Segmentul industrial si logistic a luat o mare amploare in ultimii ani, impulsionat de cresterea numarului de kilometri de autostrazi din partea de vest a tarii, de apetitul pentru consum FMCG si de dezvoltarea retailului online. Dunwell, un start-up infiintat in 2017 de catre trei specialisti cu experienta in piata imobiliara - Marian Orzu, Daniel Cautis si Laurentiu Badea, a reusit sa "exploateze" acest trend, iar anul trecut a contribuit la inchirierea a 15% din totalul de spatii industriale si logisitice tranzactionate in piata.

Din aproximativ 510.000 mp de spatii industriale si logistice tranzactionati anul trecut, Dunwell a contribuit la inchirierea a 15%, cu 5 puncte procentuale peste obiectivul de 10% stabilit initial. Insa, pe langa cei 76.600 mp inchiriati, Dunwell a intermediat si vanzarea unor terenuri a caror suprafata cumuleaza 418.000 mp, cel mai mare dintre acestea fiind de 230.000 mp. In total, compania de consultanta a incheiat 24 de tranzactii in 2018, facilitand in mod indirect crearea unui numar estimativ de peste 900 de locuri de munca.

Drept tendinte, anul trecut Dunwell vorbea despre orientarea spre spatii logistice situate in Interiorul oraselor, expansiunea in afara zonelor geografice traditionale ale acestui segment si consolidarea pozitiei marilor dezvoltatori care deja sunt activi in piata.

"Au fost confirmate extinderile dezvoltatorilor industriali in afara zonelor traditionale, astfel ca am vazut tranzactii in Buzau, Bacau, Oradea, Turda, etc. De asemenea, referitor la consolidarea pozitiei marilor dezvoltatori am putut observa anul trecut miscari in securizarea zonelor industriale din Bucuresti. Astfel, sunt dezvoltari mari care incep sa acopere toata zona intre autostrada A1 si A3. Pe aceasta zona sunt astazi 6 dezvoltatori mari care au investitii in derulare", spune Marian Orzu (foto), partener Dunwell.

Referitor la orientarea catre spatii logistice in interiorul oraselor, el arata ca "acest tip de proiect este in continuare foarte atragator pentru investitori, in schimb preturile terenurilor sunt inca prohibitive pentru dezvoltarea de spatii industriale si nici nu vad o schimbare in viitorul apropiat avand in vedere ca pozitionarea catre infrastructura de transport in comun in interiorul centurilor de orase va atrage constant atentia dezvoltatorilor de birouri, retail, rezidential etc".

Dunwell: 400.000 mp semnati in 2018 urmeaza sa fie livrati in ultima parte a anului

Marian Orzu adauga ca sunt peste 400.000 mp semnati in 2018 ce urmeaza a fi livrati in ultima parte a 2019, in timp ce rata de neocupare a spatiilor din acest sector se situeaza sub 5%, ceea ce-i determina pe dezvoltatori sa inchirieze parcurile inca din fazele de proiectare si preconstructie.

"Pana acum 2019 a inceput destul de bine. Ritmul cererilor in piata imobiliara industriala este sustinut. Suntem implicati in proiecte incepute atat in 2018 cat si in proiecte noi de extindere si relocare. Judecand dupa cererile primite de cand a inceput activitatea de business in 2019 pot spune ca sunt contracte semnate in perioada 2014-2016 care ajung la maturitate si se intorc catre piata pentru extindere, relocare sau negociere. Este greu de a face o predictie sau de a stabili o tendinta pentru intregul an. Predictibilitatea nu este punctul forte al pietei", conchide Marian Orzu.

Dunwell, broker de real estate industrial, este un start-up infiintat in 2017 in Bucuresti. Scopul agentiei este de a intermedia tranzactiile intre proprietarii de spatii logistice si industriale, dezvoltatorii de parcuri (proprietati noi, existente, in constructie, built-to-suit, proiecte brownfield sau greenfield etc.) si chiriasi (furnizori de servicii logistice, retaileri traditionali si online, FMCG, companii cu activitati de productie).

Parteneri executivi ai Dunwell sunt: Marian Orzu, unul dintre cei mai vechi specialisti ai pietei de industrial, cu peste 14 ani de experienta in domeniu, Daniel Cautis, cu peste 7 ani vechime in industrie, si Laurentiu Badea care are aproape 16 ani de experienta in piata imobiliara romaneasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri