Veniturile AFI Europe in Romania au sporit cu 8%, in perioada primelor noua luni din acest an, la 40,6 milioane de euro, comparativ cu intervalul similar din 2017. In acest context, dar si cu ocazia schimbarii actionarului majoritar la nivel de grup, Doron Klein, CEO AFI Europe Romania, afirma ca strategia israelienilor s-a schimbat in sensul mentinerii in portofoliu a activelor generatoare de venit, precum AFI Cotroceni sau AFI Park.

"Pana la finele anului urmator vom finaliza activitatea de restructurare a grupului, prin schimbarea actionarului majoritar. Strategia noului actionar este de a pastra in portofoliu activele generatoare de venituri pe termen lung. Asadar, cu aceasta vine si informatia potrivit careia AFI Park sau oricare alt proiect de spatii de birouri pe care il avem in portofoliu nu mai sunt la vanzare si, in acelasi timp, suntem foarte fericiti ca tranzactia pe care am negociat-o pentru aceste cladiri inainte nu s-a finalizat", a declarat Doron Klein (foto).

Complexul de spatii de birouri AFI Park 1-5 al AFI Europe Romania, situat in proximitatea AFI Cotroceni, a avut un venit operational net de aproximativ 10 milioane de euro, in crestere cu 14% in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara de anul trecut. Suprafata de 70.000 metri patrati din AFI Park este inchiriata in totalitate.

Dedeman, unul dintre cei mai importanti comercianti de materiale de constructii si amenajari interioare de pe piata locala, a fost aproape de a achizitiona o parte dintre cladirile de spatii de birouri din cadrul AFI Park. Initial, Dedeman semnase la inceputul lunii iunie cu israelienii de la AFI Europe un antecontract de vanzare a primelor trei cladiri pentru circa 87 milioane de euro, dar exista optiunea de achizitie si pentru celelalte doua cladiri, pentru alti 78 milioane de euro.

In august insa, companiile AFI Europe si Dedeman au convenit sa anuleze definitiv tranzactia de vanzare a cladirilor de spatii de birouri AFI Park 1-3, dupa anterior Dedeman isi exprimase intentia de a nu continua discutiile pentru achizitionarea cladirilor AFI Park 4 & 5. Acestea din urma nu faceau in fapt obiectul unui acord cu caracter obligatoriu.

Astfel, ambele parti au hotarat sa inceteze aceasta tranzactie si deopotriva sa nu procedeze la finalizarea intelegerii de transfer al cladirilor AFI Park 1-3, astfel ca AFI Europe va continua sa opereze toate cladirile din parcul de business ca un complex de birouri unitar. In urma discutiilor dintre cele doua parti, s-a stabilit de comun acord incetarea intelegerii.

Principalii chiriasi ai AFI Park sunt companiile Microchip Technology, Electronic Arts, Endava Romania, Cameron US, SII Romania, ORTEC, Telus International sau SecureWorks.

Dorin Klein: Vom crea o legatura in jurul AFI Cotroceni intre Vasile Milea si Timisoara

"Schimbarea actionarului majoritar nu va avea nici un impact asupra companiei din Romania. Vom continua sa cumparam noi terenuri si sa dezvoltam proiectele pe care le avem in plan. Chiar in urma cu patru luni, am cumparat un teren de 50 de hectare in proximitatea AFI Cotroceni. Intentia este sa dezvoltam portofoliul de active generatoare de venit, indiferent daca discutam de rezidential, comercial sau spatii de birouri si sa le pastram pe termen lung", a spus Doron Klein.

El a adaugat ca parcul de spatii de birouri AFI Park 1-5 va fi extins in viitor, desi intentia se afla inca la faza de concept, cu alte cateva cladiri de spatii de birouri si rezidentiale pe terenul de 50.000 mp recent cumparat de AFI Europe.

"Dorim, de asemenea, sa imbuntatim traficul rutier care consituie o problema pe bulevardele Vasile Milea si Timisoara. Vom incerca sa realizam un fel de o legatura intre cele doua bulevarde, in jurul AFI Cotroceni, prin intermediul altor doua strazi; una dintre ele exista deja, Mihai Anghel; iar alta, denumita Sibiu, va fi extinsa de-a lungul terenului pe care l-am cumparat. Astfel com incerca sa rezolvam o parte din problemele de trafic care exista in zona, pentru a diminua aglomeratia de pe Timisoara si Vasile Milea", a mai spus Dorin Klein.

„Suntem incantati sa anuntam ca AFI Europe Romania isi mentine cresterea in primele noua luni ale anului 2018, marcand o crestere consistenta a venitului operational net, de 8%, si atingand astfel un NOI total de 40,6 milioane de euro. Ne continuam expansiunea in Bucuresti si in alte orase din Romania, continuand si diversificarea portofoliului nostru in toate zonele pietei imobiliare – retail, birouri si rezidential.

Portofoliul comercial al AFI Europe Romania cuprinde peste 200.000 mp, 60.000 mp inchiriabili in dezvoltare si 70.000 mp inchiriabili a caror dezvoltare va fi lansata in 2019. Anul viitor, AFI Europe va finaliza si primele apartamente in prima faza a AFI City.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri