"Piata de birouri din Biucuresti este estimata la un volum de aproximativ 200.000 de metri patrati care sunt absorbiti an de an, iar aceasta cred ca va fi media si pentru urmatorii ani. Exista insa deja in anumite zone riscul de supra-oferta" a spus Ilinca Paun (foto). Declaratiile au fost facute la conferinta Real Estate & Construction Forum, organizata de Business Mark.

Prezent la conferinta, Florin Furdui, CEO, Portland Trust, a declarat ca piata de birouri din Bucuresti "este de ceva vreme o piata a chiriasilor", odata cu startul noilor dezvoltari de proiecte dupa perioada de criza.

"Perioada de criza a insemnat o incetinire dramatica a dezvoltarilor de birouri si intr-o perioada foarte scurta a devenit o piata a proprietarilor, pentru ca cererea a fost mai mare decat oferta in zona birourilor de calitate. La ora actuala insa cred ca vremea dezvoltarilor mediocre s-a dus. Pana acum, piata oferea posibilitatea dezvoltarilor de birouri fara nimic special sa aiba un oarecare succes. Nu se mai intampla acest lucru si, de aceea, exista si tendinta de concentrare pe anumite zone si supra-oferta", a declarat Florin Furdui.

Citeste si:

Managerul Portland Trust arata ca ingredientele sunt simple pentru aceasta supra-oferta: infrastructura sau un mediu care sa permita mai multe decat activitatea de birou, precum zona de nord a Capitalei.

In opinia sa, ciclul cerere-oferta in piata de birouri din Capitala dureaza undeva la 5-7 ani. "Piata de birouri din Capitala este cea care are tractiune in zona de real-estate, cea care genereaza efectul de spin-off, cel mai mare nivel de salarii si consum. In Bucuresti nu prea exista un ciclu anume, este o piata atipica, nu una stabila bazata pe niste parametrii. Totusi, cred ca undeva la 5-7 ani ar fi perioada de timp a unui ciclu oarecum corect", a mai spus seful Portland Trust.