Immofinanz, noul proprietar al centrului comercial Sun Plaza si a mai multor cladiri de spatii de birouri moderne din Capitala, anunta ca incheiat vanzarea unui pachet de actiuni de aproximativ 26% in cadrul concurentului CA Immo, care detine, de asemenea, in Bucuresti, cladirea de spatii de birouri Campus 6.1 si dezvolta proiectul Orhideea Towers din zona Grozavesti. Valoarea tranzactiei s-a ridicat 757,9 milioane de euro, ceea ce a adus Immofinanz un profit de 180 de milioane de euro.

Cumparatorul, denumit SOF-11 Starlight S.à r.l., companie membra a Starwood Capital Group, a platit catre Immofinanz suma de 757,9 milioane de euro. Dupa rambursarea creditelor de 250 de milioane de euro aferente investitiei in CA Immo, realizat in urma cu doi ani, cash flow-ul net obitnut de Immofinanz s-a ridicat la 507,9 milioane de euro.

Finalizarea tranzactiei a avut loc astazi, 27 septembrie 2018, dupa primirea aprobarilor din partea autoritatilor de concurenta.

O parte din aceste fonduri vor fi utilizate pentru programul de buy-back de actiuni destinat perioadei 2018/19, care a inceput la 16 iulie si vizeaza un volum de pana la 9,7 milioane de actiuni sau 8,66% din capitalul social al Immofinanz.

In perioada de doi ani, in care a detinut plasamentul in CA Immo, Immofinanz a realizat un castig ca urmare a tranzactiei de aproximativ 184 milioane euro (inclusiv dividende si dupa deducerea costurilor auxiliare). Astfel, rentabilitatea totala a investitiei a fost de aproximativ 30%. Immofinanz a achizitionat in aprilie 2016 participatia la CA Immo pentru aproximativ 604 milioane euro.

Citeste si:
Commons deschide un spatiu de coworking in Victoria Business Park
Commons deschide un nou...

Immofinanz a cumparat Sun Plaza si Novotel

Consiliul Concurentei din Romania a autorizat, de asemenea, recent tranzactia prin care Immofinanz AG a preluat S Immo AG si, implicit, cinci companii detinute de catre aceasta: Societate Dezvoltare Comercial Sudului (SDCS), Victoriei Business Plazza, Dual Construct Invest, Roter Investitii Imobiliare si CII Central Investments Imobiliare. Prin cele cinci companii S Immo controla centrul comercial Sun Plaza din Capitala, hotelul Novotel si birourile Sun Offices din Capitala.

Veniturile din inchirieri inregistrate in Romania anul trecut de catre Immofinanz, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de spatii de birouri si centre comerciale de pe piata locala, au avut o valoare totala de 49,8 milioane euro. Suma constituie o pondere de 21,2% din veniturile din totale din inchirieri ale grupului austriac.

Proprietatile Immofinanz din Romania au o pondere de 19,6% din portofoliul total al companiei, cele 67 de proprietati avand o valoare de 822,8 milioane euro, potrivit unui raport al companiei. Valoarea totala a investitiilor finalizate in Romania este de 622,1 milioane euro si cuprinde noua cladiri de spatii de birouri (14,2% din portofoliul total al companiei pe segmentul cladiri de spatii de birouri) si sase proprietati comerciale (23,1% din portofoliul total al companiei pe segmentul retail). Rata de ocupare ramane stabila la un nivel ridicat de 94,6%.

In urma cu cateva luni, Immofinanz a vandut si doua terenuri din portofoliul companiei Adama, situate in zona de nord a Capitalei si cu o suprafata totala de peste 50.000 mp, catre Speedweel Real Estate Development. Cele doua terenuri cumparate de Speedweel sunt situate pe strada Jandarmeriei.

Citeste si:
Immofinanz a inchiriat 8.000 mp de birouri catre Rohde&Schwarz Topex
Immofinanz a inchiriat 8.000...

Prima proprietate are o suprafata de aproximativ 25.268 mp, iar cel de-al doilea teren este in jur de 25,721 mp. Pret mediu pe metru patrat la terenuri ar fi de minim 500 de euro in proximitatea strazii Jandarmeriei, estimat de wall-street.ro pe baza unor proprietati comparabile in zona. Este posibil insa ca tranzactia sa fi fost incheiata la un pret mult mai redus, cuprins intre 300 si 350 euro pe mp, avand in vedere suprafata cumulata mare a celor doua terenuri vandute de immofinanz. Astfel, rezulta ca Immofinanz ar fi incasat cel putin 15 milioane de euro pe cele doua terenuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Primul mall din Romania cu o aplicatie bazata pe realitate augmentata