Romania a devenit in ultimii ani o destinatie tot mai atractiva pentru centrele regionale de servicii, precum BPO (Business Process Outsourcing) sau SSC (Shared Service Center). Pozitia geografica si forta de munca bine pregatita, dar nu foarte costisitoare, au constituit ingrediente-cheie care au contribuit la atractivitatea tarii noastre. Aceste centre regionale de servicii au dezvoltat de-a lungul timpului si hub-urile de birouri pe care le vedem astazi, mai precis Floreasca-Barbu Vacarescu, Dimitrie-Pompeiu, zona centrala si de vest si chiar CBD. Dar, in urmatorii ani, aceste centre de servicii BPO si SSC vor migra treptat catre orasele regionale, unde exista foarte multe foste platforme industriale care pot fi transformate in spatii de birouri, lasand loc in Capitala mai degraba pentru viitoarele centre de cercetare si dezvoltare.

"Una dintre tendintele importante din piata imobiliara din Romania este ca centrele de servicii de tip back office sa se mute, in perioada urmatorilor ani, catre orasele regionale din tara, adica in Capitala sa se treaca de la BPO si SSC incet-incet la centrele care au de-a face mai mult cu inteligenta artificiala, de cercetare si dezvoltare. Acestea sunt centrele pe care ar trebui sa le avem in Bucuresti, astfel incat piata sa nu mai fie una de back office, ci de inovatie", spune Horatiu Florescu (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Knight Frank.

In opinia sa, Romania ar trebui sa urmeze exemplu Israelului. "Toata lumea care se duce acolo, merge sa inoveze. Back-office-urile le pun in alta parte. Dar, bineinteles, conteaza aspecte legate de salarii, taxe si stimulente pe care le ofera acea tara. Romania la asta nu prea se pricepe, din pacate! Am putea sa invatam de la tarile unde functioneaza foarte bine piata imobiliara, sa vedem ce fac ele si cum atrag investitori. De exemplu, in Ungaria, cererea de spatii de birouri este cu 150.000 mp mai ridicata decat a noastra. Conteaza, bineinteles, infrastructura, taxele, dar in aceeasi masura si lobby-ul. Tine si de noi de consultantii, cat de pregatiti suntem si cat de bine ne reprezentam piata si tara".

Investitorii "vin daca isi dau seama ca exista cerere, daca vad ca Statul incearca sa ii ajute cu facilitati, daca au o piata de munca disponilbila. Si noi avem, iar din ce in ce mai mult si in orasele regionale. De asemenea, multe orase de provincie sunt pline de platforme ale unor foste fabrici care pot fi transformate in centre de spatii de birouri. Constanta si Targoviste au universitati si sunt relativ aproape de Bucuresti. Avem cereri pentru spatii de birouri si in Galati. Bineinteles, nu trebuie sa construiesti in aceste orase cladiri de spatii de birouri de 50.000 mp, astfel incat sa ai un business hub. Dar, 10.000 mp reusesti sa ii inchiriezi", arata Horatiu Florescu.

El adauga ca, pe de alta parte, exista inca inclinatia dezvoltatorilor din orasele regionale de talie medie sa costruiasca cladiri de spatii de birouri de maxim 1.000-2.000 mp. "Le construiesc, de regula, daca au un teren pe o strada principala, altfel fac proiecte rezidentiale".

"Normal ca pentru piata locala de birouri din Galati, de exemplu, o cerere de 3.000 de mp de spatii de birouri constituie o tranzactie mare. Daca ajunge la 5.000 de mp deja inseamna mult. Compania care va alege sa mearga acolo insa, cu siguranta va fi una care va angaja foarte multi oameni. Targoviste, Mures, Craiova sau alte orase regionale, pana acum, nu erau pe harta dezvoltatorilor mari de spatii de birouri, dar in urmatorii ani ar putea sa ajunga", a incheiat Horatiu Florescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri