Investitiile imobiliare in tarile Europei Centrale si de Est (excluzand Rusia) au atins in 2015 un nivel istoric de peste 9,55 miliarde de euro, cu o crestere anuala de 19%, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE pe regiune.

Cele mai bune performante au fost inregistrate in Polonia si Cehia, cu volume de investitii de 4 respectiv 2,7 miliarde de euro. Majoritatea tarilor din regiune au inregistrat rezultate pozitive semnificative, cu o crestere puternica a volumului tranzactiilor in Cehia, Ungaria, Polonia si Serbia.

Tendinta de crestere a atractivitatii produselor de retail, manifesta inca din 2013 si 2014, s-a concretizat in 2015 in performante cu adevarat remarcabile. Investitiile in retail au atins, in premiera, nivelul de 43% din totalul investitiilor in Europa Centrala si de Est. Cresterea anuala a investitiilor in retail este substantiala, de mai mult de 160% si se datoreaza in principal multitudinii de tranzactii majore realizate in Cehia si Polonia.

Investitiile in principalele tari ale regiunii – Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Romania – au fost in 2015 de 8,4 miliarde de euro, cu o crestere de 14% fata de 2014 si mult peste previziunile initiale. Performantele exceptionale ale Poloniei consacra pe deplin cresterea remarcabila si stabilitatea macro-economica a tarii iar pentru Cehia cresterea se bazeaza in principal pe doua tranzactii majore incheiate in 2015.

Volumul de investitii imobiliare in Ungaria a crescut in 2015 cu 42% si previziunile indica o continuare a tendintei si in 2016, datorita interesului crescut al investitorilor.Tranzactiile vor viza in principal sectorul retail, unde veniturile comerciantilor au inregistrat in anumite cazuri cresteri procentuale de doua cifre.

Volumul investitiilor in Romania pe 2015 s-a situat, previzibil, sub nivelul lui 2014 - un an cu performante neobisnuit de mari, marcat de o tranzactie majora pe segmentul de retail. Excluzand insa aceasta tranzactie, performantele Romaniei in 2015 au fost robuste si previziunile pe 2016 arata o crestere sustinuta a interesului investitional. Tranzactii majore sunt asteptate in Serbia, Croatia, Slovenia si Slovacia, investitorii cautand sa isi intareasca prezenta sustinuta pe aceste piete.

“Anul trecut am asistat la o activitate intensa in regiune, intrucat investitorii din Europa doresc sa profite de randamentele investitionale relativ mari (yields) si de anvergura stocului disponibil pe piata. In 2016, ne asteptam ca acest trend sa continue, intrucat exista premisele unei cresteri economice puternice in regiune, randamente investitionale relativ mare in comparatie cu Europa de Vest si interes crescut din partea bancillor de a investi in regiune. In plus, un alt factor major care va contribui la interesul crescut al investitorilor este trendul ascendent al vanzarilor de retail raportate in regiune. Ne asteptam, de asemenea, la o diversitate a profilului jucatorilor din piata, intrucat investitorii din Asia isi propun sa isi consolideze prezenta in zona”, a declarat Gijs Klomp, head of CEE Investment Properties, in cadrul CBRE.

Proiectele comerciale, vedetele anului 2016? Cinci noi proiecte comerciale de peste 20.000 mp rasar in Romania

Nu mai putin de cinci noi centre comerciale de tip mall vor fi inaugurate in acest an pe piata locala atat in Bucuresti cat si in tara, acestea avand suprafete cuprinse intre 25.000 mp si 70.000 mp.

ParkLake Plaza este, de departe, cel mai important proiect care ar urma sa fie inaugurat in 2016. Cu o suprafata inchiriabila de 70.000 mp, investitia de 180 de milioane de euro a Sonae Sierra si Caelum Development ar urma sa fie inaugurata in toamna acestui an, cu cateva luni intarziere fata de data comunicata initial de dezvoltatori, dupa cum relata la finele anului trecut Wall-Street.ro.

Cu o suprafata de aproape 56.000 mp si o investitie de peste 80 de milioane de euro, NEPI ar urma sa deschida in cursul acestui an proiectul Shopping City Timisoara, in timp ce a treia investitie ca valoare in randul proiectelor comerciale de tip mall va reveni proiectului Veranda Mall Bucuresti, o investitie de 60 de milioane de euro a familiei Pogonaru, proiect care va avea o suprafata de peste 28.000 mp si se va situa in zona Obor a Capitalei.

Tot NEPI va inaugura in acest an alte doua proiecte comerciale, in Piatra Neamt, respectiv in Satu Mare, cu suprafete de 25.000 mp, respectiv 27.000 mp. Shopping City Piatra Neamt va necesita o investitie de 34 de milioane de euro, in timp ce Shopping City Satu Mare va suporta investitii de 28 de milioane de euro.

CBRE este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, pe o piata pe care concureaza cu Colliers, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri