Imobilele RA-APPS vor fi vandute la un pret cu pana la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, daca licitatia se repeta, si vor fi cedate si prin negociere la a treia incercare de vanzare, imobilele de peste 50.000 euro putand fi platite in rate lunare esalonate pana la trei ani cu un avans de 25%.
Tinerii casatoriti, care au fiecare varsta de pana la 35 de ani, vor putea achita un avans cuprins intre 10-25% din pretul de vanzare, relateaza Mediafax.

Prevederea este inclusa in ordonanta de urgenta prin care Guvernul a reglementat conditiile de vanzare si ocupare a imobilelor aflate in administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Documentul simplifica procedura de vanzare si plata a imobilelor RA-APPS, cu argumentul ca vanzarile efectiv realizate anul trecut sunt net inferioare celor preconizate si ca neadoptarea acestor masuri propuse va genera efecte negative, concretizate in continuarea si agravarea procesului de degradare si chiar distrugere a bunurilor apartinand domeniului public si privat al statului.

Conform documentului, licitatia deschisa cu strigare pentru vanzarea imobilelor este valabila daca a fost prezentata cel putin o oferta la nivelul pretului de pornire, iar in cazul in care licitatia a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, se va organiza o noua licitatie, avand insa pretul de pornire cu 10% mai mic fata de cel stabilit, dar nu mai mic decat "valoarea de inventar" a imobilului.

In cazul in care cea de a doua licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, se va organiza o noua licitatie, avand pretul de pornire cu 20% mai mic fata de cel stabilit, dar din nou nu mai mic decat "valoarea de inventar" a imobilului.

In toate cazurile, licitatia se adjudeca in favoarea celei mai bune oferte din punct de vedere valoric. La oferte egale, va fi declarat castigator al licitatiei titularul unui contract de locatiune, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatie sau prestari de servicii incheiat potrivit legii, avand ca obiect imobilul vandut in conditiile prezentei ordonante de urgenta.

Daca cea de-a treia licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, imobilul va putea fi vandut "prin negociere", pe baza unei oferte de cumparare care va putea fi mai mica cu 30% decat pretul stabilit, dar nu mai mica decat valoarea de inventar a imobilului.

In termen de doua zile lucratoare de la inregistrarea ofertei de cumparare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anuntul privind inregistrarea acesteia.

In cazul in care, in termenul de doua zile lucratoare de la publicarea pe site-ul RA-APPS a anuntului privind inregistrarea ofertei de cumparare a imobilului, se inregistreaza mai multe oferte, se va organiza o noua licitatie. Pretul de pornire al licitatiei va fi mai mic cu 30% fata de cel stabilit, dar nu mai mic decat valoarea de inventar a imobilului.

Guvernul a redus totodata la jumatate, de la 60 zile la 30 zile, termenul in care trebuie semnat contractul de vanzare-cumparare a imobilului vandut si a dublat in acelasi timp, de la 30 zile la 60 zile, perioada in care trebuie platit pretul imobilului achizitionat.

In acelasi timp, imobilul - constructie si/sau teren - al carui pret depaseste suma de 50.000 euro,va putea fi vandut cu plata in rate lunare, esalonate pe 1-3 ani, fara termen de gratie, si cu un avans de minimum 25% din pretul de vanzare.

Tinerii casatoriti, care au fiecare varsta de pana la 35 de ani, pot achita un avans cuprins intre 10-25% din pretul de vanzare.

Avansul va trebui platit in cel mult 60 zile de la incheierea contractului, sub sanctiunea rezilierii de drept a acestuia, fara punere in intarziere si fara nici o alta formalitate. In situatia in care avansul nu a fost platit, iar contractul a fost desfiintat prin reziliere, imobilul in cauza poate fi scos la vanzare din nou, prin licitatie deschisa cu strigare, la care nu vor fi admise persoanele care au avut calitatea de parte in primul contract de vanzare-cumparare.

In contractele de vanzare-cumparare cu plata pretului in rate, la cuantumul fiecarei rate se aplica o dobanda care sa acopere inflatia, la care se adauga doua procente, in cazul in care pretul este stabilit si platit in moneda nationala, si dobanda Euribor plus doua procente, in cazul in care pretul este stabilit si/sau platit in valuta. Regia va comunica cumparatorului, cu 10 zile inainte de scadenta fiecarei rate, cuantumul sumei datorate cu titlu de dobanda.

In cazul in care cumparatorul nu plateste la scadenta trei rate consecutive, contractul de vanzare-cumparare se considera reziliat de drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara orice alta formalitate. Sumele achitate de cumparator pana la momentul rezilierii contractului nu se restituie acestuia.

Transferul dreptului de proprietate asupra imobilului se realizeaza la data achitarii integrale a pretului, cu indeplinirea formalitatilor de publicitate.

Terenul aferent constructiilor deja vandute, retrocedate sau cedate in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si terenul aferent unei constructii cu un alt proprietar si a carui situatie juridica este clarificata, cu exceptia celor care sunt proprietate publica a statului, poate fi vandut proprietarului actual al constructiei, la cererea acestuia, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului.

Terenul, proprietate publica a statului, aferent constructiei vandute sau retrocedate in temeiul unei legi sau in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, respectiv in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive pronuntate dupa data intrarii in vigoare a Legii 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila, poate fi inchiriat/concesionat, iar veniturile obtinute din inchiriere/concesionare se fac venit la bugetul de stat.

Constructia situata pe un teren proprietatea unei alte persoane si a carei situatie juridica este clarificata, cu exceptia celor care sunt proprietate publica a statului, poate fi vanduta proprietarului actual al terenului, la cererea acestuia, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului.

Cota parte din imobilul – constructie si/sau teren - care nu poate fi exploatata individual, cu exceptia celor care sunt proprietate publica a statului, poate fi vanduta pentru intregirea proprietatii catre co-proprietar, la cererea acestuia, tot cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului.

Contestatiile referitoare la desfasurarea procedurii de vanzare se pot depune in termen de 3 zile lucratoare de la data anuntarii rezultatului licitatiei deschise cu strigare, dar vor fi si solutionate in termen de 10 zile lucratoare, nu de 5 zile lucratoare ca pana in prezent.

Ordonanta mai prevede ca, in termen de 60 zile de la data incasarii integrale a pretului vanzarii, RA-APPS are obligatia de a achita persoanei fizice sau juridice care a efectuat lucrari de investitii valoarea ramasa neamortizata a acestora certificata printr-un raport de expertiza, daca lucrarile de investitii au fost efectuate cu acordul proprietarului sau al titularului dreptului de administrare a imobilului si daca au fost executate pe baza unor autorizatii de construire, fara insa ca regia sa mai pastreze sumele reprezentand valoarea ramasa neamortizata a investitiilor proprii, conform legislatiei actuale.

Toate aceste modificari au fost decise in conditiile in care, la finele anului trecut, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte, Guvernul a fost obligat sa revizuiasca in scadere drastica estimarea de venituri obtinute in 2012 din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Contractele de inchiriere


Contractele de inchiriere a locuintelor Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) aflate in derulare vor ramane in vigoare pana la data la care au fost incheiate, dar persoanele care au datorii de orice fel fata de regie nu vor putea participa la licitatii ulterioare pentru vanzarea casei.

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a reglementat conditiile de vanzare si ocupare a imobilelor aflate in administrarea RA-APPS stabileste ca persoanele care au datorii fata de regie, inregistrate in evidentele contabile la data licitatiei, nu pot participa la aceste licitatii.
Legislatia de pana in prezent stabilea ca la astfel de licitatii nu pot participa persoane care au datorii provenind din chirii neachitate sau din folosirea imobilului fara titlu legal.

In acelasi timp, contractele de inchiriere aflate in derulare produc efecte pana la data la care au fost incheiate.

Actul normativ mai prevede ca, in cazul procedurilor de vanzare a imobilelor din fondul imobiliar administrat de RA-APPS, aflate in curs de derulare, se aplica dispozitiile legale in vigoare la data initierii lor.

RA-APPS a reusit, in luna martie, sa vanda primul apartament din lotul celor peste 60 locuinte ofertate incepand cu primavara anului trecut, dar pentru care licitatiile au esuat in lipsa de ofertanti, si a cedat un apartament de 82 metri patrati din centrul Capitalei cu 154.132 euro. Ultimul apartament vandut de regie dateaza din urma cu exact un an, in martie 2012.

Din acel moment si pana in prezent, regia nu a mai reusit sa vanda vreun apartament, ci active de alta natura, si acelea foarte putine.
Lista imobilelor pe care regie le scoate la vanzare a fost aprobata de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici pana in prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf si Mara, autoritatile precizand ca acestea urmeaza sa fie scoase la vanzare "ulterior".

Regia Protocolului de Stat detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Consultanti imobiliari au declarat ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un profit mai bun pentru stat.

Ei au aratat ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie.

Infiintarea fondului de investitii ar trebui insa precedata de o curatare a portofoliului, astfel incat sa fie pastrate doar activele performante, care sa atraga investitori.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri