cautate locuinte raman cele cu doua camere, iar oferta este dominata de apartamente dinainte de 1977, doar 7% fiind unitati locative noi.

Wall-Street.ro va prezenta periodic informatii despre preturile locuintelor, precum si despre cererea si oferta din principalele cartiere ale Bucurestiului. Citeste si alte analize despre locuintele din Militari sau Cotroceni si spune-ne ce vrei sa afli in plus.

Sursa foto: sector3primarie.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri