De-a lungul celor zece ani de existenta, programul Prima Casa s-a dovedit unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale si a constituit factorul cel mai important pentru sustinerea pietei de locuinte dupa declinul abrupt generat de criza financiara. De asemenea, dintr-o perspectiva sociala, Prima Casa a extins si accesul la creditul ipotecar catre segmentul persoanelor tinere, insa, din ce in ce mai frecevent exista voci, chiar si din cadrul BNR, care spuns ca programul ar trebui oprit. Totusi, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNCGIMM), doar in primele cinci luni din 2018, peste 9400 de romani au accesat Prima Casa, iar alti 700 de solicitari de garantare sunt in curs de acordare.

"Prima Casa s-a demonstrat a fi cel mai bun program de sustinere a economiei nationale din ultimii zece ani. Acum suntem la faza la care se doreste eliminarea acestui program deoarece sunt unii specialisti care considera ca el creeaza disfunctionalitati in piata si anume o cerere prea mare de locuinte. El produce exact efectul pentru care a fost creat si nu ar trebui sa ne sperie faptul ca este atat de popular. Intrebarea este cum ar fi aratat piata imobiliara de acum fara ca el sa existe. Am mai fi avut o piata imobiliara in ascesiune sau am fi cautat si acum busola revenirii din criza", apreciaza Bogdan Ivan (foto), secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis.

In cadrul programului, FNGCIMM a acordat in primele cinci luni ale anului un numar de aproximativ 9.400 de garantii si promisiuni de garantare din plafonul alocat pentru anul 2018, iar circa 700 de solicitari de garantare sunt in curs de acordare. Plafonul distribuit la inceputul anului, in cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat in proportie de 49,61%, reprezentand 954,39 milioane lei.

Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garantiilor acordate pentru creditele Prima Casa a inregistrat o crestere de 7 procente, de la 94,7 mii lei la 101,2 mii lei, iar ponderea imobilelor noi achizitionate prin Program a atins 60 de procente.

Lansat in 2009, Prima Casa poate fi considerat unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale, al carui impact pozitiv poate fi regasit atat in cresterea calitatii vietii tinerilor - aproape 70% din beneficiarii programului sunt tineri cu varste intre 25 si 35 de ani, iar 12% au mai putin de 25 de ani - cat si in sustinerea dezvoltarii economice, prin cererea generata in sectorul constructiilor si in industriile orizontale, de amenajari si mobila.

"In ceea ce ne priveste, cel mai important este ce se va pune in locul acestui program si cum va fi adaptat la cerintele pietei. Toate statele moderne au politici sociale si sustin constructia de locuinte noi pentru tineri. Si noi trebuie sa facem exact acelasi lucru mai ales in contextul in care avem o populatie in scadere si foarte multi tineri care migreaza in strainatate. Acordarea unei creditari mai facile tinerilor este de natura sa stopeze sau diminueze acest proces", mai spune reprezentantul Urbanis.

In primele 5 luni ale anului 2018, 6 din 10 beneficiari ai Programului Prima Casa au ales achizitionarea unei locuinte de doua camere, in timp ce locuintele de trei camere ocupa locul al doilea in preferintele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30 de procente. In topul judetelor cu cele mai multe locuinte achizitionate prin program se situeaza zona Bucuresti - Ilfov ( peste 3.500 de locuinte), urmata de Brasov ( circa 700 de locuinte) si la distanta mica, de Iasi si Cluj.

"Ar trebui incurajata constructia de locuinte noi, pentru ca Romania are un mare deficit in acest domeniu, in special pentru tineri, cu un produs de creditare care sa aiba un avans de cel mult 10% - pentru ca aceasta este media care se achita la acest moment - care trebuie gandit si discutat inca de acum cu toti cei care activeaza in acest domeniu", conchide Bogdan Ivan.

Programul Prima Casa 2018 este derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: Bancpost, Banca Comerciala Roman, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri