Pe fondul reducerii numarului de tranzactii imobiliare incheiate la nivel national, preturile locuintelor si-au incetinit si mai mult ritmul de crestere in trimestrul al treilea din 2018. Potrivit celui mai recent raport de piata realizat de Imobiliare.ro, proprietatile rezidentiale disponibile spre vanzare in Romania (apartamente, dar si case) s-au apreciat, astfel, cu doar 0,7% fata de cele trei luni anterioare (fata de un plus de 1,4% in fiecare dintre primele doua trimestre din 2018). In trimestrul al treilea 2018 fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile locuintelor au fost mai mari cu 5,6%. Cat sunt dispusi vanzatorii sa lase din preturile locuintelor?

In acest context, ritmul anual de crestere a preturilor (trimestrul al treilea 2018 fata de aceeasi perioada din 2017) se afla, in momentul de fata, la 5,6%, in conditiile in care, in perioada similara din 2017, acelasi indicator se situa aproape de pragul de 10%.

„Piata imobiliara arata bine, paradoxal am putea spune, in contextul in care avem o invazie de opinii, mai mult sau mai putin avizate, care prezic o eventuala criza de proportii. Dar in acest moment nu exista indicatori a caror evolutie sa anticipeze o criza imobiliara. Si o afirm cu responsabilitatea antreprenorului cu proiecte rezidentiale active in trei orase din tara: Arad, Brasov si Timisoara. Preturile proprietatilor vor continua sa creasca pe termen lung, chiar daca vom asista si la corectii punctuale inevitabile. Valoarea activelor imobiliare se valideaza in timp, ceea ce face adevarata afirmatia ca nu exista un moment mai potrivit pentru a cumpara o proprietate imobiliara decat momentul care a trecut. Prudenta este, bineinteles, buna, insa crearea panicii nu. Indicatorii pe care ii urmarim ne dau incredere sa construim in continuare si sa ne asteptam la un an 2019 bun pentru piata, marcat de stabilitate”, spune Valentin Morar, CEO Wallberg.

Scumpirile locuintelor se tempereaza si in Cluj-Napoca

In al treilea patrar al anului, preturile apartamentelor s-au majorat in toate cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro. In consonanta cu tendinta consemnata la nivel national, variatiile de pret au fost, insa, semnificativ mai mici decat in anii precedenti, situandu-se sub pragul de 2% (si chiar 1%).

In Cluj-Napoca, pretentiile vanzatorilor s-au majorat cu 0,9% in ultimele trei luni, pana la o valoare de 1.520 de euro pe metru patrat util (fata de 1.510 euro pe metru patrat util in trimestrul anterior). Diferenta de pret la 12 luni se situeaza acum la 8,6% in orasul de pe Somes (comparativ cu aproximativ 14% in trimestrul anterior). Cluj-Napoca este, in continuare, singurul mare centru regional al tarii in care apartamentele sunt mai scumpe acum decat in urma cu zece ani, diferenta fiind de 6,2% fata de T3 2008.

Brasovul, in topul scumpirilor locuintelor la 12 luni

Ca si in al doilea trimestru al anului, in cel de-al treilea Brasovul s-a situat in fruntea clasamentului scumpirilor inregistrate in marile orase ale tarii. Aici, suma medie solicitata de catre vanzatorii de apartamente s-a majorat cu 1,7% in decursul a trei luni, ajungand la o valoare de 1.060 de euro pe metru patrat util (de la 1.040 de euro pe metru patrat util). In acest context, orasul de la poalele Tampei depaseste Clujul in ceea ce priveste diferentele de pret la 12 luni, cu un avans de 8,9%. Fata de anul 2008, insa, apartamentele din Brasov continua sa fie cu aproximativ un sfert (25,9%) mai ieftine.

In Bucuresti a avut loc, dintre cele sase mari centre regionale analizate, cel mai mic avans al preturilor apartamentelor, respectiv 0,4%, pana la 1.290 de euro pe metru patrat util (de la 1.280 de euro pe metru patrat util). Comparativ cu perioada similara din 2017, apartamentele din Capitala sunt cu 6% mai scumpe; fata de T3 2008, insa, acest gen de proprietati sunt cu 35,9% mai ieftine – Capitala avand, dintre marile centre regionale analizate de Imobiliare.ro, cel mai mult de „recuperat” din declinul provocat de perioada de recesiune.

Cererea de locuinte, in scadere usoara

Tendinta generala de incetinire a cresterii preturilor locuintelor poate fi pusa pe seama stabilizarii pietei rezidentiale, in contextul temperarii apetitului pentru achizitii. Astfel, potrivit datelor Imobiliare.ro, cererea pentru proprietati rezidentiale (apartamente, dar si case) din marile orase ale tarii se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic fata de perioada similara din 2017.

Diminuari ale apetitului pentru achizitii au avut loc in majoritatea cazurilor: -18% in Constanta, -9% in Iasi, -7% in Brasov si, respectiv, -3% in Timisoara. Pe de alta parte, in conditiile unei cresteri neglijabile, de doar 1%, se poate spune ca cererea s-a mentinut, practic, la un nivel constant in Bucuresti. In Cluj-Napoca, insa, poate fi observat un avans important, de 13% mai exact, fata de anul precedent.

Vanzatorii de locuinte, mai deschisi la negociere

In aceste conditii de piata, marjele de negociere practicate pe segmentul apartamentelor (indicator calculat ca diferenta intre ultimul pret solicitat de catre proprietari si cel final, de vanzare) au fost mai mari in al treilea trimestru din 2018 decat in perioada similara din 2017 in majoritatea marilor orase analizate. Dintre centrele regionale cu un pret mediu de peste 1.000 de euro pe metru patrat util pentru apartamentele disponibile spre vanzare, Craiova se distinge prin cea mai mare marja de negociere, respectiv 4,5% in T3 2018 – spre comparatie, in perioada similara a anului precedent, acelasi indicator se situa la o valoare de 2,4%.

Vanzatorii din Bucuresti, pe de alta parte, sunt dispusi sa lase la pret 3,4% (fata de 3,3% in T3 2017), la fel ca cei din Brasov (fata de 3,1% in urma cu 12 luni). In Timisoara si Cluj-Napoca, marja de negociere acceptata de catre proprietari se situeaza la un nivel apropiat, anume 2,6% si, respectiv, 2,5% (comparativ cu 2,2% si, respectiv, 2,1% in perioada similara din 2017). In Constanta, pe de alta parte, flexibilitatea vanzatorilor cand vine vorba de preturi s-a mai diminuat in 2018, ajungand la un nivel de 2,2% in trimestrul al treilea (fata de 2,8% in urma cu un an).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri