Mai mult de jumatate din populatia globului locuieste in orase, numarul fiind intr-o continua crestere, ceea ce ar putea afecta climatul. Astfel, cele mai importante orase din Romania si din lume au inceput sa-si construiasca cladiri eco-friendly, adaptate la mediul inconjurator. Nu mai este un secret faptul ca procentul celor care locuiesc in orase va ajunge la 66% pana in 2050, fata de 54% in 2014, arata datele Saint-Gobain, unul dintre cei mai importanti producatori locali si globali de materiale de constructii.

“Suntem hotarati sa imbunatatim eficienta energetica in fabrici si in procesele noastre de productie. Emisiile directe de dioxid de carbon reprezinta rezultatul arderii combustibililor fosili si al reactiilor chimice care apar in procesele de productie. Optimizarea echipamentelor existente, eficientizarea proceselor de ardere, maximizarea procesului de recuperare a caldurii din furnale si utilizarea unui echipament cat mai eficient din punct de vedere energetic au dus la un real progres”, a declarat Constantin Hariton, delegat general adjunct al Grupului Saint-Gobain din Romania si director general al Saint-Gobain Construction Products, divizia producatoare de materiale de constructii din Romania.

Urmatorul pas in aceasta industrie este sa construim cladiri care nu produc emisii, mai sunt de parere oficialii Saint-Gobain.
„Arhitectii si companiile de constructii vor avea sansa sa puna in lumina ideile lor de constructii adaptate la mediul inconjurator pentru un viitor eco-friendly. De asemenea, ei vor aborda aspecte precum: reducerea consumului de energie in cladiri, reducerea emisiilor de carbon asociate productiei materialelor de constructii si incurajarea oraselor sa opteze pentru o abordare mai integrata in ceea ce priveste design-ul constructiilor si planificarile urbane. Totodata, se va incerca folosirea materialelor locale care consuma si mai putina energie pentru transport”, au mai aratat reprezentantii Saint-Gobain.

Timp de cativa ani, compania Saint-Gobain s-a angajat sa reduca emisiile de dioxid de carbon in activitatile sale industriale si de distributie, dar si in furnizarea de materiale de constructii, cladiri terte, produse si servicii. Saint-Gobain isi propune ca, pana in 2025, sa reduca in activitatile sale consumul de energie cu pana la 15% si emisiile totale de dioxid de carbon cu 20%. Intregul personal al companiei se implica zi de zi pentru a atinge acest obiectiv.

Bucurestiul, sufocat de o populatie de 3,5 milioane de locuitori?

Despre o populare excesiva a marilor aglomeratii urbane vorbesc si alte voci din piata locala a constructiilor, care sustin ca Bucurestiul va ajunge la o populatie de peste 3,5 milioane de locuitori in urmatorii ani.

Daca in urma cu doi ani Bucurestiul si Ilfov generau 20% din totalul investitiilor in domeniul rezidential, acum acest procent creste la 25%. Bucurestiul este o metropola care continua sa creasca. In 15-20 de ani, unul din scenariile pe care le vedem este ca Bucurestiul va depasi 3,5 milioane de locuitori. Este un scenariu de lucru pe care il vedem, atat in tarile in curs de dezvoltare se realizeaza o urbanizare. (…) Speranta mea este ca Romania va deveni mai interesanta din punctul de vedere al competentelor si nu al fortei de munca mai ieftina decat in alte tari”, a declarat Corneliu Fecioru, membru in cadrul CA al Wienerberger Romania – Sisteme de Caramizi, cel mai mare jucator specializat in vanzarile de blocuri ceramice din tara noastra.

In momentul de fata, Bucurestiul si imprejumile numara circa 2,5 milioane de locuitori, intr-o capitala europeana in care numarul de masini aproape ca depaseste numarul de locuitori, iar infrastructura este un capitol deficitar care intinde de cele mai multe ori nervii soferilor la maximum.

Saint-Gobain opreste activitatea unei fabrici la nivel local si pune zeci de angajati pe drumuri

Planurile investitiilor in domeniul reducerii consumului de energie si amprentei asupra mediului, vin intr-un moment in care gigantul francez a anuntat de la inceputul luni 2016 planurile de a inchide productia la una din fabricile pe care le detine.

Saint-Gobain a sistat, de la inceputul acestui an, productia de vata minerala din fibra de sticla la fabrica de la Ploiesti, linia respectiva urmand sa intre in conservare pe termen nedeterminat, iar 42 de angajati ai companiei vor fi disponibilizati.

"Compania va continua sa produca pe cea de-a doua sa linie de productie din Ploiesti, cea de fabricare a vatei minerale bazaltice, cu un numar total de 86 de angajati din departamentele productie, comercial, logistic, financiar si RU. Pentru a asigura necesarul de volume de vata din fibre de sticla pentru piata din Romania, compania va importa produse de acest tip de la alte fabrici Isover din regiune", arata Saint-Gobain Construction Products.

Decizia a fost luata ca urmare a efectelor crizei economice asupra sectorului de constructii, a scaderii continue a vanzarilor si profitabilitatii activitatii, in contextul in care in Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, exista o supra-capacitate de productie de vata minerala din fibre de sticla, mentioneaza compania.

Continuarea activitatii linei de productie din Romania ar fi necesitat, in plus, investitii suplimentare de mai multe milioane de euro.

In Romania, Saint-Gobain detine opt activitati (Abrazives, Brodrene Dahl, Glass, Isover, MTI Impex, PAM, Rigips si Weber), cu aproximativ 1.000 de angajati si opereaza 11 unitati de productie in opt situri industriale situate in Brasov, Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Tulcea, Turda si Suceava.

Principalii concurenti ai Saint-Gobain pe plan local sunt jucatorii cu activitate in zona productiei de materiale de constructii la nivel local, printre acestea numarandu-se companii precum AdePlast, Henkel (Ceresit), Gecsat sau Knauf Insulation.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri