Tendinta de scadere a preturilor se va pastra cel mai probabil pe termen mediu, in conditiile in care economia nu da semne solide de redresare, o relansare a pietei fiind posibila in urma reluarii finantarii, potrivit companiei de evaluare Darian.

"In viitor tendinta de scadere a preturilor se va pastra cel mai probabil si pe termen mediu, in conditiile in care economia nu da semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinati de limitarea finantarii bancare de programul Prima Casa si de veniturile insuficient de ridicate ale potentialilor cumparatori", a declarat intr-un comunicat Adrian Crivii, presedintele Darian, citat de Mediafax.
In opinia sa, sansa relansarii economiei si implicit si a pietei imobiliare consta in relansarea finantarii prin atragerea fondurilor europene in bugetul 2014-2020, asanarea pierderilor din economie, transparenta in utilizarea fondurilor bugetare si eficientizarea investitiilor.
Mai mult, analistii Darian considera ca faptul ca programul guvernamental Prima Casa nu a facut distinctie intre stocul de locuinte noi si cel vechi, coroborat cu faptul ca TVA-ul se aplica doar apartamentelor situate in blocurile noi, crescand pretul acestora cu 5% sau 24%, a determinat dezvoltatorii sa concureze pe aceleasi plaje de pret cu apartamentele construite inainte de 1990.
"Acest lucru a dus la scaderea ratelor de absorbtie a constructiilor noi, care a determinat scaderea masiva a proiectelor rezidentiale noi", a mentionat Crivii.
Datele Darian privind evolutia preturilor proprietatilor imobiliare din Romania anul trecut confirma informatiile publicate si de alte firme din domeniul imobiliar.

Preturile apartamentelor vechi, scadere de 41% in ultimii 5 ani

Analizele firmei de evaluare arata ca valorile proprietatilor imobiliare din Romania au continuat sa scada si in ultimul an, dar intr-un ritm mai temperat, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, care au scazut cu aproximativ 6% in ultimele 12 luni. Spre deosebire de acestea, terenurile agricole si-au continuat aprecierea, cresterea in ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%.
"Daca in ultimii 5 ani preturile apartamentelor vechi au inregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 41% - cu diminuari ale valorilor si de 25% pe an, in perioada de inceput a crizei - in ultimul an scaderea a fost de doar 2%", se mentioneaza intr-un comunicat al Darian.
Pentru al saselea an consecutiv, compania Darian DRS SA a lansat studiul "Analiza pietei imobiliare" alaturi de "Indicele Imobiliar Darian". Studiul cuprinde cele mai mari 27 de orase din Romania, analizand evolutia pietei pe fiecare sector al pietei imobiliare, pe baza preturilor de tranzactionare.
Pe primul loc in clasamentul preturilor la apartamentele vechi se situeaza si de aceasta data Bucurestiul, cu o medie de 957 euro/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 862 euro/mp.
Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 63%, scaderea moderandu-se in ultimele 12 luni, fiind de aproximativ jumatate de punct procentual.
Cea mai mare scadere a preturilor a fost consemnata la apartamentele vechi anul trecut s-a inregistrat in orasul Arad, de 7,8%, unde pretul mediu a fost in semestrul doi 2013 de 587 euro. Pe locul doi se afla Drobeta Turnu Severin, cu o scadere de 4,1% si o valoare medie de 626 euro/mp si Ploiesti, cu o scadere de 3,9% si o valoare medie de 748 euro/mp.

Preturile apartamentelor noi, scadere de 35% de la inceputul crizei

Preturile apartamentelor noi la nivelul intregii tari au inregistrat o scadere usor mai redusa decat a celor vechi, de la inceputul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scaderea in ultimele 12 luni de aproximativ 1%.
Capitala a detinut suprematia si in ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, pretul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro/mp (singurul oras cu preturi de peste 1.000 euro/mp), in scadere cu aproximativ 44% fata de perioada de inceput a crizei si cu aproximativ 0,3% mai mici decat in urma cu 12 luni.
Apartamentele noi din Deva au inregistrat anul trecut cea mai mare scadere, de 6,2%, ajungand la un nivel mediu de 617 euro/mp. O alta diminuare importanta a fost raportata in Timisoara, de 3,2%, iar pretul mediu este de 927 euro/mp.
In ceea ce priveste casele sau vilele, Darian a luat in considerare doar proprietatile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale incepand cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de inaltime P+1E sau P+M, in conditiile unor suprafete construite desfasurate medii (140-150 mp) si suprafete de teren medii (500 mp).
Cele mai scumpe case/vile s-au vandut in Bucuresti, la un pret mediu de 1.038 euro/mp, Capitala fiind si singura localitate cu peste 1.000 euro/mp. Pe locul secund se situeaza Cluj-Napoca cu un pret mediu de 890 euro/mp. Cele mai mici preturi de vanzare se regasesc in Alexandria si Botosani.

Preturile terenurilor, scadere de 63% de la inceputul crizei

In ceea ce priveste terenurile pentru dezvoltare, chiar daca in comparatie cu perioada similara a anului 2012 preturile nu au cunoscut o depreciere considerabila (aproximativ 6%), fata de inceputul crizei, la jumatatea anului 2008, la nivel national preturile au scazut cu 63%. Cea mai mare scadere din 2013 a fost consemnata la terenurile din Arad si Ploiesti (14%) si Targoviste (13%).
"Un argument in favoarea scaderii continue a preturilor la terenuri l-a constituit faptul ca spre deosebire de piata locuintelor, sustinuta de programul Prima Casa, in cazul primelor nu a existat nicio parghie care sa mentina pretul. De asemenea, marja de negociere in cazul terenurilor este mai ridicata decat in cazul locuintelor", se mentioneaza in comunicat.
Terenurile agricole au fost foarte cautate in ciuda faptului ca de la inceputul anului 2012 acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, inregistrand cea mai spectaculoasa apreciere dintre toate sectoarele pietei imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri