Micii investitori au revenit pe piata apartamentelor, randamentele mai mari decat cele ale depozitelor pe care real estate le ofera convingand tot mai multi romani sa isi asigure un venit la varsta pensionarii din chiria unui apartament.

Piata imobiliara este pe o panta ascendenta. "A revenit increderea la nivelul cumparatorilor", a spus Traian Stancu, COO al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite de pe plan local. Preturile stabile din piata imobiliara si conditiile bune de credite a determinat si revenirea investitorilor mici pe piata. Stancu spune ca o categorie de clienti care creste in importanta pe creditele pentru locuinte standard sunt micii investitori. "Nu ma refer la investia speculativa din 2007-2008, ci la o investitie pe termen lung. Oamenii isi fac urmatorul calcul: achizitioneaza a doua sau chiar a treia locuinta, stiu ca rata la banca poate fi acoperita de chiria apartamentului si practic dupa 20-25 de ani au o proprietate care le va genera un venit. Multi chiar folosesc aceasta expresie cumpar ca sa-mi asigur pensia privata", spune Traian Stancu, care a mentionat ca media in portofoliul Kiwi Finance pentru creditul ipotecar standard este de 45.000-50.000 euro. Stancu spune de asemenea ca in piata a crescut ponderea creditelor ipotecare standard.

Acest apetit de investitii in imobiliare se suprapune, spune Stancu, si pe volumele mari de depozite din banci, care in ultimii 5 ani au crescut cu 40 mld. lei si intr-un moment in care randamentele sunt 2 sau putin peste 2% pe an pe depozite multi se gandesc la alte oportunitati de a-si plasa banii. Stancu spune ca randamentele in rezidential sunt de 5-6%, iar cineva care urmareste atent piata imobiliara poate obtine chiar 7% pe an randament din chiria unui apartament.

Cum a evoluat numarul micilor investitori? Traian Stancu citeaza o statisca a BCR care ar putea sa reflecte anvergura acestei evolutii. In 2012, 9% din cei care au luat un credit ipotecar standard aveau deja un imobil fara ipoteca, in 2013 acest procent a crescut 22% la care se mai adauga 9%, clienti care mai aveau o proprietate cu ipoteca.

Si Alina Necula, sales & marketing manager Adama spune ca se simte o revigorare a cererii din partea micilor investitori pe piata locuintelor. Interesul micilor investitori se simte pe piata inca de anul trecut, iar unii dezvoltatori rezidential au venit in intampinarea acestei cereri prin produse speciale.

Citeste si:
ANAF anunta ca nu face descinderi in apartamentele romanilor
ANAF anunta ca nu face...

Spre exemplu, turcii de la Opus Land, dezvoltatorul Cosmopolis, a lansat anul trecut un produs special pentru miciii investitori prin care garanteaza chiria pe un an a proprietatii achizitionate in scop investitional.

Se diversifica cererea si in ceea ce-l priveste pe utilizatorul final

In rezidential este asteptata si incepe sa se simta si o diversificare a cererii, care va include si apartamentele mai mari, localizate in zone secundare, precum si in zone consacrate, precum zona de nord a Bucurestiului. Aceasta diversificare a cererii este probabila avand in vedere ca o parte a clientilor potentiali va considera sa extinda spatiul de locuit sau/si imbunatateasca situatia locativa. Astfel, cererea nu se va mai baza aproape in exclusivitate pe programul “Prima Casa”, spune Andrei Botis, managing partner NAI Romania.

Mai multe despre evolutia pietei rezidentiale in 2015 puteti afla aici.

Citeste si:
Ce oras are cele mai scumpe locuinte din tara: Bucuresti sau Cluj?
Care este orasul cu cele mai...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Firea va cumpara inca 100 de locuinte de serviciu pentru medici