Preluarea birourilor Bucharest Tower Center l-au adus pe Ioannis Papalekas in vizorul DIICOT. Potrivit DIICOT, doi membri ai CA al SAI Muntenia Invest, societate de administrare a SIF Muntenia, au propus investitii intr-o firma controlata de Ioannis Papalekas, urmarind finantarea achizitiei de catre omul de afaceri si complicii sai a proiectului imobiliar Bucharest Tower Center.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism arata, intr-un document din dosarul in care este cercetata activitatea SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana, ca doi membri din Consiliul de Administratie al Societatii de Administrare a Investitiilor (SAI) Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia, au facut presiuni asupra celorlalti membri pentru aprobarea unor investitii intr-o firma controlata de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, cercetat si el in acest caz, potrivit Mediafax.

"Acest grup infractional organizat a fost sprijinit de catre Filimon Gabriel si Boldi Sorin Florian, membri in CA al SAI Muntenia Invest SA, societate de administrare a SIF Muntenia SA, care au propus in cadrul CA din 18 iulie 2013 efectuarea de investitii la Globalworth Real Estate Investments LTD (controlata de Papalekas - nota procurorului), urmarind astfel sa sprijine financiar pe liderii grupului infractional organizat El Lakis Najib si Bilteanu Dragos George, care urmareau impreuna cu Papalekas Ioannis finantarea achizitiei proiectului imobiliar Bucharest Tower Center. Astfel, acestia i-au determinat pe ceilalti membri ai Consiliului de Administratie al SAI Muntenia Invest SA sa adopte hotararea prin care se directioneaza resurse financiare din patrimoniul SIF 4 catre liderii grupului infractional organizat, respectiv catre Papalekas Ioannis", se arata in documentul citat.

Procurorii noteaza, in documentul citat, ca in perioada aprilie 2012 - noiembrie 2014, seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, El Lakis Najib, Nicolae Mergeani, Victor Prodan si Gheorghe Bilteanu au constituit un grup infractional organizat, la care a aderat si Ioannis Papalekas, care a avut ca scop obtinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia SA Bucuresti. "La acest grup a aderat si inculpatul Papalekas Ioannis, care alaturi de liderii grupului infractional organizat (Bilteanu Dragos George si El Lakis Najib) au delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia cu sume de bani prin intermediul fondului de investitii Globalworth Real Estate Investments LTD, urmarind valorificarea unui proiect imobiliar Bucharest Tower Center (proiect detinut de Tower Center International SRL, la care asociati erau doua persoane juridice nerezidente Pokandro LTD si Stanuta Enterprises LTD, beneficiarii reali ai celei dintai fiind Bilteanu Gheorghe si El Lakis Najib, iar pentru cea de-a doua chiar Papalekas Ioannis)", se mai arata in documentul citat.

Anchetatorii sustin ca, in baza influentei detinute asupra actului decizional al SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia, Dragos George Bilteanu ar fi stabilit cu Ioannis Papalekas, partenerul sau de afaceri in proiecte imobiliare dezvoltate in Bucuresti, "demararea unor operatiuni de directionare a resurselor financiare ale emitentilor in cauza catre companii controlate de cea de-a doua persoana, printre care Globalworth Real Estates Investments Limited, in conditii de natura sa afecteze interesele actionarilor entitatilor financiare".

"Liderii grupului infractional organizat au urmarit ca proiectul Bucharest Tower Center, detinut pe Tower Center International, sa fie achizitionat de catre Globalworth Real Estates Investments Limited, insusindu-si resurse financiare in cuantum de 6.353.400 de euro din fondurile SIF Banat-Crisana, respectiv 4.763.424,11 lei din fondurile SIF Muntenia", au scris procurorii in documentul citat. Compania Globalworth Real Estates Investments Limited a fost infiintata de Ioannis Papalekas in 14 februarie 2013, in Guernsey (Marea Britanie) si, in luna iulie 2013, a facut obiectul unei oferte publice initiale de actiuni prin care Papalekas a atras noi investitori, finalizat cu listarea - pe segmentul AIM (Alternative Investment Market) al London Stock Exchange (LSE) - incepand cu data de 25 iulie 2013.

Desi Papalekas viza atragerea unei sume de minim 100 de milioane de euro la capitalul Globalworth Real Estates Investments Limited, pentru realizarea de investitii in sectorul imobiliar din Romania, oferta derulata a condus la atragerea sumei totale de 53,6 milioane de euro, au mai aratat procurorii.

Ioannis Papalekas a fost pus sub acuzare de DIICOT, pentru complicitate la delapidare in dosarul SIF, in care au fost arestati seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, si Najib El Lakis, membru in CA al societatii, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare. Potrivit surselor citate, Papalekas a venit marti la sediul central al DIICOT, unde anchetatorii i-au adus la cunostinta acuzatia in dosarul SIF, respectiv cea de complicitate la delapidare. Omul de afaceri a dat o declaratie in dosar, iar miercuri a revenit in fata anchetatorilor, pentru a depune mai multe inscrisuri in apararea sa, au mai spus aceleasi surse.

Papalekas este considerat unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din Romania in ultimii ani. Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, si Najib El Lakis, membru in Consiliul de Administratie al societatii, au fost arestati preventiv in 10 decembrie, in dosarul privind manipularea pietei de capital si delapidarea societatilor de investitii financiare. De asemenea, instanta a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fusesera retinute in acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan.

Procurorii au audiat 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital. "In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare", a precizat DIICOT.

De asemenea, exista suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. Anchetatorii spun ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.

Beneficiarii acestor operatiuni ar fi fost liderii gruparii, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF Banat Crisana SA, prin detinerile directe/indirecte peste limita impusa de art. 2861 din Legea 297/2004. Vicepresedintele responsabil de piata de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache, a declarat, pentru Mediafax, ca ASF a sesizat autoritatile in legatura cu anumite tranzactii derulate in septembrie 2013 cu actiunile SIF Banat-Crisana. SIF Muntenia nu a fost implicata in tranzactiile cu actiuni din septembrie care au facut obiectul sesizarii initiate de ASF, insa actiunile societati au fost suspendate de la tranzactionare pentru ca SAI Muntenia este controlata de SIF Banat-Crisana, dar si ca urmare a impactului mediatic al informatiei, a adaugat Ursache. Actiunile de delapidare investigate de DIICOT la SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au avut loc in 2012 si nu au fost investigate de ASF, a mentionat Ursache.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri