Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Laurentiu Plosceanu (foto cover), unul dintre cei mai experimentati specialisti in constructii din Romania, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) este de parere ca tara noastra traverseaza o perioada nefasta din perspectiva investitionala, interval care va afecta multe companii din industria de profil.

“Premise pentru revenirea pe un trend pozitiv nu vad in acest moment, iar principala explicatie se afla in stransa legatura cu activitatea politica din ultimele luni. Decizia Guvernului de a marsa pe aspectele de natura sociala si mai putin pe cele de natura investitionala isi arata deja efectele negative. Evolutia economiei nu poate fi sustinuta doar prin consum, avem nevoie de o strategie pe termen lung, cu planuri bine delimitate si aplicate corespunzator. Din pacate, cel de-al doilea semestru se previzioneaza a fi similar cu primul, lucru care nu indica deloc o evolutie pozitiva sectorului de profil. 2017 este un esec din perspectiva investitionala”, crede Laurentiu Plosceanu.

Potrivit specialistului din constructii, multe companii de profil vor avea mari dificultati pe piata.

“Sunt companii care nu vor reusi sa traverseze prin acest desert. Contractorii cu care ne consultam arata o ingrijorare fata de toata activitatea desfasurata in piata constructiilor. Tot mai multe companii au ajuns sa liciteze activitati pe pietele straine si ajung sa deruleze proiecte in Orientul Mijlociu, in incercarea de a depasi acest impas. Doar ca nu toate urmeaza aceasta cale si nu reusesc sa se sustina la nivel local – sunt nevoite sa renunte la personal, renunta la utilaje, ajung la intarzieri de plata, iar lantul neperformant continua. (…) Premisele de revenire din partea Guvernului sunt slabe. Mai mult decat atat, primariile ajung sa isi creeze propriile companii de constructii. Vom ajunge in situatia de a ne lupta cu autoritatile pentru a avea investitii in constructii. O astfel de decizie ar putea conduce la o situatie neprevazuta, aceea de a ne lupta direct cu autoritatile pentru investitiile in constructii. Un demers de acest fel nu poate sa nu treaca sanctionat”, avertizeaza specialistul din domeniul constructiilor.