Despre starea de bine la birou se vorbeste din ce in ce mai mult, in contextul unui mediu tot mai competitiv in piata muncii. Chiar daca aceasta expresie a pornit initial din departamentele de HR ale marilor companii, in cativa ani conceptul a cucerit rapid segmentul de birouri, de la amenajare pana la dezvoltare. Asadar, angajatii fericiti nu mai sunt doar preocuparea angajatorilor, ci si a dezvoltatorilor din piata de birouri, a consultantilor si a specialistilor in design sau amenajare. Iar aceasta tendinta se reflecta tot mai mult in proiecte mixte, cu accent pe experiente si cu o preocupare activa pe schimbarea comunitatilor.

Speakerii din primul panel al evenimentului ReConstruct 2019 au explicat cum s-a schimbat si cum se schimba piata in continuare.

Lior Barzliai, director of business development la Mindspace, a punctat ca abordarea ospitaliera in spatiul de birouri nu mai este doar o optiune, ci a devenit obligatorie, in conditiile in care cladirea de birouri in sine devine o destinatie. Tocmai de aceea, spatiul de lucru trebuie sa ofere experienta, colaborare si sa inspire.

Si Dimitris Pergamalis, Head of Construction and Development Globalworth, a remarcat schimbarile permanente din toate industriile, care nu ocolesc nici piata imobiliara. „Foarte multe lucruri sunt in schimbare. Millenials vorbesc tot mai mult de sharing: al locuintei, masinilor, birourilor. Co-working este, cu siguranta, parte din aceasta noua filosofie pe care noua generatie o adopta – acesta este viitorul”.

In ceea ce priveste piata de birouri per ansmablu, reprezentantul Globalworth a remarcat ca oferta devine mai mare decat cererea, ceea ce va duce la o corectie naturala a pietei, pana cand toate spatiile vor fi absorbite de piata. In acelasi timp, provocarea principala ramane infratstructua, care trebuie sa mearga in paralel cu dezvoltarile private.

Nevoile angajatilor, tot mai interesante

Laurentiu Manea, manager dezvoltare la Iulius Group, a explicat cum s-au adaptat nevoilor angajatilor, care isi doresc din ce in ce mai mult spatii si optiuni de relaxare.

„Vad din ce in ce mai multi angajati relaxati afara si nu stiu daca managerii lor sunt neaparat fericiti. Angajatii au nevoie de a face miscare regulat, de a schimba constant mediul pentru a creste productivitatea. De aceea avem parc, centru de fitness cu piscina – oamenii vor sa imbine partea de relaxare cu munca si acorda o atentie tot mai mare confortului fizic si psihic”.

In cele trei orase in care Iulius are proiecte de birouri, Cluj, Timisoara si Iasi, cererea pentru spatii de birouri este inca mai mare decat spatiile disponibile, spre deosebire de Bucuresti.

Si cererile chiriasilor din aceste orase sunt diferite: majoritatea vor locatii centrale si cu multe servicii incluse. „Remarcam o tendinta in mutarea chiriasilor din locatii periferice, din cladiri foarte bune, catre centru. Angajatii vor locatii accesibile si servicii mixte”, a mai spus Laurentiu Manea.

“Vedem, din partea chiriasilor, cerinte din ce in ce mai diverse care vin din dorinta de a avea o experienta umana mai buna, fie ca e vorba de o bucatarie deschisa cu un chef, de o cafea artizanala, cresa, gradinita, scoala in cladire, sau un serviciu de concierge. O cerinta inedita din ultimii doi ani a fost permisiunea de a aduce animalele de companie la birou”, a explicat Mihai Paduroiu, Head of advisory & transaction services, Office in cadrul CBRE.
El considera ca vom asista din ce in ce mai mult la nevoia de a integra aceste necesitati in mediul de lucru. “Nu mai vorbim de mult de un birou, ci de o zona sociala, o zona unde cream, unde trebuie sa adaugam valoare, dar putem face asta doar daca ne simtim bine, daca suntem sanatosi si confortabili”, a precizat reprezentantul CBRE.

Horatiu Didea, CEO Workspace Studio, considera ca cel mai important aspect este intelegerea clientului final si a nevoilor lui.

„O tendinta importanta este cea de amenajarea de spatii multifunctionale. Pornind de la studiile care arata ca, de exemplu, o sala de sedinte sau un birou de manageri sunt utilizate doar 25-30% din timp, am amenejat pentru un client, companie de IT, spatii multifunctionale: sali de intalniri care sunt si spatii de relaxare sau birouri de manageri care pot fi si sali de meeting”.

Mai multe studii recente arata faptul ca oamenii sunt mult mai relaxati si sansele de a spune adevarul cresc cu 25-30% in intalniri care se deruleaza in spatii relaxate si in pozitii relaxate, cum ar fi pe o canapea sau un fotoliu, in loc de un scaun clasic.

Didea este optimist cu privire la evolutia pietei, chiar daca este de acord ca urmeaza o usoara corectie, din cauza ofertei mai mare decat cererea. „Acest lucru va creste pretentiile clientilor, va stimula concurenta si toata lumea se va preocupa sa construiasva spatii umane, flexibile, variate”.

Semnalele maturizarii pietei de birouri

In ciuda acestor tendinte tot mai evidente care schimba complet birourile, asa cum le stim, contractele traditionale inca sunt dominante in piata. Oana Badarau, Partener & Head of Real Estate, PELI Partners, a mentionat in cadrul reConstruct 2019, ca multe companii isi doresc inca spatiul propriu.

„In acelasi timp, toata lumea din piata pare ca se grabeste foarte tare, iar conceptul de co-working vine ca un raspuns la aceasta nevoie imediata de viteza. Nu cred ca suntem in punctul in care sa spunem ca se va schimba dramatic piata. Este un concept solid, care raspunde la o nevoie si investitorii au reactionat rapid”, a declarat Oana Badaru.

In opinia sa, piata se maturizeaza, cel mai important semnal fiind interesul unor investitori care inca nu sunt prezenti in Romania, dar se uita cu interes.

„Avem semnale bune din piata, cateva tranzactii in curs de derulare, in faze incipiente, speram ca anul acesta sa fie cel putin la fel de bun ca 2018”, a mai spus reprezentanta Peli.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri