Dezvoltatorii imobiliari sunt o parte esentiala a sistemului economic dintr-o tara. Acest lucru nu este insa unul evident de la prima vedere, pentru ca efectul dezvoltatorilor imobiliari asupra economiei dintr-o zona e greu de cuantificat in cifre. Asta nu inseamna insa ca acestia nu produc schimbari concrete in zonele in care construiesc, atat pe plan local, cat si regional sau chiar national.

Un proiect imobiliar este o platforma de lansare pentru economia unei zone. Aceste proiecte aduc cu ele cresterea sumelor incasate din impozite, reducerea somajului local, precum si o serie de oportunitati de dezvoltare pentru afacerile din zona. Exista foarte multe moduri prin care dezvoltatorii imobiliari pot sa influenteze economia prin proiectele lor. Iata 3 dintre cele mai putin cunoscute:

1. Schimbarea culturii de la locul de munca

Poate parea greu de crezut ca un proiect de dezvoltare imobiliara poate avea efect asupra culturii organizationale dintr-o companie, insa acest lucru se intampla foarte des. E o diferenta foarte mare intre a lucra intr-o companie dintr-un complex de birouri sau una care opereaza dintr-un apartament de bloc. Modul in care oamenii interactioneaza, proximitatea celorlalte afaceri si facilitatile aflate la dispozitia angajatilor schimba foarte multe in cultura unei companii.

In prezent, exista o schimbare de paradigma in randul angajatorilor, care pare sa fie accelerata de aparitia noilor complexuri de birouri. Ei sunt mult mai preocupati de bunastarea si fericirea angajatilor lor decat au fost vreodata in trecut. Aceasta abordare a fost preluata si de dezvoltatori cum este Liviu Tudor, care a construit complexul de birouri West Gate. Acest a inclus in proiect o serie de facilitati de agrement pentru angajatii care lucreaza in cladirile de birouri dezvoltate de compania sa, Genesis Property. Printre acestea se numara piscina in aer liber, sala de fitness, spalatoria pentru masini, clinica medicala si multe altele.

2. Dezvoltarea ecosistemului de afaceri

Atunci cand se dezvolta un proiect imobiliar mare, acesta poate declansa dezvoltarea economica a unei intregi regiuni. Spre exemplu, constructia unui cartier rezidential dintr-o anumita zona va declansa automat aparitia a zeci de afaceri, precum magazine, spalatorii auto, sucursale bancare si multe altele.

Pe de alta parte, un complex de birouri va genera aparitia multor afaceri orientate catre angajati si nevoile companiilor din acel complex. Specificul proiectului imobiliar dicteaza natura afacerilor care se dezvolta in proximitatea sa, dar un lucru este valabil in cazul tuturor acestor proiecte: toate genereaza dezvoltare economica in zonele in care apar.

3. Cresterea productivitatii in companiile rezidente

Salariile si beneficiile pentru angajati insumeaza mai bine de 90% din cheltuielile operationale ale unei companii, mult mai mult decat costurile cu chiria (9%) sau consumul de energie (1%), conform The Guardian. In aceste conditii, productivitatea si mai ales sanatatea personalului ar trebui sa fie preocupari majore pentru orice angajator. Asta pentru ca orice concediu medical, fie ca e unul de o zi sau unul de o luna, inseamna si o pierdere financiara pentru companie.

In consecinta, calitatea mediului in care lucreaza angajatii nu poate fi neglijata. Materialele de constructie, arhitectura, designul interior sau facilitatile, toate joaca un rol in productivitatea si sanatatea angajatilor, motiv pentru care e foarte important ca acestea sa fie de cea mai buna calitate.

O companie nu isi poate asuma de una singura imbunatatirea conditiilor din cladirea in care opereaza, insa pentru un dezvoltator imobiliar acest lucru nu e deloc imposibil. Scopul acestora este sa atraga cat mai multe companii in complexurile lor, motiv pentru care se asigura ca fiecare din cladiri e construita la cele mai avansate standarde, cum e si cazul complexului West Gate, care e pe cale sa fie declarat primul „parc verde” din Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri