Livrarile de spatii noi de birouri au totalizat anul trecut 62.425 metri patrati, la jumatatea nivelului inregistrat in 2014, iar estimarile pentru acest an vizeaza finalizarea a peste 360.000 metri patrati, a doua cea mai mare valoare inregistrata vreodata in Bucuresti (dupa 2009 atunci cand au fost livrate proiecte totalizand 375.000 metri patrati), arata o analiza a companiei de consultanta Jones Lang LaSalle (JLL).

Cea mai mare suprafata de birouri noi va fi construita in Floreasca - Barbu Vacarescu si Dimitrie Pompeiu - peste jumatate din totalul programat pentru acest an.

Stocul total s-a situat la finele anului trecut la 2,3 milioane de metri patrati, astfel ca in 2016 pe piata vor exista 2,65 milioane de metri patrati. Tinand cont de forta de munca disponibila, comparativ cu celelalte capitale din Europa Centrala si de Est, Bucurestiul este inca sub-dezvoltat in ceea ce priveste stocul de cladiri de birouri.

Astfel, in Varsovia sunt peste 4,5 milioane de metri patrati, in timp ce in Praga si Budapesta stocul este in jurul a 3,2 – 3,3 milioane metri patrati.

In conditiile unui volum de livrari redus si a unei cereri nete sustenabilein ultimii 2 -3 ani (contracte noi si extinderi ale suprafetelor contractate deja), rata de neocupare a coborat la 13,3% in 2015. Rata de neocupare ramane diferitain functie de zona, cu procente intre 3,7% in Dimitrie Pompeiu si 33,7% in Pipera Nord (Voluntari). Rata de neocupare din Bucuresti se incadreazain media pietelor din regiune, astfel in Praga rata de neocupare este de aproximativ 14,5%, pe cand in Budapesta si Varsovia se situeaza in jurul a 12%.

Cererea bruta de spatii de birouri (extinderi, renegocieri, relocari, contracte noi), a totalizat 248.800 metri patrati, cu 15,4% sub nivelul din 2014. Circa 110.000 de metri patrati din cererea bruta a fost reprezentata de cerere noua, adica extinderi si contracte noi, in scadere cu 9,3% fata de 2014. Tinand cont ca pentru fiecare angajat o companie aloca in medie 10 metri patrati de birouri, contractele semnate in 2015 inseamna aproximativ 10.000 de noi locuri de munca.

Chiriile pe piata de birouri se situeaza la 18,5 euro/mp/luna in cladirile prime, printre cele mai mici din Europa Centrala si de Est. Spre comparatie, in Varsovia, cea mai scumpa piata din regiune, chiria este de aproximativ 23,5 euro/mp/luna, in Budapesta maximul este de 21 euro/mp/luna, iar in Praga de 19,5 euro/mp/luna. Pe zone, chiriile variaza, fiind cuprinse intre 16-18,5 euro/mp/lunain Piata Victoriei, 15-16 Floreasca –Barbu Vacarescu, 12-14 euro/mp/luna in Dimitrie Pompeiu ajungand pana la 9-10 euro/mp/luna in Pipera Nord, unde rata de neocupare este foarte ridicata.

Bucurestiul are un potential al cererii nete (contracte noi si extinderi ale suprafetelor deja inchiriate) mult mai ridicat decat in 2015, iar cererea va veni ca si pana acum din partea companiilor de IT, BPO/SSC si servicii profesionale.

Cu 40% mai multe proiecte de spatii industriale

Livrarile de spatii industriale noi au totalizat anul trecut circa 160.000 metri patrati, cu 67,5% peste nivelul din 2014, iar pentru acest an dezvoltatorii au programate spre finalizare proiecte cumuland 240.000 metri patrati, majoritatea build to suit (la cererea chiriasilor), cu peste 40% mai mult decat in 2015.

Stocul total de spatii moderne a ajuns astfel la finele anului trecut la 2,1 milioane de metri patrati (din care peste 1 milion de metri patratiin Bucuresti). Stocul a crescut cu 8% comparativ cu 2014, iar la finele anului ar putea ajunge la 2,35 milioane metri patrati, daca toate proiectele anuntate vor fi livrate, conform datelor companiei de consultanta JLL.

In afara de Bucuresti, dezvoltatorii de spatii logistice si industriale au construit proiecte in Timisoara, Ploiesti, Cluj, Pitesti, Sibiu, Arad si Oradea.

Cererea a totalizat circa 310.000 metri patrati, comparabil cu nivelul din 2014, din care contracte noi si extinderi ale contractelor existente 265.000 metri patrati (+27%).Cererea noua a fost cu 60% mai mare decat oferta noua, astfel ca rata de neocupare s-a redus la sub 5% in Bucuresti si la 10% in afara Capitalei.

„Pentru acest an, avand in vedere interesul companiilor pentru Romania, estimam ca cererea bruta (contracte de relocare, renegocieri si prelungiri de contracte, contracte noi si extinderi) va fi apropiata de cea inregistratain 2014 si 2015. Cererea vine in principal de la companiile de logisticain Bucurestisi de cele din domeniul auto in restul tarii”, au declarat consultantii Jones Lang LaSalle.

Nivelul mediu al chiriilor se mentine constant, la 3,5-4 euro/mp/luna, existanddiferentein functie de dezvoltator, suprafatainchiriata, locatie etc.

Piata de retail: stocul total de proiecte comerciale ar putea depasi 3 mil. mp

Pe piata de retail, stocul este de 2,8 milioane de metri patrati, din care peste 1 milion de metri patrati in Bucuresti, fiind cea mai mare piata din Romania. Stocul va depasi 3 milioane de metri patrati la sfarsitul anului, daca toate proiectele anuntate (196.000 metri patrati) vor fi finalizate.

Dupa Capitala, cele mai mari orase, dupa stocul de spatii comerciale moderne sunt Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara.

Chiriile prime se situeaza la 60 – 70 euro/m²/luna pentru cele mai dominante mall-uri din Bucuresti.

JLL este unul dintre cei mai importanti consultanti imobiliari la nivel local, pe o piata pe care mai activeaza nume precum CBRE, DTZ Echinox, Colliers sau Knight Frank.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri