Criza economica a fost ca un dus rece menit sa trezeasca investitorii imobiliari la realitate si sa ii pregateasca pentru perioada nefavorabila ce avea sa urmeze, dar si sa evite un inevitabil proces de dezvoltari haotice, care ar fi putut destabiliza complet piata imobiliara din Romania. Insasi criza a condus la o serie de schimbari importante la nivel local si sa stopeze avantul haotic al dezvoltarilor ce se conturau in Romania anilor 2006-2008.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Lori Collin (foto cover), unul dintre cei mai cunoscuti manageri din domeniul imobiliar, cu o vasta experienta in companii precum Jones Lang LaSalle (JLL) sau NEPI, dar si cu o aventura de peste 16 ani in Statele Unite ale Americii, sustine ca exact dusul rece primit de piata imobiliara, in 2008, a fost unul care a revigorat piata de profil si a trezit-o la viata, din ceea ce se putea anunta un episod dezastruos pentru tara noastra.

“Daca nu venea criza eram martorii multor catastrofe imobiliare. Ne lansam in proiecte marete fara o noima de profesionalism. In perioada aceea, oricine construia sau avea tangenta cu zona imobiliara, iar preturile escaladau fara logica. Criza a stopat <avantul nebun>, a eliminate din piata jucatori speculativi, criza a lasat in urma ceea ce azi numim o piata matura”, a declarat Lori Collin, care a precizat ca perioada recesiunii a adus mari oportunitati pentru unii jucatori. “A fost momentul intrarii marilor jucatori, a profesionistilor in real-estate, care au vazut o piata vulnerabila, subdezvoltata, dar cu un potential foarte crescut”, facand referire la nume precum NEPI, Globalworth, precum si a altor jucatori de profil.

Lori Collin este in prezent consultant imobiliar independent si coordonator al unui amplu proiect imobiliar in Iasi.

Despre perioada crizei, Lori Collin sustine ca Romania a avut totusi un mare avantaj fata de alte tari mult mai dezvoltate, intr-o perioada in care creditele “cu buletinul” se acordau pe banda rulanta.

“Am fost norocosi, asta pentru ca nu ne-am lansat si mai adanc in ceea ce a insemnat indatorarea populatiei prin acordarea creditelor cu buletinul (cum a fost in cazul SUA). Unii au invatat sa fie mai calculati, alti au uitat repede. (…) Romania a urcat si a cobarat valul, precum un surfer, dar ajutata sau ghidata de tarile mari. Eu zic ca am fost norocosi, nu ne-a afectat direct. (…) Au fost firme care au vazut in Romania un “ refugiu” profitabil, in comparatie cu SUA, Germania sau tarile nordice si au mutat aici sute sau mii de joburi. E ca in vremuri de razboi, unii pierd, altii castiga…”, a mai punctat Lori Collin.

Lori Collin: Suntem in cel mai bun moment al pietei imobiliare. Urmeaza noi intrari din partea investitorilor

Specialistul imobiliar a vorbit despre stadiul actual al pietei imobiliare si despre oportunitatile ce se intrevad in acest sector, o piata pe care o vede in cel mai bun moment al istoriei sale.

“Suntem in cel mai bun moment al pietei imobiliare. Suntem curtati de fonduri serioase care vad aici o piata emergenta si dinamica, avem prezenti dezvoltatori imobiliari seriosi de talie internationala, care dezvolta zgarie-nori ca in Londra sau New York, avem prezente aici cele mai mari companii din lune (Google, Oracle, Microsoft etc) si, in plus, dispunem si de o forta de munca bine pregatita. Premisele sunt bune. (…) Daca statul ar intelege asta si nu ar frana dezvoltarile, cred ca am fi dati ca exemplu in Europa. Sigur, Brexitul va aduce noi companii in Romania. Avem orase secudare de perspectiva - Iasi, Cluj Timisoara, avem know-how in a construi acum si povesti de success, totul depinde de noi si de seriozitatea noastra - daca ne plac <aventurile> sau daca ne plac <relatiile> pe termen lung”, a punctat consultantul imobiliar.

Lori Collin a facut si o paralela intre situatia actuala a pietei imobiliare si cea din urma cu 10 ani. “Strada Buzesti din Capitala avea in anul 2007 doar doua benzi, dintre care o banda era ocupata de masini. Se construia oportunist, nu existau reguli sau coordonate de urbanist. Se construia haotic, iar la fel de haotica era si infrastructura sau lipsa ei. Acum piata s-a maturizat din multe punte de vedere - chiriasul ( multinationala) si-a cerut drepturile, iar calitatea dezvoltarilor si cerintele chiriasilor au crescut intr-un ritm vizibil”, a mai punctat Collin.

Investitorii institutionali, cu ochii pe tara noastra: se contureaza o noua zona pentru dezvoltarile imobiliare, doar ca Romania nu este doar Bucuresti, Cluj sau Timisoara

In opinia specialistului imobiliar, Romania mai are nevoie de cativa ani de “scoala” pentru a arata Occidentului, mai ales fondurilor de pensii cu greutate, ca suntem seriosi si maturi si ca am depasit perioada de “stabilizare”.

“Abia atunci vom vedea intrari noi in zona investitorilor institutionali. Intre timp, si-au facut aparitia si jucatori noi din Europa, dar si din Africa de Sud, iar dezvoltatorii vor construi in continuare proiecte generate de noul val de cereri din piata. (…) Se contureaza noi <sub-markets> precum zona Expozitiei, care promite sa genereze o serie de proiecte ambitioase si de succes. Asa cum era Barbu Vacarescu – Floreasca in urma cu 10 ani, cu o singura cladire de Clasa A, si acum detine suprematia in termen de cladiri de calitate si chiraisi de top, asa se vor forma noi cartiere de business Zona Orhideea este un alt exemplu pozitiv. Totul tine de administratia locala care trebuie sa vada cu ochi buni acest demers de expansiune, de maturizare, de modernizare a Bucurestiului”.

In urmatorii trei ani, Bucurestiul, spune Lori Collin, se va afla intr-o continua dinamica de dezvoltare. “Bucurestiul va fi mai frumos, mai inalt, mai nou si ma astept ca bulevardele sa fie extinse, iar numarul statiilor de metrou sa fie imbunatatit. (…) Romania nu este Bucuresti, nici Cluj, Iasi sau Timisoara. Romania este DN1 si este inca subdezvoltata, Romania are nevoie de mult mai mult – in primul rand de stabilitate politica, de profesionisti si de seriozitate – pentru a crea un mediu favorabil investitorului privat”, a mai punctat Collin.

Imediat dupa Revolutie, Lori Collin a plecat in Statele Unite, unde a locuit si activat in domeniul imobilar pentru peste 16 ani. La revenirea in Romania, a lucrat pentru compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), iar ulterior s-a alaturat dezvoltatorului si investitorului imobiliar NEPI.

In prezent, Lori Collin este consultant imobiliar independent si coordonator al unui amplu proiect imobiliar in Iasi, un pariu de 40 de milioane de euro al companiei farmaceutice RoPharma. Proiectul va demara in primavara anului viitor si se estimeaza ca se va finaliza in 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri