Limitari pentru constructori: receptia unei lucrari, doar dupa dovada achitarii taxelor aferente

Constructorii nu vor putea realiza receptia unei constructii daca nu au achitat taxele de 0,70% din cheltuielile pentru executarea lucrarilor si de 0,1% din valoarea autorizatiei.Masura a fost luata de Guvern pentru a-si asigura incasarea efectiva a taxelor.

Argumentul Guvernului pentru introducerea unei astfel de conditionari este ca, incepand cu 2009, nivelul incasarii acestor sume s-a redus constant, pe fondul reducerii drastice a numarului de personal al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) de la 1.500 la 618 inspectori, ceea ce a pus institutia in imposibilitatea de a mai urmari incasarea sumelor, precum si din cauza crizei economico-financiare si a contractiei pietei constructiilor, potrivit Mediafax.

Conform legii, investitorii sau proprietarii unei constructii trebuie sa vireze lunar catre ISC o suma echivalenta cu 0,70% din cheltuielile pentru executarea lucrarilor, singura sanctiune valabila pana in prezent fiind o penalitate de 0,15% pe zi de intarziere, fara depasirea sumei datorate.

In afara de cota de 0,70%, investitorii si proprietarii mai sunt obligati sa plateasca si o cota de 0,1% din valoarea autorizatiei de constructie, sub sanctiunea aceleiasi penalitati in caz de intarziere. Taxele au fost introduse ca sursa care sa permita ISC sa isi indeplineasca atributiile, respectiv sa acopere cheltuielile statului la verificarea constructiilor. Ulterior, pe fondul crizei economice, prin schimbarea regimului de finantare, s-a decis ca aceste sume sa reprezinte venituri ale bugetului de stat.

Constatand insa ca sumele efectiv incasate din aceste taxe, pentru care singura sanctiune este aplicarea unei penalitati, au scazut vertiginos in ultimii cinci ani, Guvernul a decis, prin hotarare adoptata in ultima sedinta, sa conditioneze receptia unei lucrari de dovada achitarii acestor taxe.

Citeste si:
Min. Transporturilor vrea sa verifice cum lucreaza constructorii
Ministrul Transporturilor...

Astfel, legislatia in domeniu a fost completata cu o regula care stabileste ca membrii comisiei de receptie vor examina obligatoriu nu doar respectarea autorizatiei de construire, ci si "documentele doveditoare de la ISC care sa certifice ca au fost confirmate platile efectuate", respectiv ca investitorul a facut dovada achitarii cotelor de 0,70% si de 0,1%.

In cazul in care nu sunt prezentate aceste documente doveditoare, comisia va recomanda amanarea receptiei.
Guvernul considera ca, prin obligativitatea prezentarii, la data efectuarii receptiei in momentul terminarii lucrarilor, a datelor doveditoare privind achitarea de catre investitori a cotelor de 0,1% din valoarea autorizatiei de construire si de 0,70% din cheltuielile pentru executarea constructiilor si prin interdictia impusa comisiei de receptie de a propune admiterea receptiei fara documentele doveditoare privind achitarea acestor taxe, gradul de incasare va fi imbunatatit, iar veniturile la bugetul de stat vor creste.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri