Anul curent va aduce cresteri ale preturilor medii nationale cu cel putin 5% - atat la locuintele vechi, cat si la cele noi - in piata rezidentiala locala, potrivit estimarilor Re/Max Romania, insa evolutia la nivel national va fi una diferita in functie de orase, asa cum s-a intamplat si in perioada anului 2015.

Piata imobiliara locala ar fi crescut cu 10% anul trecut, comparativ cu 2014, atat in ceea ce priveste valoarea, cat si volumul tranzactiilor realizate, urmand ca si in 2016 sa continue trendul ascendent, potrivit lui Razvan Cuc, presedintele Re/Max Romania. "2015 a fost anul revenirii pietei imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pietei in principalele orase din tara, ci si la o crestere a increderii investitorilor care au relansat proiecte in toti polii principali precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Arad sau Brasov. In plus, observam ca piata are perspective de dezvoltare pentru urmatorii ani", a declarat Razvan Cuc (foto).

In opinia sa, in acest moment, preturile medii din principalele orase din tara sunt stabile, variind de la oras la oras. Astfel, in Bucuresti si Cluj-Napoca, doua orase asemanatoare ca si efervescenta, pretul mediu pe metrul patrat, pe segmentul rezidential, este de cca. 1.000 – 1.100 euro, iar in Brasov ajunge la cca. 850 euro / mp. In acelasi timp, in Arad costul pe metrul patrat este, in medie, de 800 de euro, in timp ce in Sibiu se situeaza la cca. 700 euro / mp.

Acesta a mai adaugat ca orasele mari din Romania, cu peste 300.000 de locuitori si care sunt poli de dezvoltare ai economiei locale, au si cele mai active piete imobiliare din tara, cu nuante de la un oras la altul, dictate de specificul economiei locale, de infrastructura si pozitionare geografica, de componenta universitara a orasului si de multe alte criterii. Insa, conform datelor Re/Max, in toate aceste orase se afla in dezvoltare proiecte rezidentiale ale unor dezvoltatori privati care insumeaza estimativ peste 10.000 de unitati locative ce urmeaza a fi livrate in 2016.

Re/Max, 300 de tranzactii imobiliare in 2015

Franciza de agentii imobiliare Re/Max a intermediat anul trecut circa 300 de tranzactii, in valoare totala de 19 milioane de euro, si a incasat comisioane de aproximativ un milion de euro.

"In 2015, cele 15 birouri din reteaua Re/Max Romania aflate in orasele Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Bistrita, Brasov, Suceava, Bacau, Sibiu si Bucuresti au intermediat circa 300 de tranzactii. De departe, birourile din Cluj-Napoca, Bucuresti si Brasov au fost cele care au avut cele mai multe intermedieri, acest lucru datorandu-se atat potentialului fiecarei din piete, dar si faptului ca birourile din aceste orase erau deschise de mai mult de un an si aveau deja o traditie in zona", a declarat in urma cu doua saptamani intr-un comunicat Razvan Cuc.

O pondere de 80% din tranzactii au fost vanzari, iar restul inchirieri. Raportat la tipul de proprietati, 80% au fost pe segmentul rezidential, 15% pe office si comercial, iar 5% terenuri. "In ceea ce priveste proprietatile rezidentiale tranzactionate de Re/Max, cea mai mare parte - 75% - au fost apartamente, iar restul de 15% case cu o valoare peste media pietei", a spus Razvan Cuc
.
Cea mai mare tranzactie, de peste un milion de euro, a fost achizitia unui teren situat in zona Clujului de catre un dezvoltator imobiliar. Re/Max a incheiat anul trecut cu un numar de 15 birouri, 101 agenti si comisioane de un milion de euro, mizand in 2016 pe o crestere la 24 de birouri, 165 de agenti si comisioane de 1,5 milioane euro. "In acest an ne vom concentra pe dezvoltarea retelei de birouri din Bucuresti, insa nu excludem nici principalele orase din tara precum Cluj-Napoca, Iasi, Constanta sau Timisoara", a mai spus Razvan Cuc.

Compania Re/Max a fost infiintata in 1973, in Denver, si in prezent are peste 6.300 de birouri si mai mult de 100.000 de agenti afiliati in 95 de tari din intreaga lume. In Europa, Re/Max este prezenta in 31 de state, cu 1.500 birouri si 14.000 de agenti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri