Programul de guvernare al Cabinetului Ponta mentiona fara detalii intentia de a transforma Prima Casa, in Noua Casa, un program guvernamental dedicat exclusiv locuintelor noi. Ministerul Economiei a oferit pentru wall-street.ro clarificari privind stadiul proiectului si ceea ce se intampla cu programul Prima Casa.
Ideea unui program destinat locuintelor noi ar putea sa faca piata locuintelor noi, segment pe care investitiile din ultimii 4 ani pot fi numarate pe degete, sa prinda viata, insa nu in orice fel.

"Daca Noua Casa va fi bine facut, atunci va duce la o crestere a tranzactiilor de locuinte noi", a declarat Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker Affiliates of Romania, liderul pietei rezidentiale locale. El a mentionat ca impactul in piata veche nu va fi unul negativ, avand in vedere ca tranzactiile se realizeaza in cascada, dar si ca baza ofertei de locuinte noi este, totusi, redusa si nu va putea sa blocheze tranzactiile cu apartamente vechi.

Ce inseamna, insa, „bine facut”? In primul rand, ar trebui sa fie un program in care sa fie incluse si locuintele noi in faza de proiect sau constructie, pentru a stimula sectorul constructiilor, dar si pentru a exista o oferta mai larga. In prezent, oferta de locuinte noi, adaptate la noile cerinte ale pietei fiind una destul de redusa.

Desi clientii sunt mai reticenti cu privire la achizitia de locuinte in faza de plan, cu niste mijloace care sa ofere siguranta potentialior clienti, cum ar fi conturile escrow (sistem folosit de dezvoltatorul imobiliar Volumetric pentru un proiect in Brasov-n.r.)

Un alt aspect important al proiectului ar fi sa nu se limiteze accesul doar la persoanele care sunt la prima achizitie, ca la Prima Casa, spune Ilie.

Ce planuri are statul cu Noua Casa

Guvernul ar vrea un program nou, cu puternic impact economic, de relansare a constructiilor, dar care sa pastreze si efectele sociale ale Prima Casa.

„Programul propus “Noua Casa” urmareste stimularea sectorului constructiilor din tara noastra, precum si a industriilor conexe, avand in vedere ca experienta de pana acum a tarilor dezvoltate arata ca reluarea cresterii economice incepe cu revigorarea activitatilor din constructii. Conditiile economice trecute, dar si cele actuale, cu impact asupra sectorului imobiliar, au condus la necesitatea identificarii de solutii care sa reprezinte un imbold in relansarea sectorului constructiilor, in conditiile pastrarii efectelor sociale pe care le-a generat programul in derulare”, au declarat oficialii Ministerului Economiei, pentru wall-street.ro.

Astfel, potrivit oficialilor din Ministerul Economiei, conceptul programului Noua Casa vine sa raspunda provocarilor economice actuale: relansarea creditarii sectorului privat in domeniul constructiilor, a impulsionarii industriilor orizontale, dar si sustinerii de locuri de munca proportional cu volumul suplimentar de activitati implicate.

Care este stadiul Noua Casa

Indeplinirea obiectivelor programului mai are insa de asteptat, avand in vedere ca la proiect se va incepe lucrul abia dupa aprobarea bugetului pe 2013, programata spre finalul acestei luni. Mai mult este posibil ca in 2013 sa nu poate fi implementat proiectul, daca in buget nu vor exista resurse pentru Noua Casa.

„Definirea echipei de lucru se va realiza dupa aprobarea Bugetului de stat pe anul in curs, care poate confirma existenta resurselor necesare adoptarii unui astfel de program”, spun oficialii Ministerului.

Daca va exista buget pentru proiect, se va organiza un grup de lucru care sa includa specialisti din cadrul ministerelor de resort, din cadrul FNGCIMM, din sistemul bancar, reprezentanti ai sectorului constructorilor/ dezvoltatorilor/ agentiilor imobiliare si, dupa caz, din cadrul BNR.

Prima Casa continua, cel putin in 2012

Derularea programului Prima Casa se va realiza pana la epuizarea surselor aflate la dispozitie. Nu trebuie uitat faptul ca si prin acest program se pot accesa garantii pentru achizitia de imobile noi, finalizate.

Ar putea continua simultan cele doua proiecte?”Detaliile privind derularea simultana a celor doua programe sau etapizarea acestora vor rezulta din analizele si concluziile activitatii echipei de lucru dedicate”, spun oficialii ministerului.

„In dimensionarea noului program, vor fi luate in calcul diferite variante de aplicare, putand defini atat structuri de garantare care sa vizeze numai locuintele aflate intr-un anumit stadiu de constructie, locuinte aflate doar in stadiul de proiect, sau un mix dintre variantele asumate”, au adaugat oficialii ministerului.

Avand in vedere seria de necunoscute, Prima Casa va ramane baza pietei imobiliare anul acesta, mai ales ca implementarea noului program, dupa stabilirea detaliilor tehnice, va necesita si elaborarea unui cadru legislativ aferent.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri