In centrele universitare, cererea pe piata inchirierilor de apartamente a inceput deja sa creasca inca din perioada de vara, cu destul de mult timp inainte ca studentii sa inceapa noul an scolar. In acest context, o analiza realizata de Imobiliare.ro releva ca, la jumatatea lui 2018, chiriile medii solicitate pentru apartamentele vechi (cu una, doua si trei camere) sunt, in majoritatea cazurilor, vizibil mai mari decat in perioada similara a anului trecut. Cele mai importante cresteri anuale au fost consemnate, de departe, in Cluj-Napoca, care depaseste Capitala (si) in ceea ce priveste nivelul mediu al chiriilor. In Bucuresti, pe de alta parte, variatiile de pret au fost mai temperate, chiriile locuintelor cu doua si trei camere fiind similare cu cele din 2017.

In Bucuresti, cel mai mare oras al tarii, suma medie solicitata pentru o garsoniera a ajuns la circa 240 de euro pe luna in vara lui 2018, in crestere de la un nivel de 228 de euro pe luna valabil in 2017. Cei interesati pot gasi, insa, si oferte mai accesibile decat atat: o garsoniera in vila, in suprafata de 40 de metri patrati utili, poate fi inchiriata, spre exemplu, cu 200 de euro pe luna in zona 13 Septembrie.

Un apartament cu doua camere, pe de alta parte, costa acum 350 de euro pe luna, in medie – o crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 321 de euro pe luna. Pe Imobiliare.ro, insa, studentii pot gasi si oferte mai convenabile: in cartierul Drumul Taberei, spre exemplu, un apartament mobilat si utilat costa 260 de euro pe luna.

In ultimele 12 luni, pretentiile proprietarilor de locuinte tricamerale au ramas la aproximativ acelasi nivel, respectiv 400 de euro pe luna (fata de 404 euro pe luna in vara anului trecut). In Rahova, zona Petre Ispirescu, o locuinta de 70 de metri patrati utili are un pret cerut de 300 de euro pe luna.

Cluj-Napoca, la rivalitate cu Bucuresti

In acelasi timp, in Cluj-Napoca, bugetul mediu necesar pentru inchirierea unei garsoniere a ajuns la 250 de euro pe luna in vara acestui an, ceea ce marcheaza un avans considerabil fata de media de 220 de euro pe luna consemnata in 2017. In cartierul Gheorgheni, insa, o garsoniera de 22 de metri patrati utili costa 200 de euro pe luna.

Asteptarile proprietarilor s-au majorat si pe segmentul apartamentelor cu doua camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 de euro pe luna, fata de 360 de euro pe luna in iunie anul trecut. In Manastur, o locuinta bicamerala cu o suprafata de 50 de metri patrati utili are un pret cerut de 300 de euro pe luna.

O crestere semnificativa a avut loc in cazul locuintelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de circa 470 de euro pe luna in luna iunie a acestui an, fata de 445 de euro pe luna in urma cu 12 luni. In cartierul Grigorescu, o unitate locativa mobilata, cu o suprafata de 61 de metri patrati, este disponibila spre inchiriere la un pret de 380 de euro pe luna.

Pe de alta parte, in Timisoara, suma necesara pentru inchirierea unei garsoniere a ajuns, in vara lui 2018, la 185-190 de euro pe luna, in crestere de la 171 de euro pe luna in urma cu 12 luni. In zona Complex Studentesc, o locuinta monocamerala cu o suprafata de 17 metri patrati utili este listata pe portal la un pret de 125 de euro pe luna.

In momentul de fata, o unitate locativa cu doua camere poate fi inchiriat, in medie, cu 300 de euro pe luna in Timisoara, fata de 278 de euro pe luna anul trecut. In zona Sinaia, insa, un apartament in vila, de 50 de metri patrati, costa 250 de euro pe luna.

Pretentiile proprietarilor de locuinte tricamerale se situeaza acum la aproximativ 360 de euro pe luna, fata de 327 de euro pe luna in 2016. In zona Girocului, insa, o unitate locativa de 70 de metri patrati este disponibila spre inchiriere pentru o suma de 320 de euro pe luna.

Chiriile au crescut substantial si in Iasi

Si in Iasi, chiria medie solicitata pentru o locuinta monocamerala a ajuns la 200 de euro pe luna - in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut, aceasta ajungea la 191 de euro pe luna. In zona Tatarasi, o garsoniera de 22 de metri patrati poate fi inchiriata cu 161 de euro pe luna.

In primele doua luni de vara ale acestui an, apartamentele cu doua camere au ajuns sa coste 280-300 de euro pe luna in capitala Moldovei, fata de nivelul de 269 de euro pe luna valabil anul trecut. Cu toate acestea, in cartierul Mircea cel Batran, spre exemplu, o unitate locativa de 55 de metri patrati poate fi gasita cu 250 de euro pe luna.

Cei interesati de inchirierea unui apartament cu trei camere in Iasi ar trebui sa dispuna de un buget mediu de 350 de euro pe luna, in crestere de la cei 319 euro pe luna necesari in 2017. In zona Podu Ros, insa, un apartament tricameral, cu o suprafata de 70 de metri patrati, are o chirie solicitata de 295 de euro pe luna.

Sursa foto: cge2010 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri