Birourile din Pipera au fost mai atractive in ultima perioada, activitatea de inchiriere din primele luni ale anului fiind aproape dubla fata de tot anul trecut. Consultantii imobiliari au explicat care au fost factorii care au determinat aceasta crestere a cererii.
Potrivit celui mai rcent raport de piata al Jones Lang LaSalle (JLL), zona de afaceri Pipera Nord –o zona in care istoric au fost inregistrate ratele cele mai mai de neocupare, au fost semnate noi contracte de inchiriere reprezentand 64% din activitatea totala de inchiriere din aceea zona ( activitatea totala de inchiriere include si renegocieri sau extinderi -n.r.), iar in trimestrele urmatoare se asteapta o continua descrestere a ratei de neocupare in acest sector de piata.

“In trimestrul I din 2013 s-au inchiriat aproximativ 6.000 mp in cladirile din zona Pipera, aproape dublu fata de suprafata inchiriata in aceasta zona pe tot parcursul anului 2012”, subliniaza Madalina Cojocaru, de la DTZ Echinox.

Apetitul pentru birourile din "indepartata" Pipera-Tunari a inceput insa sa revina inca din a doua parte a anului trecut, asa ca in ultimele 12 luni totalul suprafetei de birouri tranzactionate in zona a depasit 13.000 mp.

“Cererea a crescut considerabil comparativ cu 2010-2011, astfel in ultimele 12 luni s-au inchiriat peste 13.000 mp de office in Pipera Nord, Daimler – 3.000 mp in Swan O&T Park, Bilfinger Berger si Tebodin tot in Swan sau Michelin in Global City”, a mai spus si Oana Sirbu.

Ce a contribuit la cresterea atractivitatii zonei?

Sunt o serie de factori care au contribuit la cresterea considerabila a atractivitatii zonei: imbunatatirea accesibilitatii prin deschiderea noului pasaj, chiriile extrem de atractive, dar mai ales intelegerea zonei.

“Daca in 2010 o cladire din Pipera Nord era din start exclusa din lista de vizionare, astazi, datorita mediatizarii puternice, se testeaza zona si se descopera cladiri foarte bune si pachete comerciale inteligent construite. Din pacate, in Bucuresti exista un sentiment general puternic negativ datorita traficului intens din orice punct al orasului, iar aceasta locatie fara acces imediat la metrou a fost catalogata superficial drept problematica, insa un argument puternic pentru confortul zonei este dat chiar de companiile care functioneaza acolo de 5 ani si aleg sa prelungeasca contractele de inchiriere. Sunt foarte putine companii care au ales sa paraseasca zona. Acest argument este intarit de tranzactiile tot mai frecvente si considerabile din ultimele luni, a spus Oana Sirbu, associate in cadrul departamentul de birouri al Colliers.

“Activitatea a crescut datorita faptului ca in aceasta zone exista multe proiecte deja finalizate, cu specificatii tehnice foarte bune si pentru care proprietarii fac oferte financiare foarte atractive”, spun consultantii Jones Lang LaSalle.

Dincolo de costurile mai mici, zona a devenit mai atractiva si pentru ca “ accesul spre si dinspre zona Pipera s-a imbunatit in urma constructiei celor 2 pasarele, iar microbuzele-naveta puse la dispozitia chiriasilor de proprietarii, care functioneaza mult mai eficient, orarul fiind unul stabilit si agreat in functie de programul angajatilor, sunt o alternativa buna la transportul in comun de stat. O contributie esentiala la cresterea cererii a avut-o si nivelul chiriei si al service charge-ului”, spune Madalina Cojocaru, Madalina Cojocaru, head of office department la DTZ Echinox.

Cum arata aici chiriile, comparativ cu alte zone?

“Chiriile contractuale au ramas in principiu aceleasi, schimbarile fata de sfarsitul anului trecut fiind inregistrate la nivelul pachetelor de incentivare (luni gratuite + contributie la amenajarea spatiului). Aceste modificari se reflecta in valoarea chiriei nete, care a suferit o scadere proportional”, spun consultantii JLL.

Datele DTZ, mivelul chiriei contractuale in aceasta zona este intre 8 euro/mp – 12 euro/mp, fata de zona Barbu Vacarescu sau Floreasca unde avem chirii de 15 euro-17 euro/mp in cladirile clasa A.

In plus, in zona chiriile au suferit in ultimul an diminuari considerabile.

“Pentru a stimula interesul chiriasilor, chiriile au inregistrat scaderi semnificative, de pana la 30-40% comparativ cu 2011”, spune Oana Sirbu.

In ceea ce priveste pachetele de stimulare financiare, proprietarii din nordul extrem sunt mai generosi decat cei din alte zone.

“Pachetele de stimulare financiara pentru chiriasi sunt asemanatoare cu cele oferite de proprietari si in alte zone ale Capitalei (luni gratuite + contributie la fit out), singura diferenta notabila fiind tendinta de crestere pentru numarul/ valoarea (numarul de luni gratuite si valoarea pentru contributie la fit out) acestor stimulente”, mai spun oficialii JLL.

“Spre deosebire de celelalte zone de afaceri am remarcat la contractele semnate in zona Pipera ca viitori chiriasi isi doresc un spatiu amenajat pentru a se muta imediat, renuntand astfel la lunile de gratie in favoarea cresterii contribuiei proprietarului la bugetul de amenajare”, a adaugat Madalina Cojocaru de la DTZ.

Pachetele de beneficii care includ luni de chirie gratuita sau/si bugete de amenajare semnificative, ajung sa scada cu peste 15-20% costurile sederii pe 5 ani, a mai spus si Oana Sirbu.

Care sunt plusurile care ii fac pe chiriasi sa treaca peste minusul infrastructurii?

“Infrastructura este in dezvoltare, ceea ce ofera promisiunea concreta a unui acces mai bun in viitor si accesul a fost deja considerabil imbunatatit odata cu livrarea pasajului Floreasca- Barbu Vacarescu, in 2012. Aspectele comerciale si calitatea cladirilor si proiecte deja livrate si partial ocupate care ofera posibilitatea expansiunii in functie de nevoia fiecarui chirias”, au mai spus consultantii JLL.

Consultantii au explicat ca in plus zona dispune de cladiri noi si eficiente cu spatii generoase pe etaj unde chiriasul are acces la multe servicii oferite de cladire sau in apropiere: restaurante, cafenele, servicii bancare, coafor, farmacie, piata, sali de fitness, etc.

Ca si industrie, companiile de automotive, constructii, call-center si evenimente au ales zona in ultimul an, iar ca si criterii de relocare companiile cu o flota auto puternica, precum si cele care isi doresc un office de clasa A la chirii foarte atractive prospecteaza activ hub-ul de office din Pipera Nord, spune Oana Sirbu.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri