Prima Casa a fost in anii de dupa criza financiara un adevarat catalizator pentru relansarea segmentului rezidential. Accesul facil la finantare ipotecara a populatiei prin Prima Casa a incurajat astfel diferiti dezvoltatori imobiliari sa deruleze o serie de proiecte rezidentiale de anvergura, preponderent in zone marginase ale Capitalei, adaptate la piata actuala, cu suprafete mai mici si cu un cost de constructie mult diminuat fata de perioada 2007-2008.

Un alt avantaj al locuintelor noi consta tocmai in faptul ca exista marje de negociere mai mari pentru clienti, dezvoltatorii in general adaptandu-se la cerintele Prima Casa si ale miscarilor din piata, putand in acest mod sa sa ramana competitivi in privinta vanzarilor, in special pe categoria mass market. Trebuie spus exista si proiecte de tip middle market, mai scumpesi adresate unei categorii de clienti cu lichiditati disponibile pentru plata unui avans la un credit ipotecar standard, dezvoltate, de regula, in zone semicentrale sau in zona de nord.

Zona de sud a Capitalei a fost si in 2015 principala zona de dezvoltare pe segmentul rezidential, tinand cont ca segmentul mass market reprezintapeste jumatate din oferta pusa pe piata de catre dezvoltatori iar in zona de sud se dezvolta aproape in totalitate proiecte care se incadreaza pe acest segment. Totusi, comparativ cu anii anteriori, in 2015 a crescut ponderea proiectelor middle market, implicit a numarului de proiecte dezvoltate in zone semicentrale sau in zona de nord iar aceasta tendinta se va mentine si in acest an.

De asemenea, revenirea pietei a determinat tot mai multi dezvoltatori sa reia sau sa inceapa proiecte pe marile platforme industriale, precum cele din vestul sau estul Capitalei, 2016 urmand sa aduca o impartire mai echitabila a numarului de proiecte dezvoltate in functie de impartirea geografica. Cat priveste volumul total de apartamente care vor fi livrate cel mai probabil in acest an, atat Annemarie Fabian, senior associate, valuation and advisory services in cadrul Colliers International cat si Andreea Comsa, CEO, Premier Estate Management au estimat pentru wall-street.ro un numar de aproximativ 7.000-7.500 de locuinte noi.

"Decizia unui dezvoltator de a construi un proiect rezidential este influentata, in primul rand, de randamentul la care se asteapta de la proiect. Randamentul este dat de un echilibru perfect intre pretul de constructie, pretul de achizitie al terenului si pretul si viteza de vanzare, insa si de accesul cu metroul sau proximitatea fata de servicii. Aceste criterii au de regula un impact important asupra pretului de vanzare", spune Annemarie Fabian.

Dezvoltatorii din sud, cele mai multe locuinte in 2016

Potrivit estimarilor oferite de reprezentantul Colliers International, zona de sud a Capitalei va fi si in 2015 principala zona de dezvoltare pe segmentul rezidential, majoritatea proiectelor fiind concentrate in sectorul 4 al Capitalei, urmat de sectorul 3, sectorul 6 si sectorul 1. Sectoarele 5 si 2 vor cunoaste cele mai putine livrari de unitati locative in 2016, respectiv 300 si 500 de locuinte.

Sector Nr. unitati locative Top 3 proiecte rezidentiale
1 1.400 Cosmopolis, Greenfield, Cortina
2 500 Vivenda, Citta, Floreasca Residence
3 1.500 Palladium, Metropolitan, InCity
4 2.000 Metalurgiei Park, Cartierul Solar, The Park
5 300 WRP, Confort Urban
6 1.500 Metrocity, Militari, Onix

"Exista trei zone in care ne asteptam sa vedem activitate intensa a dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale in perioada urmatoare: zona Orhideea, Theodor Pallady si Aviatiei. Aceasta activitate este sustinuta in mare parte de accesul si facilitatile pe care le pun la dispozitie aceste zone, dar vorbim si de anumite particularitati, precum dezvoltarea proiectelor de office in zona Orhideea si Aviatei, sau preturile in crestere, in special in zona Aviatiei", mai spune Annemarie Fabian.

In cazul zonei Orhideea, managerul Colliers subliniaza existenta unor dezvoltari curent de proiecte office, accesul si facilitatile din zona, care ar putea atrage mai multe dezvoltari rezidentiale, precum in zonele Theodor Pallady si Aviatei, unde preturile sunt in crestere.

In pofida acestor estimari optimiste, discutiile din ultima vreme cu privire la forma Legii darii in plata au creat totusi un val de incertitudine atat in sectorul bancar, cat si in piata rezidentiala si segmentul costructiilor. Deja doua banci au anuntat majorarea semnificativa a avansului la credite ipotecare si s-a discutat chiar de disparitia progamului Prima Casa daca Legea darii in plata va intra in vigoare, ceea ce ii va afecta nu doar pe dezvoltatorii care deja au vandut locuinte unor cumparatori care au accesat credite imobiliare, ci si pe aceia care au dat recent startul unor noi proiecte adresate segmentului mediu. In cazul in care bancile vor inaspri conditiile de creditare, cererea de locuinte pe acest segment va scadea semnificativ, deoarece o parte din cumparatori nu-si pot permite plata unui avans mai mare de 10-20%.

Sursa foto: Don Tran / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri