Piata imobiliara din Bucuresti este caracterizata in ultima vreme de o efervescenta pe mai multe directii. Lucrurile merg intr-un sens pozitiv daca vorbim de maturizarea pietei, insa se afla intr-o perioada de condensare in ceea ce tine de vanzari, un volum mai mic comparativ cu 2017, dar si o incetinire cauzata de cererea mai temperata, respectiv o chibzuinta mai mare afisata de cumparator, apreciaza Adrian Stanescu, project manager Imobiliarium, care a desfasurat recent o expozitie imobiliara in zona Universitatii din Capitala.

"In prezent, preturile - mai ales in zona low-medium budget - prezinta o marja mica, iar costurile de constructie - materiale, forta de munca etc - sunt in crestere. Astfel, in cazul in care cererea nu va suplini prin volumul de achizitii aceste costuri si pe termen mediu se va ajunge la o oferta rezidentiala limitata, preturile vor cunoaste noi scumpiri", spune Adrian Stanescu (foto).

Insa, acest aspect nu trebuie privit intr-o lumina negativa si nici vazut ca o tendinta pe termen lung, adauga el, ci doar ca o ajustare la cerere.

"Cumparatorii acorda un interes mai mare zonei bugetare, influentata acum si de noul grad de indatorare, precum si modalitatilor de constructie, ceea ce este normal si chiar indicat. De asemenea, trebuie mentionat ca in aceasta ecuatie are un rol important si oferta, ce a ajuns la cifre asemanatoare perioadei de dinainte de criza, piata constructiilor noi rezidentiale crescand ca numar de unitati locative in ultimii doi ani", mai spune Adrian Stanescu.

Despre evolutia segmentului rezidential premium & middle-class din Capitala

"Termenul care caracterizeaza segmentele premium si middle class ramane acela de maturizare. Modificarile de preturi, in special pe aceste categorii, sunt nesemnificative (plus sau minus) 2-3%, dar evolueaza oarecum constant pe un termen mai mare. Printre motive s-ar numara cresterea exigentelor cumparatorului, extinderea perioadelor de decizie, modificarea criteriilor de finantare, oferta mai bogata de locuinte noi, precum si tendinta de revenire cat mai aproape de oras, de centru", arata Adrian Stanescu.

Asadar, "zonele care se prezinta cu oferte mai atractive la urmatoarea editie Imobiliarium sunt cele din Nord - Sectoarele 1, 2 si 3, precum si zona adiacenta Ilfov. Aceasta tendinta a pietei influenteaza direct si semnificativ oferta de beneficii, care la aceasta editie apare sub forma de discounturi, dar si sub forma fizica, precum mobilier, loc de parcare, curte, biciclete cadou etc".

In opinia sa, "segmentul rezidential middle - class se vinde cel mai bine, fiind singurul care se mentine intr-un ritm sustinut, isi pastreaza cea mai mare parte din cerere si va pastra aceasta tendinta si in perioada urmatoare. Acesta creste din perspectiva calitatii si este stabil din punctul de vedere al evolutiei pretului, care se invarte in jurul valorii de 1.500 euro / mp si nu va cunoaste nici in perioada urmatoare mari oscilatii. Referitor la criteriile de achizitie pe acest segment am aminti, in primul rand, locatia, urmata de calitatea constructiei, infrastructura buna, facilitati (marketuri, scoli, spitale) si pretul/mp".

Aproape 20.000 de locuinte au fost disponibile in cadrul evenimentului organizat sub umbrela Imobiliarium la Universitate. Comparativ cu Imobiliarium Baneasa, care se concentreaza in proportie majoritara pe locuintele construite in zonele de Centru-Nord, Est si Vest si zonele adiacente Ilfov, la Universitate oferta s-a axat pe Centru-Sud, Est-Vest si zonele adiacente Ilfov.

Adrian Stanescu arata ca, per total, pretul pe metrul patrat promovat la editia de la Universitate a fost cu circa 8% mai mic decat cel din Baneasa, insa costul fiecarei locuinte depinde de foarte multi factori, precum locatia de constructie a ansamblului, materialele si tehnica de constructie, regimul de inaltime, etc., aspecte importante in calculul deciziei finale.

De asemenea, un profil al vizitatorului Imobiliarium, pe ambele segmente, acesta ar avea in jur de 30-40 de ani, cu un job corporate, casatorit/a, interesat/a de un apartament de 2 sau 3 camere, cu un buget de peste 80.000 euro la dispozitie pentru achizitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri