AFI Europe s-a inteles cu NEPI Rockcastle pentru achizitia a unui numar de trei proiecte de spatii de birouri din Capitala: Floreasca Business Park, The Lakeview si Victoriei Office, precum si a proiectului City Business Centre din Timisoara, in cadrul unei tranzactii de peste 300 milioane de euro. Suprafata tranzactionata este de 118.500 mp.

Portofoliul achizitionat este format din 4 proiecte de birouri Clasa A, cu un total de 8 cladiri de birouri situate in Bucuresti si Timisoara. In urma acestei tranzactii si odata cu finalizarea proiectelor de birouri aflate in curs de dezvoltare (AFI Park Brasov si AFI Tech Park 2-3), AFI Europe Romania va administra un portofoliu de 282.000 mp de birouri, devenind astfel unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Romania.

"Achizitia portofoliului de birouri al NEPI din Romania reprezinta o extindere strategica a modelului nostru de afaceri. In ultimii 10 ani, am dezvoltat organic proiecte majore in Romania, iar acum ne extindem portofoliul de asemenea prin achizitii de proprietati generatoare de venituri care vor consolida pozitia noastra pe piata romaneasca", a declarat Doron Klein, CEO al AFI Europe in Romania si Republica Ceha.

Proiect Rata ocuparii Suprafata inchiriabila Valoare de piata Venituri anuale din chirii

Floreasca Business Park

96,5% 36.300 mp 105,1 mil. euro 7,8 mil. euro
The Lakeview 99,5% 25.600 mp 69,1 mil. euro 5,3 mil. euro
Victoriei Office 97,7% 7.800 mp 40,8 mil. euro 2,8 mil. euro
City Business Centre 96,9% 47.800 mp 94,2 mil. euro 8,2 mil. euro

AFI Europe Romania este una dintre cele mai mari companii de pe piata imobiliara. Compania a finalizat si are in curs de dezvoltare proiecte majore pe segmentele retail, office si rezidential in Bucuresti, Ploiesti si Brasov. In urma acestei tranzactii si odata cu finalizarea proiectelor de birouri aflate in curs de dezvoltare (AFI Park Brasov si AFI Tech Park 2-3), AFI Europe Romania va administra un portofoliu de 282.000 m2 GLA de birouri, devenind astfel unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Romania.

Pe segmentul office al pietei imobiliare, AFI Europe Romania este dezvoltatorul si proprietarul proiectelor AFI Park 1-5, AFI Tech Park si AFI Park Brasov. Tranzactia a fost consiliata de CMS (juridic), Ernst & Young (financiar), JLL (comercial).

In luna iulie a acestui an, israelienii de la AFI Europe anuntau ca au semnat o scrisoare de intentie neangajanta cu sud-africanii de la NEPI Rockcastle, avand exclusivitate pentru achizitia portofoliului de cladiri de spatii de birouri pe care acestia le detin in Romania.

"AFI Europe a semnat o scrisoare de intentie neangajanta pentru achizitia portofoliului de cladiri de birouri din Romania al NEPI Rockcastle, cu o suprafata totala construita de aproximativ 170.000 de metri patrati. AFI Europe va beneficia de exclusivitate pentru a derula un proces de due-diligence care vizeaza portofoliul de cladiri de birouri Clasa A, cu o valoare totala de aproximativ 310 milioane de euro", se arata, la acea data, intr-un comunicat al AFI Europe.

Doron Klein, CEO al AFI Europe Romania si Cehia, sublinia, de asemenea, ca scrisoarea de intentie pentru achizitia portofoliului NEPI Rockcastle face parte din strategia noastra de dezvoltare pe termen lung. Pe langa proiectele imobiliare pe care le-am dezvoltat, suntem si o companie de investitii si cautam permanent noi oportunitati pe piata".

Nu in ultimul rand, se arata ca "in functie de incheierea cu succes a procesului de due-diligence si de indeplinirea altor conditii specifice, cele doua parti vor decide asupra urmatoarelor etape".

Tot la categoria de oportunitati, AFI Europe anunta si semnarea pre-contractului de vanzare-cumparare, cu Plaza Centers, pentru achizitia pachetului de 75% din actiunile proiectului Casa Radio, la un pret de 60 de milioane de euro, in aceeasi luna. Aceasta era a doua etapa a procesului de achizitie, ca urmare a semnarii scrisorii de intentie neangajante de catre cele doua companii, in februarie 2019.

Fiind prima data construita in timpul regimului comunist, Casa Radio reprezinta un obiectiv central in peisajul urban al Bucurestiului. Prima faza a proiectului consta in dezvoltarea unui proiect cu utilizare mixta care include atat o cladire de birouri cat si un centru comercial.

Anul trecut, AFI Europe Romania a achizitionat un teren de 4,3 hectare in proximitatea mall-ului AFI Cotroceni, unde va dezvolta un proiect mixt de spatii de birouri, spatii comerciale si locuinte. Alte proiecte majore ale companiei includ AFI Tech Park, un complex de birouri situat in centrul Bucurestiului, aflat la a doua faza a dezvoltarii, AFI City, primul proiect rezidential al companiei in Romania, in cartierul Bucurestii Noi din nordul Capitalei, si AFI Brasov, un proiect mixt de birouri si spatii comerciale.

Sursa foto: NEPI Rockcastle

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri