Andrei Radulescu, Banca Transilvania: Perioada "de miere" in piata rezidentiala s-a terminat si urmeaza o perioada de ajustare

Andrei Radulescu, director analiza economica in cadrul Bancii Transilvania, a evidentiat, la un eveniment organizat de Imobiliar.ro, faptul ca intre evolutia preturilor locuintelor si cea a salariilor reale exista o evidenta corelatie - iar faptul ca acestea din urma si-au incetinit cresterea in ultima perioada, va avea un impact semnificativ in piata rezidentiala.

"E clar ca perioada «de miere» s-a terminat si urmeaza o perioada de ajustare, de decelerare", noteaza reprezentantul Bancii Transilvania. Acesta observa ca, in concordanta cu ceea ce poate fi observat la nivel european sau chiar in SUA, ritmul de majorare a preturilor locuintelor din Romania a mai incetinit, nemaiexistand o atat de mare forta de crestere.

La randul sau, Dorel Nita, coordonatorul departamentului de analize imobiliare al Imobiliare.ro, precizeaza ca, de la jumatatea anului trecut, consumatorii au inceput sa fie mai reticenti, piata fiind caracterizata de o volatilitate crescuta din pricina programului Prima Casa, dar si evolutiei dobanzilor. Acestea sunt premise ca cererea sa se tempereze - si, implicit, si cresterea preturilor.

Andrei Radulescu reliefeaza ca tendinta preturilor de pe segmentul rezidential autohton este strict dependenta de ceea ce se intampla in zona euro. "Daca preturile din zona euro vor incepe ajustarea, e evident ca asta se va intampla si la noi. Dezechilibrele sunt mai mici acum, iar urmatorul final de ciclu va fi mai putin abrupt. Faptul ca am avut o atitudine mai prudenta va avea un efect pozitiv", subliniaza reprezentantul Bancii Transilvania.

"Nu ma astept la socuri, din punctul meu de vedere nu exista premise pentru socuri", puncteaza si Dorel Nita.

Citeste si:
Economia romaneasca in 2020: La cat ajunge cursul de schimb
Economia romaneasca in 2020:...

Sursa foto: Agerpres
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri