"In ultmele 11 luni am observat o stabilizare a preturilor, care a readus increderea consumatorului final. Clientul a si fost sustinut sa se reintoarca in piata prin produse financiare ale bancilor, nu doar prin Prima Casa. Astfel, in 2015, piata este formata in proportie de 90% de consumatori finali. Aceasta este o piata sanatoasa", considera reprezentantul Coldwell Banker.

Prima casa, motorul pietei rezidentiale

El sustine ca preturile apartamentelor se vor mentine si pana prima parte a anului 2016, insa pot sa apara scaderi pe anumite zone. Cele mai multe proiecte rezidentiale sunt dezvoltate in zona de sud a Capitalei, in proportie de peste 27%, urmata de zona de est.

"Am inceput din nou sa vindem in stadiul de constructie, Prima Casa este motorul pietei rezidentiale. Dar as vrea sa tratam anul 2016 cu precautie, desi pare ca pana acum oferta este adaptata la cerere", a mai spus Gabriel Voicu.

Cei mai multi cumparatori fac parte din categoria mass market (peste 51%), care cumpara in general apartamente de doua camere sub 50.000 de euro prin programul Prima Casa. De altfel, cele mai multe locuinte (70%) sunt vandute prin acest program.

In 2014 au fost finalizate 10.110 de unitati locative in Bucuresti, cifra care se apropie de situatia anului 2008, inainte de criza.