In cel din urma patrar al anului trecut, cele mai semnificative majorari ale preturilor apartamentelor din Bucuresti au fost consemnate in zona semicentrala, precum si in nordul orasului. Pe primul loc in topul scumpirilor se situeaza zona Herastrau-Nordului, cu un plus de 7,6%, aceasta fiind urmata de Grivitei-Gara de Nord (+4,9%), Pipera (+4,6%), Stefan cel Mare (+3,9%), dar si Ferdinand (+3,6%). In acelasi timp, in Kiseleff-Aviatorilor a fost consemnata un declin substantial al pretului mediu solicitat de catre vanzatori, in valoare de 13,8% (in conditiile in care trimestrul anterior avusese loc o scadere de 5,6%). Astfel, trimestrul trecut, Capitala a cunoscut fluctuatii importante de preturi pe cartiere, iar ca urmare, depasit Cluj-Napoca nu doar in ceea ce priveste cresterile, ci si in ceea ce priveste scaderile de pret, potrivit unei analize a Imobiliare.ro.

In Bucuresti, ca pondere, variatiile cresterilor au fost ceva mai mari decat acelea consemnate in cele trei luni anterioare, fiind cuprinse intre 3,6% si 7,6%. Pe de alta parte, volatilitatea preturilor din Kiseleff-Aviatorilor se explica prin numarul relativ redus de proprietati disponibile spre vanzare, precum si prin eterogenitatea acestora. Ieftiniri semnificativ mai reduse au mai fost consemnate in Cotroceni (-3,6%), Ghencea (-3,3%), Vitan Nou (-2,9%) si Parcul Carol-Cantemir Marasesti (-1,9%). In urma declinului substantial consemnat in ultima jumatate de an, zona Kiseleff-Aviatorilor si-a pierdut intaietatea in clasamentul celor mai scumpe zone din Bucuresti.

In Cluj-Napoca insa cea mai mare marja de crestere, anume 4,6%, a fost consemnata trimestrul trecut in arealul central si ultracentral din Cluj-Napoca: aici, pretul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.800 de euro pe metru patrat util, adica semnificativ peste media valabila la nivel de oras. O crestere importanta, de 3,8%, a avut loc si in Floresti, localitate transformata, in ultimii ani, intr-un adevarat „cartier-dormitor” al orasului de pe Somes - aici, un apartament costa, trimestrul trecut, 900 de euro pe metru patrat util.

Cresteri importante au mai fost inregistrate si in arealul Gruia-Dambul Rotund-Gara-Bulgaria (+3,6%), Iris (+3,5%), dar si Baciu (+1,9%). Desi nu substantiale, in Cluj-Napoca au fost consemnate si scaderi de pret trimestrul trecut. Cea mai importanta, de -1,7%, a avut loc in Someseni, unde asteptarile vanzatorilor au ajuns la o medie de 1.210 euro pe metru patrat util, arata Imobiliare.ro.

De mentionat este insa ca, in cele trei luni anterioare, acest cartier se numara printre cele care inregistrasera cele mai importante cresteri de pret (cu un plus de 3,3%). O usoara scadere de pret (-0,2%) a avut loc si in Manastur-Borhanci-Campului, unde suma medie ceruta pentru un apartament a ajuns la 1.430 de euro pe metru patrat util.

Comparatia cu Capitala este relevanta in contextul in care orasul din centrul Transilvaniei a cunoscut in ultimii ani cele mai ridicate cresteri de preturi la apartamente, stimulate de dezvoltarea industriei IT care a dus indirect la o cerere foarte mare pentru locuinte. Astfel, dupa un avans anual de 6,2%, pretentiile vanzatorilor de apartamente din capitala Transilvaniei se situau, in ultimul patrar al anului trecut, la un nivel de 1.530 de euro pe metru patrat util (fata de 1.460 de euro pe metru patrat util in perioada similara din 2017). In doar un an, dupa cum se poate observa, pretul mediu pe mp solicitat in Cluj-Napoca pentru un apartamente a crescut cu aproape 1.000 de euro.

Oras Pret mediu / mp in T4 2018 % pretului in ultimele 3 luni % pretului in ultimele 12 luni

% pretului in ultimii 10 ani

Bucuresti 1.300 euro +1,1% +5,8% -33,1%
Cluj-Napoca 1.530 euro +0,9% +6,2% +13,3%

In fruntea celor mai scumpe cartiere de apartamente din Capitala se situeaza acum Herastrau-Nordului, unde o asemenea unitate locativa a ajuns la o valoare de 2.560 de euro pe metru patrat util. La o distanta considerabila se afla locuintele din Kiseleff-Aviatorilor, care pot fi achizitionate, in medie, cu 2.100 de euro pe metru patrat util, potrivit Imobiliare.ro.

La mica distanta la capitolul preturi se afla acum zona Dorobanti-Floreasca, care a atins pragul de 2.000 de euro pe metru patrat util. Clasamentul celor mai exclusiviste zone ale Capitalei este completat de Aviatiei (cu 1.910 euro / mp util) si, respectiv, Unirii (cu 1.710 euro / mp util).

Totodata, in pofida variatiilor de pret, ordinea zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a ramas, practic, neschimbata: pe primul loc se situeaza arealul central si ultracentral, cu mentiunea ca ecartul fata de urmatorul cartier s-a accentuat vizibil.

Astfel, in Plopilor, locuintele s-au scumpit cu doar 0,9%, ajungand la o medie de 1.710 de euro pe metru patrat (la o distanta considerabila fata de locuintele din „inima” orasului). Pe urmatoarele locuri in clasament se afla tot zonele Gheorgheni-Andrei Muresanu (acum cu o medie de 1.640 de euro pe metru patrat util), Zorilor (cu 1.590 de euro pe metru patrat) si Marasti-Intre Lacuri-Aurel Vlaicu (1.570 de euro pe metru patrat util).

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri