Pe 8 aprilie 2019, Inalta Curte a emis o hotarare cu privire la lucrarile de construire realizate fara sau cu nerespectarea prevederilor autorizatiei de construire. Astfel, dupa ce aceasta hotarare va fi publicata in Monitorul Oficial, proprietarul terenului care construieste fara autorizatie nu va mai putea sa ceara instantei sa ii recunoasca dreptul de proprietate asupra constructiei si astfel sa ocoleasca prevederile legale care impun realizarea de constructii numai cu autorizatie de construire si verificarea/confirmarea respectarii acesteia prin procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

Desi Legea Constructiilor prevedea ca inregistrarea unei constructii in cartea funciara nu este posibila fara autorizatia de construire si procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, practica judecatoreasca nu era unitara. Unele instante au considerat ca dreptul de proprietate asupra constructiei deriva direct din dreptul de proprietate asupra terenului, iar lipsa formalitatilor administrative ar putea atrage sanctiuni de natura administrativa, fara insa a afecta recunoasterea titlului valabil de proprietate asupra constructiei in favoarea proprietarului terenului.

Inalta Curte a decis insa ca lipsa autorizatiei de construire si a procesului verbal de receptie sunt impedimente la recunoasterea in instanta a dreptului de proprietate asupra unei constructii realizate de catre proprietarul terenului. Curtea urmeaza sa emita motivarea acestei decizii, insa e usor de banuit ca ea va gravita in sfera interesului public ocrotit de normele care impun autorizarea constructiilor.

Consecinta imediata este ca acele cladiri (a caror constructie nu a fost autorizata conform legii) nu vor putea fi date in folosinta. Ce se va intampla insa cu respectivele lucrari?

Probabil ca in practica vom vedea si mai multe cazuri in care instantele vor dispune demolarea constructiilor neautorizate corespunzator. Daca in cazul lucrarilor executate pe terenuri care apartin domeniului public sau privat al unitatilor administrativ-teritoriale legea prevede expres ca nu este necesara o autorizatie de desfiintare, acesta este o exceptie de la regimul general al desfiintarii constructiilor. Regula spune ca pentru desfiintarea constructiilor este necesara o autorizatie de desfiintare, iar legea nu prevede o exceptie pentru situatia in care desfiintarea ar fi impusa de instanta.

Avand in vedere insa ca sfera persoanelor care pot obtine o autorizatie de desfiintare cu privire la constructia de pe un anumit teren este limitata, iar dovedirea interesului lor este dificila, se pare ca implementarea efectiva a unei decizii de demolare se loveste de numeroase impedimente de natura practica.

Sursa foto: Happy_stocker's / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri