Livrarile de spatii logistice si de retail vor creste anul acesta, insa Romania ramane mult in spatele tarilor vecine din acest punct de vedere. Motivele pentru care reprezentantii pietei sunt optimisti sunt legate de dezvoltarea unor noi capacitati de productie in acest an.

In ultimii patru ani, piata spatiilor logistice si de retail si-a revenit dupa scaderea suferita in urma crizei (cu exceptia anului 2017 cand livrarile de spatii de retail au scazut fata de anul anterior, iar 2018 va aduce cresteri im ambele zone, sustine Cristi Moga, research consultant Cushman & Wakefield Echinox.

“Anul acesta estimam livrari de 550.000 mp pe spatii logistice si 200.000 mp spatii noi in retail”, a explicat Cristi Moga in cadrul conferintei ReContruct 2018.

Proiecte noi in zona de retail vor fi finalizate, anul acesta, in Craiova, Satu Mare, Sibiu, Buzau, Timisoara, Baia Mare, Bistrita, Roman si Focsani.

Pe zona de spatii logistice, si in 2018 va fi un mare focus pe Bucuresti, dar si Constanta devine poarta importanta de intrare in UE, iar la Roman operatorii de supermarket-uri si de hypermarket-uri cauta depozite pentru regiunea Moldovei. Proiecte similare vor fi dezvoltate si in Ploiesti, Pitesti, Sibiu, Timisoara, Oradea si Cluj Napoca.

Tarile din regiune stau mult mai bine decat Romania din acest punct de vedere, sustine Moga. “Daca ne raportam la stocul existent de spatii la numarul de locuitori, Romania este, pe medie, la jumatate fata de tarile din regiune”, a mai spus consultantul citat.

In privinta spatiilor logistice, in Romania, raportul este de 153 mp la mia de locuitori. Acesta urmeaza sa creasca in 2018, insa diferentiat pe regiuni ale tarii.

La spatii de retail, rapoprtul in tara noastra este de putin peste 100 mp la mia de locuitori si nu va creste substantial, ci doar pe masura ce salariile vor intra pe un trend clar ascendent.

Partenerii ReContruct 2018 sunt: Genesis Property, TeraSteel, Digital Architect si Imobiliare.ro.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri