Romania se afla cu mult in urma Poloniei la dezvoltarea sectorului industrial, iar o statistica scoate in evidenta faptul ca insasi capitala Poloniei, Varsovia, depaseste Romania la stocul actual de proiecte de profil.

Un raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox arata ca stocul actual de proiecte industriale din Romania se ridica la 2,65 milioane de metri patrati, in timp ce stocul din Polonia depaseste 11 milioane de metri patrati.

“Varsovia dispune in prezent de un stoc de 3 milioane de metri patrati, in timp ce in Romania abia la finalul acestui an se va atinge acest prag. In privinta stocului disponibil, Romania se poate compara cu Ungaria, insa aici doar Budapesta dispune de un stoc de aproximativ 2 milioane de metri patrati. (…) Cehia avea la finalul anului trecut un stoc total de 6,7 milioane de metri patrati de spatii logistice, in timp ce doar capitala, Praga, dispunea de un stoc de peste 2,5 milioane de metri patrati”, au declarat reprezentantii Cushman & Wakefield Echinox, una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara din Romania.

Cushman & Wakefield Echinox: In 3-4 ani s-ar putea dubla stocul de spatii industriale. Online-ul este viitorul

In ciuda diferentei mari fata de tarile mai dezvoltate din Vest, unele dintre acestea cu o suprafata net inferioara Romaniei, efervescenta din piata declansata anul trecut ar putea genera o dublare a stocului disponibil la nivelul intregii tari.

“Ma astept ca in 1-2 ani tara noastra sa treaca printr-o dezvoltare spectaculoasa a acestui sector. Daca se pastreaza ritmul actual de 400 – 500.000 mp de proiecte noi, in 3-4 ani am putea ajunge la un plus de 1,5 – 2 milioane de noi metri patrati, ceea ce ar pune Romania pe harta europeana de profil. Suntem prudenti, dar placut surprinsi de schimbarile din piata. (…) Si tara noastra a inceput sa se alinieze tendintelor globale, astfel ca online-ul este viitorul, iar depozitele de retail se dezvolta intr-un ritm accelerat. (…) Exista inclusiv o tendinta a unor companii din Asia de a veni spre Vest, iar Romania pare a fi o destinatie”, a precizat Rodica Tarcavu (foto cover), partener al departamentului Industrial din cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Conform calculelor specialistilor imobiliari, pana la finalul acestui an marii dezvoltatori vor livra circa 500.000 mp pe piata sectorului industrial, iar o estimare arata ca din acest moment pana la jumatatea anului viitor putem ajunge la un plus de circa 800.000 mp.

In acest fel, piata spatiilor logistice si industriale din Romania se indreapta cu pasi repezi spre depasirea pragului de 3 milioane de metri patrati la finalul acestui an, pe lista marilor jucatori fiind proiecte ce insumeaza circa 500.000 mp.

Cu un stoc actual estimat la 2,65 de milioane de metri patrati, specialistii din piata vorbesc despre depasirea pragului de 3 milioane de metri patrati, in care stocul total este dominat de Bucuresti si alte cinci mai orase din tara.

“Piata logistica si industriala din Romania traverseaza o perioada de efervescenta, marcata atat de o crestere a cererii de spatii de profil, cat si a ofertei. In acest an va continua tendinta inceputa in 2016, un an marcat de recorduri atat din perspectiva livrarilor, cat si a tranzactiilor, cu un volum de peste 300.000 de metri patrati inchiriati in primul semestru. Ne asteptam la un trend similar si pentru urmatorii 2-3 ani”, crede Rodica Tarcavu, partener in cadrul departamentului Industrial al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit celui mai nou raport specializat pe Industrial si Logistica al Cushman & Wakefield Echinox, circa 90% din stocul actual al proiectelor industriale este concentrat in Bucuresti si in alte cinci orase – precum Timisoara, Cluj, Ploiesti, Brasov si Pitesti. Pe langa aceste orase, Sibiul, Oradea si Arad sunt alte piete care au atras atentia dezvoltatorilor de spatii logistice si industiale, in timp ce zona Moldovei a fost evitata de investitori din lipsa infrastructurii sau a unei slab dezvoltate.

Autostrazile A1 si A3, pol si viitor pol de dezvoltare industriala: ce se contureaza langa Bucuresti

Dezvoltarile de proiecte industriale s-au concentrat in ultimii ani de-a lungul autostrazii A1 (Bucuresti – Pitesti), iar in prezent cei mai multi investitori continua sa analizeze oportunitatile din jurul capitalei pe acest sector.
“Gigantii internationali prefera orasele cu traditie in spatii industriale – Ploiesti, Timisoara, Sibiu. Pe de alta parte, Clujul a inceput sa ia amploare, dar Bucurestiul ramane principalul pol al logisticii si transportului”, au mai punctat specialistii C&W Echinox.

La iesirea din Bucuresti spre Pitesti (A1) este concentrata cea mai mare parte a inestitiilor de profil. CTP a dezvoltat aici proiectele CTPark Bucharest sau CTPark Bucharest West, in timp ce P3 dezvolta proiectul P3 Logistics Park. Tot aici se regasesc proiectele Equest Logistics Center, A1 Business Park, AIC Industrial Park sau Phoenix Logistics Center.

Intrebati despre potentialul Autostrazii A3, reprezentantii C&W Echinox sustin ca exista potentialul unei dezvoltari de proportii in apropierea Capitalei, dar exista un mare impediment, acela al faptului ca proprietarii terenurilor tin preturile foarte sus.

“Spatiile disponibile situate in vecinatatea autostrazii A3 (Bucuresti – Ploiesti) au un mare potential de a sustine dezvoltari industriale, insa marea problema este legata de costurile ridicate cu terenurile. Actualii proprietari ale acestora cer si 50-60 de euro/mp, in conditiile in care este vorba de hectare disponibile. Potentialul este inspre Bucuresti si mai putin in apropiere de Ploiesti. Pe A3 va fi o dezvoltare mai mare in zona intersectiei cu Centura. Marile companii vor sa aiba un acces usor spre Centura si sa aiba acces facil spre Capitala. Un pret corect pentru terenurile din aceasta zona ar fi in jur valorii de 30 de euro/mp”, a mai adaugat Rodica Tarcavu.

Potrivit acesteia, zona poate absorbi dezvoltari, dar nu de genul celor de la iesirea pe autostrada A1. “A3 nu este deocamdata interesant pentru camioane. Cine exporta mult va dori coridorul de Vest, implicit zona spre Vestul Tarii”, a mai adaugat specialistul imobiliar.

Piata industriala si cea logistica reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare din domeniul imobiliar, pe fondul cererii intr-o continua crestere inregistrandu-se si o rata de neocupare a spatiilor industriale in scadere.

“La nivel national, aceasta rata se situeaza undeva in jurul valorii de 4%, in timp ce Bucurestiul are un grad de neocupare mai mic, de 3%. In prima jumatate a acestui an, erere a venit in special din sectoarele de retail si comert online (35%), in timp ce logistica si componenta de distributie au generat aproximativ 33% din cerere”, a mai punctat Rodica Tarcavu.

Cei mai activi dezvoltatori din sectorul industrial sunt CTP, P3 si WDP, cei trei totalizand o suprafata de peste 1 milion de metri patrati, aproximativ jumatate din suprafata totala disponibila de spatii logistice si industriale din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri