In anul 2017 au fost livrati sub 25 de kilometri de autostrada, doar 10% din cei 250 de kilometri promisi de autoritati. Aceasta situatie se va mentine probabil si in 2018, daca guvernul intentioneaza sa-si continue politica de investitii scazute, potrivit reprezentantilor Dunwell, companie de consultanta imobiliara specializata exclusiv in spatiile logistice si industriale. Aceasta lipsa a infrastructurii este principalul obstacol in calea dezvoltarii de spatii logistice si industriale, un segment in plina crestere, cu peste 500.000 de metri patrati anuntati spre livrare pana la finalul acestui an.

Cresterea segmentului de spatii logistice si industriale din Romania isi va pastra tendinta din 2017, atat pe termen scurt, cat si mediu, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara specializata exclusiv in spatii logistice si industriale Dunwell,. Cresterea consumului anul trecut cu 8,4% si o valoare a tranzactiilor din acest sector in 2017 estimata la 240 milioane de euro sunt premisele unui al doilea an de crestere semnificativa a dezvoltarilor de spatii logistice si industriale, cu livrari estimate la 500.000 de metri patrati pana la sfarsitul anului.

O alta concluzie a studiului este ca mai multi retaileri au inceput sa-si dezvolte propriile spatii logistice. De asemenea sunt mai multi operatori din industria alimentara, retail sau comert electronic care fie au deja proiecte in constructie, fie exploreaza aceasta optiune.

Dunwell

„Cred ca vom vedea un inceput de orientare spre spatii logistice dezvoltate in interiorul oraselor, depozite mai mici, mai aproape de oras sau chiar in oras. Este posibil sa vedem si solutii de hosteluri construite de dezvoltatorii de parcuri industriale astfel incat forta de munca sa nu mai fie o problema atat de mare. Hostelurile vor fi construite in parcurile mari din afara oraselor, acolo unde forta de munca este adusa din imprejurimi. Estimam ca aceste hosteluri vor fi construite mai intai in Bucuresti, iar urmatorul oras ar putea fi Timisoara, dat fiind ca aici orice hostel situat in limitele exterioare are foarte multi clienti din randul angajatilor in parcurile logistice”, a declarat Daniel Cautis, Managing Partner al Dunwell.

Cresterea prognozata va veni si din parcuri din afara Bucurestiului, dezvoltatorii extinzandu-se din ce in ce mai mult in orase regionale puternice, aflate insa in alte zone decat cele traditionale, din vestul tarii: Sibiu, Brasov, Pitesti.

Sectorul de spatii logistice si industriale, care genereaza locuri de munca, activitati economice si impozite si taxe catre autoritatile locale si ale statului, ar fi putut sa se dezvolte si mai mult daca in Romania ar fi existat o retea dezvoltata de autostrazi. Potrivit reprezentantilor Dunwell, infrastructura a fost in 2017 principalul obstacol in dezvoltarea sectorului industrial: mai putin de 25 km de autostrada livrata, doar 10% din cei 250 km promisi. Aceasta situatie se va mentine probabil si in 2018, daca guvernul intentioneaza sa-si continue politica de investitii scazute.

„Dezvoltarea parcurilor industriale se bazeaza in mare masura pe existenta unuia sau mai multor chiriasi puternici cu potential mare de extindere, abilitatea proprietarilor de parcuri traducandu-se si in satisfacerea cat mai rapida a cerintelor ocupantilor. In consecinta, suprafetele dezvoltarilor speculative au crescut in mod constant in ultimii doi ani. Cererea va continua sa fie alimentata de cheltuielile private, unii chiriasi este posibil sa-si mute operatiunile, iar piata va fi foarte activa. Rezultatele acestui studiu, precum si valoarea si volumul tranzactiilor realizate pana in acest moment, ne fac sa privim cu optimism si incredere, pe termen scurt si mediu, dezvoltarea pietei de spatii industriale si logistice din Romania”, spune Daniel Cautis, Managing Partner al Dunwell.

Principalii jucatori din piata spatiilor logistice si industriale sunt CTP (770.000 de metri patrati), WDP (400.000 de metri patrati), P3 (335.000 de metri patrati), Globalworth (150.000 de metri patrati), Alinso Group (140.000 de metri patrati), Logicor (140.000 de metri patrati), TRC (130.000 de metri patrati), ICCO Group (100.000 de metri patrati).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri