Bucurestiul domina autoritar segmentul de spatii logistice si industriale

Chiar daca regiunile din vestul tarii au avantajul proximitatii de retelele de autostrazi din centrul si vestul Europei, Bucurestiul a generat, anul trecut, peste jumatate din cererea de pe segmentul spatiilor industriale si logistice. In 2017, cererea bruta de spatii industriale si de logistica a crescut anul trecut cu circa 15% la peste 525.000 de metri patrati, inregistrand un nou maxim istoric. Si la capitolul livrari Capitala se afla la mare distanta de ceilalti poli de spatii logistice, generand 67% din spatiile noi din 2017.

Cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor de logistica, transport si distributie, care au inchiriat in total 290.000 de metri patrati, respectiv peste 55% din total. Retailerii au fost de asemenea printre cele mai active companii anul trecut, suprafata de spatii logistice contractata de acestia cumuland peste 110.000 metri patrati, adica putin sub un sfert din totalul inchiriat, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta imobiliara JLL Romania.

Structura pe regiuni a cererii de spatii logistice plaseaza Bucurestiul pe prima pozitie in topul preferintelor, cu 280.000 metri patrati (53% din total). Pe pozitia a doua se afla Timisoara – 76.200 metri patrati, aceasta fiind urmata de Pitesti – 50.000 metri patrati. In Roman suprafata de spatii logistice tranzactionata a cumulat 32.000 metri patrati, in Cluj 25.250 metri patrati, iar in Ploiesti 24.700 metri patrati.

JLL Romania, spatii logistice, Costin Banica, productie

”Piata este in continuare captiva in cateva zone din tara – Bucuresti, Vest si Centru. Cu putine exceptii, cererea, dar si oferta noua s-au orientat si in acest an spre locatiile consacrate, devenite deja poli de dezvoltare. Din acest punct de vedere exista un dezechilibru pe piata, care se va mentine atata timp cat nu vor fi rezolvate problemele legate de disponibilitatea fortei de munca si infrastructura”, declara Costin Banica, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Citeste si:
Cum va evolua prețul locuințelor în Drumul Taberei, după...
Cum va evolua prețul...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Spatii logistice: Oferta noua mai mica decat cererea

Pentru activitati de productie au fost inchiriati aproape 100.0000 de metri patrati, insa merita de mentionat faptul ca aceste companii prefera cu predilectie sa detina in proprietate spatiile de productie. Din acest motiv, ponderea inchirierilor de astfel de spatii nu reflecta dinamica acestui sector.
Un alt element pozitiv al pietei il reprezinta faptul ca aproape 430.000 de metri patrati, respectiv peste 80% din suprafata totala inchiriata in 2017, reprezenta cerere noua - contracte noi de inchiriere, extinderi si pre-inchirieri, restul fiind reinnoiri de contracte si relocari.

”Desi turbulent din punct de vedere legislativ si politic, anul 2017 a aratat foarte bine la nivelul indicatorilor macroeconomici: investitiile straine directe au crescut la un nivel record, PIB-ul a avut un avans neasteptat, impulsionat de consum (2017 a fost al doilea an consecutiv cu o crestere de peste 10% a consumului). Acest tablou a incurajat dezvoltarea pietei chiar mai mult decat am previzionat la inceputul anului”, spune Costin Banica.

In 2017, dezvoltatorii au finalizat proiecte care au totalizat aproape 360.000 metri patrati de spatii logistice si industriale, din care 242.000 metri patrati (67% din total) au fost construite in Bucuresti si Ilfov. Circa 40.000 metri patrati au fost livrati in Cluj, iar 34.000 metri patrati in Timisoara. La Roman, a fost consemnata prima dezvoltare de spatiu modern prin finalizarea depozitului Profi de catre WdP, in suprafata de 33.500 metri patrati.

”Piata romaneasca va ramane si in acest an in atentia chiriasilor. Sentimentul investitorilor se mentine pozitiv, ceea ce ne face sa credem ca si in 2018, piata industriala si de logistica va avea o performanta remarcabila”, spune Costin Banica, Associate Director, Head of Industrial Agency, JLL Romania.

Citeste si:
P3 România: Companiile cer flexibilitate înainte de semnarea noilor...
Pardhan, P3 România:...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri