Cererea de spatii noi de birouri in 2018 depinde de sectorul IT care, anul trecut, a reprezentat 47%. Insa, in urmatorii ani, si statul ar putea deveni un jucatori important pe aceasta piata, fapt care ar ajuta, printre altele, si la imbunatatirea aspectului unor cladiri, sustin specialistii din piata imobiliara, prezenti la conferinta ReContruct 2018.

“Anul trecut, IT-ul a reprezentat 47% din cererea de spatii noi de birouri. In primul trimestru din acest an, insa, cea mai mare cerere a venit din partea sectoarelor manufacturing si energie, si abia apoi IT. Sunt foarte multe multinationale care isi centralizeaza anumite procese la noi”, a expliact Timeea Henter, Senior Consultant - Office Division, Knight Frank

Si Mihai Padurariu, Head of advisory & transaction services, Office CBRE, admite faptul ca IT-ul detine suprematia pe aceasta piata, dar el spera ca, in anii urmatori, Bucurestiul sa urmeze exemplul altor piete similare (Varsovia, Budapesta, Praga, Varsovia) in ceea ce priveste modernizarea spatiilor de birouri din administratia publica.

“Administratia publica (centrala si locala) detine, in acest moment, un patrimoniu valoros, dar care nu este la un standard comparabil cu birourile clasa A sau B. In pietele similare, in drumul de la o piata emergenta la o capitala europeana matura, aceste institutii au trecut printr-o transformare naturala si au generat un vector de crestere important in piata de office, fie prin renovare, actualizare, implementarea de tehnologii noi, verzi, fie prin relocari, imbunatatirea conditiilor de lucru. Vorbim de milioane de metri patrati care, in urmatorii ani vor trebui sa intre pe piata, pentru ca oamenii din acele institutii (de stat) trebuie sa aiba acces la un birou nou, modern”, a punctat Padurariu.

Potrivit acestuia, se simt miscari timide din aceasta zona, Ministerul Fondurilor Europene reprezentand un exemplu in acest sens.

Citeste si:
Tinerii TREBUIE sa ia cu asalt joburile din IT. Sectorul "plange"...
Cegeka: Tinerii ar trebui...

Padurariu spera, insa, ca pe un orizont mediu si lung de timp acest segment va genera activitate in piata de office.

“Impactul va fi dublu: in primul rand asupra pietei de real estate si, in al doilea rand, asupra orasului, pentru ca ar aduce o valoare de demografie, urbanism si arhiterctura orasului, a mai spus Padurariu.

Partenerii ReContruct 2018 sunt: Genesis Property, TeraSteel, Digital Architect si Imobiliare.ro.

Citeste si:
Cat investesc companiile pentru a recruta un IT-ist. Suma este ENORMA
Cat investesc organizatiile...
Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Cum iti dai seama din timp daca cel mic va fi IT-ist si va avea un salariu mare
Setari Cookie-uri