Dunwell: Un nou record pe piata imobiliara. Sectorul industrial va depasi 4 mil. mp proiecte logistice clasa A in 2019

Sectorul industrial ar putea atrage pana la 750.000 mp de proiecte logistice pana la finalul acestui an, iar Romania este pe punctul sa stabileasca un nou record, arata estimarile Dunwell, companie independenta de consultanta si brokeraj industrial. Astfel, aproximativ 300.000 mp de proiecte industriale se afla in plin proces de dezvoltare, o treime din suprafata construita fiind situata in Bucuresti sau in proximitatea Capitalei.

"Mai multe proiecte importante, demarate in cursul anului trecut, se vor finaliza in 2019, iar dezvoltatorii deja urmaresc cu interes terenuri pentru noi dezvoltari in orase regionale precum Craiova, Constanta sau Iasi, din dorinta de a-si creste acoperirea la nivelul intregii tari. Se poate observa, insa, o tendinta de crestere a cererii de proiecte de dimensiuni mai mici si ne asteptam ca zona de Est a Capitalei sa devina un pol al dezvoltarilor de acest fel datorita lipsei competitiei existente deja in Vestul orasului, a conexiunii facile de transport public cu orasul si autostrada A2, cat si a disponibilitatii fortei de munca din zona. Totodata, zona de Nord-Est a Bucurestiului, din vecinatatea autostrazii A3 Bucuresti - Ploiesti, este vizata de tot mai multi dezvoltatori imobiliari de profil pentru viitoare proiecte industriale", a declarat Daniel Cautis (foto), managing partner Dunwell.

Stocul proiectelor industriale clasa A in Romania se situa, la finalul anului trecut, la circa 3,5 milioane mp. In conditiile livrarilor anuntate de dezvoltatori, Romania va depasi pragul istoric de 4 milioane mp stoc clasa A de proiecte industriale, o performanta ce reflecta interesul tot mai crescut al investitorilor pentru tara noastra.

"Romania traverseaza o perioada favorabila pe piata imobiliara, iar sectorul industrial a capatat un avant considerabil, bazat pe cresterea consumului la nivel national si implicit a cererii de spatii de depozitare, creand astfel oportunitati de dezvoltare investitorilor si dezvoltatorilor de spatii deopotriva. Daca la finalul anului trecut piata industriala inregistra un nivel scazut al ratei de neocupare, de sub 5%, pentru 2019 estimam o crestere a ratei de neocupare spre 8%. Urmare a acestei evolutii, ne asteptam la o presiune crescuta in privinta pretului chiriilor, care, la finalul anului trecut, erau cuprinse intre 3,8 euro / mp -4 euro / mp la nivelul intregii tari", a adaugat Daniel Cautis.

Printre cei mai activi dezvoltatori de proiecte industriale in 2018 se numara CTP, cu aproximativ 50% din totalul livrarilor, WDP, VGP si Zacaria. Pentru anul in curs, pe langa noi livrari anuntate de marii jucatori deja existenti pe piata romaneasca, au fost demarate proiecte importante in zona Capitalei de catre dezvoltatori noi precum MLP sau Element Industrial.

Citeste si:
Unde vor fi deschise noi FABRICI si depozite in Romania
Unde vor fi deschise noi...

Sectorul industrial, dominat de evolutia pietelor de Retail si FMCG

Cererea de spatii industriale se situeaza la un nivel ridicat, companiile de retail si FMCG trecand pe primul loc in topul volumelor de spatii de depozitare contractate. Din volumul total de 700.000 mp care s-a tranzactionat in decursul anului 2018, retailul a fost vedeta industriei, cu o cota de 42%. Companii precum Metro Cash & Carry, Auchan sau Carrefour au incheiat cele mai mari tranzactii din 2018, reprezentand aproximativ 40% din totalul cererii. La randul sau, segmentul FMCG a acaparat 20% din totalul tranzactiilor de anul trecut, atat retailul cat si sectorul FMCG depasind 60% din totalul pietei.

Asa cum era de asteptat, un procent majoritar, de 60% din totalul tranzactiilor, a fost realizat pentru spatii industriale din zona Capitalei, arata Dunwell.

"Tendinta cererii crescute in zona de retail si FMCG se va pastra si in acest an deoarece ambele sunt strans legate de mentinerea unui nivel ridicat al consumului la nivelul intregii tari. Aceasta evolutie a pietei de consum joaca un rol cheie si va influenta pozitiv progresul dezvoltarii de spatii industriale si in acest an", a completat Daniel Cautis.

Nivelul cererii din partea companiilor de logistica, desi a trecut de pe primul loc pe cel de-al doilea in 2018, a ramas unul semnificativ, reprezentand un sfert din totalul tranzactiilor,

Citeste si:
Consultant: Riscul ca România să rămână fără alimente este scăzut
Consultant: Riscul ca...

Din cei peste 500.000 mp de spatii industriale si logistice tranzactionati anul trecut de agentiile imobiliare, Dunwell a contribuit la inchirierea a 15% din total, cu 5 puncte procentuale peste obiectivul de 10% stabilit initial. Tot anul trecut, Dunwell a tranzactionat cel mai mare lot de teren din afara Bucurestiului din ultimii cinci ani, cu o suprafata de 230.000 mp.

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri