“Constructia de locuinte este esentiala pentru intreaga economie. Prima Casa nu mai este doar un program social, este unul economic, destinat tinerilor. Fara acest program, e foarte posibil sa ne intoarcem la niveluri similare cu cele din timpul crizei, cand nu exista incredere si nu se faceau tranzactii. In toti acesti ani, s-a restabilit un nivel important de incredere, oamenii cumpara locuinte, nu mai sunt reticenti in a achizitiona locuinte noi. 15-20% din clientii Prima Casa sunt tineri din diaspora, care se intorc acasa si pentru care e foarte important ca exista un mediu favorabil. Este esential sa mentinem acest ritm”, a declarat Bogdan Ivan, care este si project manager al Metalurgiei Park Residence.

Acesta a explicat ca, in cadrul unei intalniri de consultare organizata de Ministerul Finantelor, impreuna cu bancile, fondul de garantare si reprezentantii dezvoltatorilor, una dintre temele principale a fost predictibilitatea. “Este foarte important pentru clienti, dar si pentru dezvoltatori, sa stie care este plafonul, cat dureaza programul, de la inceputul anului. Doar asa isi pot face un plan pe termen mediu si lung”, a explicat Bogdan Ivan.

La aceeasi intalnire s-a mai discutat si varianta transformarii Prima Casa intr-un program care sa sprijine primordial constructia de locuinte noi.

In aceeasi emisiune, reprezentantul dezvoltatorilor a mai spus ca doar doua banci mici mai accepta dosare in programul Prima Casa. "Dupa alocarea plafonului suplimentar, mai sunt doar doua banci mici care mai acorda credite Prima Casa. Cererea este foarte mare, bancile nu stiu care este nivelul real si nu mai primesc dosare in analiza, pana nu inteleg care este acesta. Au suspendat depunerea cererilor. Numarul mare de solicitari este relativ normal in perioadele de dupa suplimentarea plafonului, dar acest blocaj intervine acum, pentru prima data, dupa modificarea din vara a legislatiei aferenta Programului Prima Casa, care vine cu o prevedere noua: bancile raspund daca aloca un plafon mai mare decat cel al Guvernului", a explicat Bogdan Ivan.

Aceasta situatie creaza un blocaj, desi o parte dintre clienti se indreapta catre creditele ipotecare sau imobiliare, pentru restul avansul mare, de 25-30% ramane o provocare majora, mai ales intr-un timp scurt.