Anul 2017 este descris ca fiind un esec pentru actuala guvernare din perspectiva investitiilor in infrastructura si in domeniul activitatii de constructii si se poate anunta ca fiind extrem de dificil pentru multi jucatori din piata.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Laurentiu Plosceanu (foto cover), unul dintre cei mai experimentati specialisti in constructii din Romania, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) este de parere ca tara noastra traverseaza o perioada nefasta din perspectiva investitionala, interval care va afecta multe companii din industria de profil.

“Premise pentru revenirea pe un trend pozitiv nu vad in acest moment, iar principala explicatie se afla in stransa legatura cu activitatea politica din ultimele luni. Decizia Guvernului de a marsa pe aspectele de natura sociala si mai putin pe cele de natura investitionala isi arata deja efectele negative. Evolutia economiei nu poate fi sustinuta doar prin consum, avem nevoie de o strategie pe termen lung, cu planuri bine delimitate si aplicate corespunzator. Din pacate, cel de-al doilea semestru se previzioneaza a fi similar cu primul, lucru care nu indica deloc o evolutie pozitiva sectorului de profil. 2017 este un esec din perspectiva investitionala”, crede Laurentiu Plosceanu.

Potrivit specialistului din constructii, multe companii de profil vor avea mari dificultati pe piata.

“Sunt companii care nu vor reusi sa traverseze prin acest desert. Contractorii cu care ne consultam arata o ingrijorare fata de toata activitatea desfasurata in piata constructiilor. Tot mai multe companii au ajuns sa liciteze activitati pe pietele straine si ajung sa deruleze proiecte in Orientul Mijlociu, in incercarea de a depasi acest impas. Doar ca nu toate urmeaza aceasta cale si nu reusesc sa se sustina la nivel local – sunt nevoite sa renunte la personal, renunta la utilaje, ajung la intarzieri de plata, iar lantul neperformant continua. (…) Premisele de revenire din partea Guvernului sunt slabe. Mai mult decat atat, primariile ajung sa isi creeze propriile companii de constructii. Vom ajunge in situatia de a ne lupta cu autoritatile pentru a avea investitii in constructii. O astfel de decizie ar putea conduce la o situatie neprevazuta, aceea de a ne lupta direct cu autoritatile pentru investitiile in constructii. Un demers de acest fel nu poate sa nu treaca sanctionat”, avertizeaza specialistul din domeniul constructiilor.

Potrivit lui Plosceanu, o companie de constructii nu se poate face peste noapte.

“Este un domeniu amplu, care necesita cunostinte solide despre activitatea din sector, nu pot aparea pe piata companii, asa, peste noapte. Tot acest dans politic nu ajuta cu nimic industria, ba din contra. (…) Sunt sanse foarte mari sa ajungem in tribunale sau chiar la institutiile abilitate din spatiul comunitar”, a mai precizat presedintele ARACO.

Laurentiu Plosceanu spune ca schimbarile dese prin care au trecut guvernele si mai ales politicile pe care nu le-a aplicat au ingreunat situatia din piata de profil. “Ultimele luni arata ca cei care au castigat alegerile anul trecut nu au condus la rezultate bune pentru piata constructiilor”.

Intrebat de wall-street.ro despre situatia dificila din piata, care a condus la insolvente sau chiar falimente cu rasunet, specialistul in constructii este de parere ca maximul a fost atins in anii precedenti.

“Cred ca potentialul de insolvente a fost exploatat suficient anii precedenti. Suntem intr-o perioada in care disponibilitatea de a angaja forta de munca pregatita este improbabila. Exista o paradigma in care companiile vor trebui sa decida daca isi asuma anumite politici de a-si minimiza costurile si vor incerca sa isi pastreze resursele de anul trecut. A disponibiliza inseamna incapacitatea de a regasi dupa un semestru un specialist care sa poata inlocui resursa indisponibila”, a mai precizat Laurentiu Plosceanu.

Motive de optimism la orizont: Din 2018, piata se va dezmorti

Presedintele ARACO este optimist si spune ca anul viitor vom asista la un reviriment al pietei constructiilor, bazat pe un flux de investitii comunitare, prin fonduri europene si programe pentru dezvoltare durabila la nivel local.

“Se va inregistra un dezghet in industria, iar piata se va dezmorti. Ma astept ca activitatea rezultata in urma fluxului de capital venit din partea Uniunii Europene sa demareze proiectele de maxima importata pentru Romania, cele in zona de infrastructura rutiera. (…) Pana atunci, piata se va baza in mare parte pe activitatea din sectorul privat, acolo unde investitiile rezidentiale au o dinamica buna, iar investitiile private conduc la o crestere a cererii pe piata.

Presedintele ARACO estimeaza piata constructiilor la o valoare cuprinsa intre 8,5 si 9 miliarde de euro.

O analiza a wall-street.ro arata ca topul celor mai mari companii de constructii din Romania a suferit schimbari importante in decurs de un an. Niciunul dintre “regii asfaltului”, castigatori a nenumarate afaceri cu statul in anii precedenti, nu se mai regaseste in lista celor mai importante 10 companii de profil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri