Asociatia dezvoltatorilor imobiliari din Romania, cunoscuta drept Urbanis si ale caror proiecte se concentreaza in special in sudul Capitalei, solicita ca programul Prima Casa sa fie in mod expres exclus din Legea Darii in plata, cu motivatia ca "modele de succes din economie trebuie mentinute, incurajate si nu distruse din motive sau interese personale ori de grup".

"La acest moment se afla in diferite stadii de constructie aproximativ 15.000 de apartamente, numai in regiunea Bucuresti-Ilfov, iar persoanele care vor fi afectate sunt de numarul zecilor de mii, fara a mentiona pe cei care doresc in viitor sa cumpere o locuinta si care vor fi afectati in mod direct si foarte cert de o majorare a avansurilor la nivelul de 35%-40%", se arata intr-o comunicare de presa a asociatiei Urbanis.

In opinia dezvoltatorilor mentionati, votarea Legii darii in plata, asa cum a fost propusa si modificata prin amendamente, daca nu va fi modificata de catre Parlamentul Romaniei, va produce pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru persoanele care au platit deja avansul pentru achizitia unei locuinte precum si pentru toate firmele din industria producerii de materii prime/firmele de constructii, care au contractat deja livrarea celor aproximativ 15.000 de apartamente aflate in diferite faze de proiect.

Astfel, promulgarea legii, fara excluderea Prima Casa, ar produce pierderi extrem de importante, ar putea conduce la blocarea contractelor in derulare privind achizitia unei locuinte si ar crea probleme economice mult mai grave decat beneficiile aprobarii legii, care s-au bazat pe ipoteze incerte si nu pe studii ori pe analize clare de impact, potrivit sursei citate.

"Programul Prima Casa a fost si ramane motorul pietei imobiliare si cel mai de succes program guvernamental al Romaniei, din ultimi 7 ani, in domeniul constructiei de locuinte. Pana in prezent, circa 160.000 de persoane, in majoritatea lor tineri, au putut achizitiona o locuinta, datorita in principal, conditiilor avantajoase privind avansul si a unei dobanzi mai scazute, conditii care au fost generate de garantia acordata de Statul Roman", argumenteaza Urbanis.

De asemenea, dezvoltatorii rezidentiali din sudul Capitalei mai subliniaza ca programul Prima Casa are cea mai mica rata de default (neplata), de aproximativ 0,04%, fapt care demonstreaza fundamentele sanatoase ale acestui program. Ei mai arata ca ponderea creditelor Prima Casa din totalul creditelor ipotecare este de 91,4%.

In ceea ce priveste impactul Legii darii in plata, Urbanis arata ca aceasta "limiteaza dreptul tinerilor la achizitia unei locuinte noi, tineri care nu doresc sa plateasca pentru cei care s-au supraindatorat, iar statul ar trebui sa gaseasca solutii pentru trecut, dar fara sa lezeze pentru viitor, drepturile altor persoane". In acelasi timp, "legea nu face distinctie intre cei care nu mai pot sa plateasca si cei care nu mai vor sa plateasca; in fapt, legea penalizeaza pe cetateni, nu pe bancheri, deoarece bancile in dificultate vor face apel la stat, care le va ajuta, dar statul inseamna de fapt acei clienti ai bancilor care sunt de buna credinta si platesc ratele bancare".

Legea darii in plata si Prima Casa

Legea darii in plata se va aplica si celor care au contractat credite prin programul Prima Casa, au votat senatorii din comisiile Economica si Juridica reunite la jumatatea lunii curente, fiind respinsa cererea bancilor si a BNR de a fi exclus programul guvernamental din proiectul de lege. Senatorii au votat cu 7 voturi "pentru" excluderea creditelor din programul Prima Casa si 8 voturi "impotriva". Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a pledat anterior, ca si reprezentantii BNR, pentru excluderea Prima Casa din sfera de aplicare a legii darii in plata.

Initiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a explicat senatorilor ca statul garanteaza creditele in proportie de 50%, iar dupa ce statul va plati bancilor se va indrepta ulterior prin ANAF impotriva debitorilor pentru a-si recupera banii. "Ce se intampla daca peste 10 ani omul isi pierde locul de munca si nu mai poate plati? Statul va plati bancii, iar banca este linistita. Numai ca statul se va indrepta prin ANAF ca sa-si recupereze banii, cetateanul poate fi urmarit pe venituri pentru partea statului. In schimb, unuia care a luat un credit normal i se va stinge datoria, ceea ce inseamna ca au parte de tratament inegal", a spus Daniel Zamfir.

Senatorii au votat in final sa nu excluda programul Prima Casa din lege, dupa ce au intervenit si consumatorii, clienti ai bancilor, care au subliniat ca se simt discriminati in aceasta situatie.

Sursa foto: ah_fotobox / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri