Anul trecut, a fost adaugata stocului existent o suprafata de 350.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, potrivit agentiei de brokeraj Dunwell, specializata exclusiv in segmentul industrial al pietei imobiliare. Stocul existent a ajuns la peste trei milioane de metri patrati, iar pentru acest an sunt estimate livrari in suprafata de 500.000 de metri patrati. In conditiile in care rata de neocupare este de sub 5%, este de asteptat ca spatiile logistice si industriale sa se dezvolte intr-un ritm sustinut cel putin pana in 2020, iar printre tendintele ce vor apara in piata se numara ”inner city logistics” si hostelurile pentru angajati in cadrul parcurilor logistice.

Livrarile de spatii logistice si industriale din acest an, estimate la 500.000 de metri patrati, vin pe fondul unui an 2017 cu performante semnificative in ceea ce priveste portofoliile de spatii logistice si industriale. Aproximativ 350.000 mde metri patrati de noi spatii logistice si industriale au fost adaugate celor existente, o crestere de 13% fata de 2016, iar portofoliul national a ajuns la peste trei milioane de metri patrati, potrivit unei analize realizate de catre compania de brokeraj Dunwell, specializata exclusiv pe segmentul spatiilor logistice si industriale.

„Sunt semne foarte bune pe aceasta piata. Anul 2017, cu o crestere record a livrarilor de noi spatii, a pregatit un 2018 care va avea aceeasi tendinta. In acest moment rata de neocupare a spatiilor logistice si industriale este de sub 5%, existand o presiune pe oferta. Previziunile noastre sunt ca aceasta tendinta de crestere se va mentine nu numai in 2018, cand ne asteptam la circa 500.000 de metri patrati de proiecte logistice si industriale noi, ci si in continuare pana in 2020. Principalele tendinte pe care le observam pentru 2020 sunt legate atat de dezvoltarea parcurilor industriale, cat si de modul de abordare al acestei dezvoltari. Cresterea va veni astfel si din parcuri aflate in afara capitalei, vom vedea in Bucuresti un inceput de orientare spre inner city logistics si, nu in ultimul rand, ca o solutie de diminuare a problemei fortei de munca, dezvoltatorii vor construi si hosteluri in cadrul parcurilor logistice”, declara Daniel Cautis, Managing Partner Dunwell.

spatii logistice, spatii industriale, spatii logistice si industriale, Dunwell, CTP

Suprafata estimata de noi spatii logistice si industriale, 500.000 de metri patrati, este constituita din toate livrarile de spatii industriale si logistice relevante, inclusiv cele dezvoltate in 2017 si livrate in acest an, potrivit analizei realizate de Dunwell. Principalii proprietari de parcuri logistice si industriale din Romania sunt in acest moment: CTP, WDP, P3, VGP, Globalworth, Alinso Group, Logicor, ICCO Group, Helios Phoenix, TRC, cu portofolii ce variaza intre 100.000 si peste 700.000 de metri patrati. Chiriasii provin in special dintre companiile 3PL (servicii externalizate de logistica) cu aproape 50% din cererea de spatii noi in 2017, retail, aproximativ 19%, si comert electronic cu 6% din cerere.

„Responsabile de acest trend ascendent sunt atat cresterea consumului si a cheltuielilor, datorata reducerii taxelor si cresterilor salariale, cat si sectorul productiv care a inregistrat si el o crestere de 8% anul trecut. De asemenea, un aport important l-au avut mutarile chiriasilor din spatiile vechi, improprii, in spatii cu autorizatii de securitate la incendiu. Piata imobiliara a fost alimentata de aceste evolutii, dezvoltatorii venind in intampinarea cererii crescande de spatii de depozitare si productie. CTP a reusit sa atraga cele mai mari trei tranzactii de pe piata (25% din cererea totala), reconfirmand logistica si comertul electronic ca domenii cheie ale pietei”, explica Daniel Cautis, Managing Partner Dunwell..

Estimarile au fost realizate luandu-se in considerare mai multi factori, dintre care cei mai importanti sunt: istoricul tuturor tranzactiilor de inchiriere de depozite din ultimii 5 ani; suprafata spatiilor logistice si industriale construite si livrate de catre dezvoltatori in 2017; numarul de tranzactii de terenuri industriale in 2016 si 2017 si care in ultimul trimestru au obtinut PUZ industrial sau autorizatie de constructie, precum si cererile clientilor 3PL existente in piata inca de la sfarsitul anului 2017, puse in asteptare si care urmau sa fie reluate in 2018. De asemenea, cerintele de extindere din partea chiriasilor 3PL care isi propun cresteri anuale de minimum 10% si cererile de relocare din depozite de clasa B (neluate in evidenta) in depozite clasa A, au avut o pondere insemnata in calcul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri