Indicele RICS al gradului de satisfactie a chiriasilor (o masura globala a trendului curent), a inregistrat, in al doilea trimestru din 2017, o directie pozitiva in fiecare tara din Europa Centrala si de Est, cuprinsa in Monitorul Proprietatilor Comerciale al RICS. Rezultatele indicelui RICS au fost prezentate intr-o conferinta de catre Tim Wilkinson, presedinte al RICS in Romania, caruia i s-au alaturat doi dintre cei mai noi membri ai organizatiei, si anume David Hay, CEO AFI Europe Romania si Geo Margescu, fondator si CEO al Forte Partners.

“Piata imobiliara din Romania a aratat semne clare de crestere atat in ceea ce priveste nivelul activitatii, cat si in cel al interesului investitorilor, sustinuta de cativa ani de cresterea economica puternica. Cererea a crescut in toate sectoarele, iar volumul ridicat al vanzarilor cu amanuntul a contribuit la cresterea chiriilor in sectorul comercial. Sectorul de productie continua sa atraga noi investitori pe piata, logistica fiind alimentata de vanzarile cu amanuntul. Activitatea investitorilor straini a crescut treptat in 2017, iar nivelul general al interesului pe piata este semnificativ mai mare decat in 2016. Piata romaneasca reprezinta un interes deosebit pentru investitori din punct de vedere al rentabilitatii fata de pietele principale din Europa Centrala si de Est, profilul de risc fiind mai mic decat cel perceput. Perspectiva pietei romanesti pentru 2018 este una pozitiva", spune Tim Wilkinson MRICS, Presedinte al RICS in Romania.

Prin comparatie cu primul trimestru din 2017, asteptarile cu privire la valoarea capitalului pentru toate sub-pietele au fost stabilizate, in timp ce piata de industrial si cea de birouri au capitalizat ultimele douasprezece luni.

Desi rezultatele indicelui din Bulgaria, Croatia si Romania raman mai putin puternice decat in celelalte piete din Europa Centrala si de Est, fiecare tara a vazut o usoara consolidare in cele mai recente rezultate. De fapt, asteptarile de dupa ultimele douasprezece luni pentru Romania si Bulgaria indica o crestere destul de puternica a capitalului pe parcursul anului urmator, cu o crestere de asteptat in randul activelor primare si secundare. Pentru Croatia, doar sectoarele de retail si de birouri se asteapta sa aiba o crestere substantiala, in timp ce in toate celelalte segmente ale pietei, perspectivele nu arata modificari semnificative.

Sursa foto: Dreamstime.com