Criza a fost un moment critic pentru piata constructiilor din Romania, in care renovarile au scazut, pe de-o parte, dar au castigat teren in ceea ce priveste utilizarea materialelor de constructii in proiectele individuale.

Cum romanii obisnuiau sa isi renoveze locuintele, in medie, din doi in doi ani, perioada nefasta a recesiunii a facut ca investitiile in camin sa scada dramatic, iar intervalul de renovari sa creasca considerabil, chiar si la peste 5 ani, insa 2016 se anunta un an foarte bun, dupa o perioada atat de mare de “seceta”.

Perioada verii este cea mai intensa in ceea ce priveste activitatea din sectorul constructiilor si renovarilor, astfel ca si romanii se ingramadesc cel mai mult in magazine in aceasta perioada pentru a-si reimprospata aerul din case.

Cel mai la indemana aspect al renovarii este reprezentat de vopsirea peretilor, insa poate fi si unul dintre cele mai “piperate” procese, asta intrucat costul este, de cel mai multe ori, la suprafata, iar tariful variaza in functie de echipa care lucreaza, daca sunt unul sau mai multi zugravi, de firma care ofera aceste servicii sau daca este o cunostinta/un apropiat.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Dragos Militaru, directorul executiv al Fabryo Corporation, producatorul vopselurilor lavabile Savana, Innemweiss sau Apla, apreciaza ca in cazul zugravirii peretilor cea mai mare parte a costului de renovare este data de manopera.

“Circa 80% din totalul costului zugravirii unui apartament este dat de executie, in timp ce, in cazul utilizarii unor solutii calitative, costul total al materialelor de constructii nu ar trebui sa depaseasca 20%”, sustine seful Fabryo.

De exemplu, in cazul unui apartament de 100 de metri patrati ar fi suficienta o galeata de 15 litri de vopsea premium (preturi de peste 150 de lei, la raft) pe fiecare suprafata urmand sa fie aplicate cate doua straturi (mai multe in cazul solutiilor mai ieftine).

Particularizand, la o medie de 180 de lei pentru o astfel de vopsea, luand in calcul si costul unei amorse (5L) – 30 de lei, precum si costul accesoriilor – cum este cazul trafaletului – 30 de lei, costul total doar cu materialele de constructii nu ar trebui sa depaseasca 250 de lei.

In ceea ce priveste manopera, cel putin la nivelul Bucurestiului, aceasta variaza, in medie, intre 15 – 20 de lei pe metru patrat, fiind foarte rare situatiile cand pretul sa scada, astfel ca in cel mai fericit caz un client poate scapa mai ieftin de 1.500 de lei doar pentru vopsit, ceea ce ar urca pretul lucrarii la circa 1.750 de lei.

Acest calcul este bazat exclusiv pe costul generat doar de zugravirea peretilor si nu include micile repartii, ajustari sau pretentii suplimentare ale beneficiarului.

In cazul unei renovari “din temelie”, in care se efectueaza lucrari de reparatii si de finisaj peretilor, costul poate creste si mai mult.

De exemplu, in cazul unei sufragerii cu o suprafata de 20 de metri patrati, in care va fi nevoie de o reparare completa a peretilor – ce va presupune spalarea tencuielii initiale, raschetarea lor, aplicarea unui strat de glet si a unuia de finisaj, precum si aplicarea a doua straturi de vopsea

Un aspect interesant in tot acest proces de renovare este reprezentat de faptul ca in criza romanii au inceput sa isi zugraveasca singuri apartamentele, nefiind un proces atat de anevoios, mai ales daca peretii nu au nevoie de corecturi.

In acest fel, bugetul familiilor nu a mai avut atat de mult de suferit, iar o buna parte dintre clientii de lacuri si vopsele au inceput sa constientizeze si mai mult nevoia utilizarii unor solutii mai calitative, in comparatie cu produsele ieftine, pentru care este nevoie de mai multe aplicari, ele fiind deja destul de diluate cu apa sau alti solventi speciali.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri