Israel este unul dintre statele care se bate umar la umar cu SUA (Silicon Valley) la nivel antreprenorial, cu peste 5.000 de startup-uri care sunt lansate anual, armata obligatorie care te invata, timp de cativa ani, tehnologii informatice moderne, exit-uri si investitii impresionante. WeWork este un spatiu (impresionant) de coworking, in cel mai modern oras israelian – Tel Aviv.

WALL-STREET.ro a vizitat unul dintre cele patru spatii de coworking din Tara Sfanta, ghidul fiind Benjy Singer, director la WeWork Israel si unul dintre primii angajati ai WeWork. In prezent, WeWork este prezent in peste 20 de tari, in SUA avand, de asemenea, prezenta in circa 20 de orase. Numarul de membri se ridica la circa 70.000, fiind cel mai mare “lant” de HUB-uri din lume.

Urmeaza sa ne extindem, curand, in Ungaria, Slovacia, Polonia si Cehia”, spune, Benjy Singer, de origine americana. “Romania inca nu este pe harta, desi avem cereri. Scopul nostru este ca in urmatorii ani sa fim in aproape toate tarile din lume”, puncteaza managerul.

Spre deosebire de HUB-urile din Romania, in cazul WeWork, in multe orase numarul de membri care nu reprezinta start-up-uri este mai mare decat al antreprenorilor. “Uneori ponderea este de 70% in favoarea startup-urilor, alteori ponderea este inclinata catre mediul corporate, care prefera sa externalizeze catre noi anumiti angajati”, spune Benjy. “Practic, in WeWork intalnim ONG-uri, antreprenori, freelanceri, furnizori de servicii si asa mai departe. Pana la finalul anului 2017 speram sa dublam numarul de spatii de coworking la nivel global”, spune managerul WeWork, business deschis in 2010.

Preturile difera in functie de locul ales (birou privat sau nu, cu vedere catre Empire State Building sau catre un…perete etc.), dar si in functie de tara. “Cele mai scumpe spatii de birouri WeWork sunt in Londra – si Brexit-ul nu a afectat asta, din contra, sunt si mai multe oportunitati pentru antreprenori, acum. Cel mai ieftin…(se gandeste putin) cred ca sunt in Mexico City”, puncteaza el.

Cum schimba HUB-urile de tipul WeWork piata imobiliara

Incet dar sigur, piata imobiliara va fi modificata de prezenta din ce in ce mai puternica a spatiilor de coworking.

Cum se va intampla asta? “Multe dintre startup-urile care au pornit de la noi, si vorbim de mii, zeci de mii, in timp vor creste si vor avea nevoie de spatii si mai mari. Si atunci se vor indrepta catre cladiri de birouri, unde proprietarul le va cere 20 de dolari/mp. O suma ridicola pe care startup-urile, intre timp dezvoltate, o vor contesta. Cred ca, in timp, proprietarii cladirilor de birouri vor trebui sa devina mai flexibili si sa introduca preturi per birou, nu pe metru patrat”, considera Benjy Singer. “In mod clar influentam piata imobiliara”, puncteaza, hotarat, Benjy, in timp ce ne plimbam pe culoarele vaste ale WeWork Tel Aviv.

Intrebat la ce suma se ridica investitia intr-un spatiu WeWork, Benjy nu ofera un raspuns direct. “Avem parteneriate cu proprietarii – ei investesc in spatii, noi le operam, noi primim chirie si, la randul nostru, platim catre ei. Este win-win”. Toate spatiile WeWork au elemente comune – de exemplu geamurile elemente de décor, canapelele si fotoliile, geamurile fumurii. “Oferim discount-uri pentru ONG-uri, dar si in spatiile nou inaugurate, pentru a atrage repede cat mai multa lume si a crea atmosfera vibranta”.

WeWork are peste 500 de birouri, raspandite pe 3.800 de metri patrati. Ca o comparatie, HUB-urile din Romania se apropie, in cele mai bune cazuri, de 900-1.000 de metri patrati.

Cum ti se pare spatiul de lucru din Tel Aviv? Te invitam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri