Domeniul constructiilor in Romania si-a revenit incepand cu anul 2013, dupa ce in perioada 2008-2010 a suferit o scadere cu cel putin 10% din cauza crizei economice mondiale.

Cresterea pietei constructiilor din Romania se datoreaza revigorarii pietei imobiliare si a investitiilor in domeniul infrastructurii, conform technavio.com.


Regiunea Sud-Muntenia, un studiu de caz relevant

Investitiile romanesti in domeniul constructiilor din Regiunea Sud-Muntenia pot ajunge, in 2016, la un nivel record de 6,4 miliarde de lei, dupa ce in 2010 afacerile din Regiunea Sud-Muntenia se aflau la nivelul sumei de 4,94 miliarde de lei. Evolutia este influentata semnificativ de dezvoltarea activitatilor micilor constructori.


„Regiunea Sud-Muntenia” reprezinta un studiu de caz relevant, demonstrand iesirea capitalului romanesc din zona speculativa si orientarea spre investitii cu efecte predictibile pe termen mediu si lung. Dezvoltarea infrastructurii ar putea amplifica „perspectiva pozitiva”, au afirmat expertii in constructii in cadrul unui studiu economic realizat la nivel regional si comandat de Arabesque, liderul national in distributia de materiale de constructii si finisaje, care destine si un astfel de magazin online.

In 2014, numarul firmelor de constructii din Regiunea Sud-Muntenia a ajuns la 5.820 de unitati. Daca ne raportam la cifra de 5.342 de firme de constructii inregistrate in 2013, aflam ca numarul lor a crescut intr-unsingur an cu 478 de unitati. Mai mult decat atat, se estimeaza ca numarul unor astfel de firme va ajunge la o noua cifra record in 2016, de 6.200 de unitati, cele mai multe dintre ele fiind firme mici si mijlocii.


Ce judete se afla in fruntea clasamentului


Judetele care au atras cele mai importante investitii in constructii au fost Prahova (peste 200 de milioane de lei), urmat de Arges (162 milioane de lei), si Giurgiu (42 milioane de lei).

Potrivit expertilor Arabesque, investitiile in constructii sunt capabile sa atraga afaceri colaterale in toate domeniile, de la infrastructura si imobiliare la industrie, comert, servicii si turim.

In plus, datele statistice arata ca sectorul constructiilor din aceasta zona a angajat 35.506 muncitori in 2014, cu 8.000 mai multi decat in 2013.

„Arges reprezinta cel mai bun exemplu ca, in baza unor investitii cu valoare adaugata, care atrag furnizori si creeaza lanturi economice, economia tinde spre valori de crestere”, se arata in studiul citat.

„Exista o cerere in crestere pentru materiale de constructii necesare dezvoltarii de imobile si pentru renovarea si extinderea celor existente, acesta fiind si motivul aparitiei unor investitii majore, cum este noul magazin Arabesque de 10 milioane de euro construit in Pitesti si care urmeaza sa deserveasca intreaga regiune”, au spus expertii citati in cadrul studiului.



Ce spun cifrele INS


Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), volumul lucrarilor a crescut in ianuarie 2016, ca serie bruta, cu 6,7% fata de perioada similara a anului trecut si cu 8,8% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Cele mai mari cifre le-au inregistrat lucrarile la cladirile de locuinte (o crestere cu 18,7%), in timp ce constructiile ingineresti au crescut cu 15,8%.

In plus, lucrarile de intretinere si reparatii au crescut cu 19,1%, iar cele de reparatii capitale, cu 11,1%.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri