Tranzactiile de inchiriere de spatii de birouri din Bucuresti au totalizat in primul trimestru circa 60.000 metri patrati, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor transmise Mediafax de firma The Advisers / Knight Frank, care a intermediat o treime din contracte.
Zonele care au inregistrat un interes crescut din partea companiilor sunt CBD (Central Business District) si centru-vest, reprezentand 39% din suprafata totala tranzactionata. Printre cele mai importante tranzactii in aceste zone se regasesc cele incheiate in cladirea Charles de Gaulle Plaza, reprezentata exclusiv de compania de consultanta The Advisers/Knight Frank. Generali, Lafarge si Tenaris au inchiriat in total 8.400 de metri patrati in imobilul de langa Parcul Herastrau.

Cererea in zona central-vestica s-a concentrat in special in cladirile de birouri livrate recent, precum AFI Park 1, sau aflate in constructie, precum Green Gate.

Din totalul tranzactiilor incheiate pe piata, ponderea cea mai mare a fost inregistrata de tranzactiile de relocare si de intrari noi pe piata (54%), urmate de tranzactiile de renegociere (37%), relateaza Mediafax.

In ceea ce priveste livrarile in primul trimestru, au fost finalizate proiecte de aproximativ 71.000 metri patrati suprafata inchiriabila, inclusiv proiectul Sky Tower (57.000 metri patrati), din zona Floreasca, si cladirea H5 din West Gate Park (14.000 metri patrati), din vestul capitalei.
In urmatoarele noua luni urmeaza sa fie livrata o suprafata totala inchiriabila de aproximativ 60.000 metri patrati in cinci proiecte aflate in constructie, din care cel mai mare este Floreasca Park, de 37.500 metri patrati, din care 70% deja inchiriata.

Pentru sfarsitul anului 2013, consultantii de la The Advisers/Knight Frank preconizeaza o absorbtie de spatii de birouri similara cu cea inregistrata anul trecut si estimata la 200.000 metri patrati suprafata inchiriabila.

"Piata inchirierilor de birouri din Capitala a inregistrat in ultimii doi ani o rata de absorbtie neta pozitiva (volumul tranzactionat a surclasat suprafata totala livrata), un indicator pentru o cerere reala, sustenabila. De fapt, piata inchirierilor spatiilor de birouri a resimtit cel mai putin criza financiara in comparatie cu celelalte segmente ale pietei", a declarat Horatiu Florescu, presedintele si directorul executiv al The Advisers/Knight Frank.

Compania a intermediat in primul trimestru 11 tranzactii de inchiriere, ceea ce reprezinta mai mult de o treime din volumul de tranzactii raportat anul trecut de consultantul imobiliar.

Anul trecut au fost realizate in Bucuresti tranzactii de inchiriere cu spatii de birouri din Bucuresti cu o suprafata de 238.862 metri patrati, in scadere cu aproape 10% comparativ cu 2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri