Daramis, intrat in Romania prin achizitia ansamblului de locuinte Vita Bella Residence, a pus ochii pe mai multe proiecte de spatii de birouri: Avem capital propriu de 20 mil. euro pentru fiecare achizitie

Daramis, grup imobiliar ceh cu finantatori israelieni, a investit suma de 12 milioane de euro in achizitia, de la Raiffeisen Bank, si re-dezvoltarea unui proiect rezidential situat in zona Pipera din Capitala. Aflat in insolventa de cativa ani, ansamblul de locuinte fusese dezvoltat de catre Plus Development, societate cu capital turcesc, in 2007. Martin Vachek, managing director in cadrul Daramis, spune ca ritmul de vanzare este de 10 apartamente pe luna, iar compania are in vedere noi investitii, inclusiv pe segmentul de spatii de birouri, in Romania cu un buget per proiect de 20 milioane de euro.

Daramis a achizitionat proiectul de locuinte My Dream Residence la sfarsitul anului 2017, l-a redenumit in Vita Bella Residence si a realizat investitii in remodernizarea proprietatii, oferind la vanzare un stoc de 183 de apartamente. "Am analizat cu atentie piata imobiliara locala inainte de a lua decizia de a investi aici. Am ajuns la concluzia ca Bucurestiul duce in continuare lipsa de un stoc calitativ rezidential si am decis sa investim intr-un proiect de re-dezvoltare imobiliara. Am facut procedurile de due-dilligence intr-o perioada de noua luni, in care am verificat atat calitatea si structura proiectului, dar si infrastructura din zona. Ritmul de vanzare a apartamentelor este foarte bun pentru aceasta zona", spune Martin Vachek (foto).

Vita Bella Residence (foto jos) este localizat langa Scoala Americana, la 7 km de Promenada Mall si hub-ul de birouri din aceasta zona. Proiectul are un mix de studio-uri (39-59 mp), apartamente cu 2 camere (60 - 99 mp), apartamente cu trei camere (73 -133 mp), apartamente tip duplex (145 - 196 mp) si apartamente tip penthouse (151 - 174 mp).

Reprezentantul Daramis adauga ca procesul de vanzare a luat startul in martie si a fost vandute pana acum 30% din unitati, la un ritm de vanzare de 10 apartamente pe luna.

Daramis Vita Bella

Citeste si:
Sub 20% dintre locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare
România, la 44 de ani de la...

"Am aflat ca proiectul rezidential este pe piata de la sucursala din Republica Ceha a Raiffeisen Bank si am decis sa aflam mai multe despre situatia acestuia si a pietei rezidentiale din Romania. Am constatat ca piata locala este similara cu cea din Republica Ceha de acum zece ani, cand pretul mediu pe metru patrat in Praga era tot in jur de 1.200 de euro, cat este acum in Bucuresti. La acel moment, Republica Ceha intra intr-un boom imobiliar. Acum sunt preturi si de 5.000 euro pe metru patrat, iar cresterea preturilor ajunge si la un ritm de 20% pe an. Ne asteptam ca in cativa ani si cresterea din piata imobiliara din Romania sa ia avant si, de aceea, ne dorim sa devenim un jucator local important prin achizitia, in urmatoarele luni, a mai multor proprietati, atat pe segmentul de rezidential cat si de spatii de birouri", adauga Martin Vachek.

El arata ca, in prezent, Daramis se afla in discutii pentru achizitia unui al doilea proiect rezidential, dar si a unui de spatii de birouri din centrul Capitalei, insa a refuzat sa ofere mai multe detalii despre proiecte, care se afla in faza de due-dilligence. Totusi, a mentionat ca strategia companiei este de a cumpara proiecte deja existente, pe care sa le renoveze si modernizeze si le puna din nou pe piata sub management propriu, pentru a evita "lupta" cu obtinerea autorizatiilor de constructie. "Ritmul de obtinere al autorizatiilor este la fel de greoi ca si in Repulica Ceha, unde, in prezent, dureaza si sapte sa duci un proiect de la achizitia terenului pana la finalizare".

Spatiile de birouri trebuie a fie apropiate de centrul orasului, mai spune seful Daramis in timp ce pentru rezidential, achizitia depinde de oferta. "Sunt foarte multe posibilitati aici in Bucuresti pe care le avem in vedere pentru a le achizitiona in zona centrala a orasului. In general, aceasta este strategia pe care o vom urma in umatorii ani. Suntem dispusi sa investim pana la 20 de milioane de euro, capital propriu, pe proiect, la care se va adauga si finantarea bancara".

Daramis este o companie privata ce activeaza in domeniul achizitiei, dezvoltarii si managementului proprietatilor rezidentiale si producatoare de venit. Infintata in Republica Ceha in 2000, Daramis a finalizat 24 de proiecte, insumand 2.900 de apartamente.

Citeste si:
Genesis Property: Oamenii vor reveni la birou, dar biroul nu va mai...
Genesis Property: Oamenii vor...

Portofoliul Daramis include cladiri de birouri cu o suprafata de 51.000 mp, precum si un hotel boutique, Rehavital. In Romania, Daramis detine Vita Bella Residence, un ansamblu rezidential de 183 de apartamente, localizat la nord de Bucuresti, intr-o zona dinamica comerciala & rezidentiala.

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri