Tranzactiile cu cladiri de spatii de birouri au atins in 2018 un nivel record pentru ultimul deceniu. Doar in Bucuresti au fost achizitionate un numar de 20 de imobile cu o suprafata inchiriabila cumulata de 220.000 de metri patrati si o valoare de peste 500 de milioane de euro, potrivit raportului Romania Investment Marketbeat, realizat de firma de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

Cladiri de spatii de birouri au fost tranzactionate si in Cluj-Napoca si Timisoara, astfel ca valoarea totala a tranzactiilor cu imobile de profil la nivel national in 2018 a fost de 531 de milioane de euro si a reprezentat 55% din volumul tranzactionat. Per total, investitorii au plasat anul trecut 957 de milioane de euro in piata imobiliara locala, segmentele de Retail (cu o cota de piata de 33%) si Industrial (9%) ocupand pozitiile doi si trei in topul atractivitatii.

Cinci dintre cele mai mari sapte tranzactii au vizat proiecte de spatii de birouri din Bucuresti, si anume The Bridge (doua cladiri), Oregon Park (doua cladiri), The Landmark (trei cladiri), Campus 6.1 si Crystal Tower. Totodata, in 2018 au fost tranzactionate si sediul din Bucuresti al grupului Danone, cladirea Lascar 31 Business Center care gazduieste reprezentanta locala a Comisiei Europene, imobilul Bucharest Corporate Center (fost sediu IBM si Generali) de pe strada Buzesti, fostul sediu al Bank of Cyprus de pe Calea Dorobanti sau un portofoliu de patru imobile ale grupului East Balkan Properties.

Astfel, investitorii au fost atrasi atat de imobile "trofeu", realizate de dezvoltatori consacrati, avand un portofoliu de chiriasi internationali cu angajamente pe termen lung, cat si de cladiri secundare, dar care pot genera un randament robust.

"Ne asteptam ca valul de investitori noi pe piata locala sa continue si in 2019, acestia urmand sa fie atrasi de randamentele mai ridicate care pot fi obtinute in Romania, comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est. In acest context, ne asteptam ca randamentele investitionale pentru cladirile de spatii de birouri si parcurile logistice prime sa scada cu 25 - 50 de puncte procentuale, atat ca urmare a unui numar mai mare de active de calitate disponibile spre vanzare, cat si a unei competitii mai ridicate intre investitori pentru cele mai bune proprietati", a declarat Tim Wilkinson (foto), partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Cu toate acestea, "pentru ca actuala evolutie pozitiva sa fie valorificata pe deplin, este esential ca Romania sa isi continue cresterea economica, sa promoveze rezultatele pozitive si sa ofere investitorilor incredere in stabilitatea mediului de afaceri", adauga Tim Wilkinson.

La nivelul principalelor tari din Europa Centrala si de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Romania), in 2018 au fost tranzactionate proprietati cu o valoare cumulata de 13 miliarde de euro, cea mai mare piata fiind Polonia, cu o cota de 55%. Fata de anul precedent, volumul tranzactiilor din regiune a crescut cu 15%. In timp ce randamentul la achizitia cladirilor de birouri prime din Bucuresti a ramas constant, la 7,25%, in pietele din regiune randamentele investitionale au continuat sa scada, ajungand la 4,75% in Varsovia si 4,40% in Praga.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta imobiliara cu activitate in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei gestioneaza in prezent mandate exclusive si co-exclusive de vanzare a unor proprietati cu o valoare de piata de peste 350 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri