Pentru anul 2020 este preconizata livrarea unor spatii cu o suprafata de cel putin 114.000 de metri patrati in orasele regionale, cele mai importante livrari anuntate fiind proiectul Record Park dezvoltat de grupul Speedwell in Cluj, cea de-a treia cladire a proiectului ISHO realizat in Timisoara de Mulberry Development, respectiv AFI Park Brasov, potrivit companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

"Analizand cele mai importante cladiri de spatii de birouri a caror livrare este asteptata in 2020, observam ca tendinta proiectelor mixte s-a propagat rapid si in orasele regionale, atat Isho Timisoara, cat si Record Park Cluj si AFI Park Brasov fiind parte a unor dezvoltari cu functiuni multiple", spune Mihaela Mihai (foto), consultant office agency, Cushman & Wakefield Echinox.

In acelasi timp, "grupul Iulius continua sa ridice noi cladiri de birouri in jurul mall-urilor detinute in Timisoara, Cluj si Iasi, monetizand sinergiile dintre cele doua tipuri de investitii. Practic, aceste proiecte contribuie la crearea unor noi micro-centre moderne, contribuind semnificativ la dezvoltarea economica, dar si la viata sociala a acestor orase".

In plus, adauga ea, fata de aceste proiecte realizate de dezvoltatori imobiliari, grupuri precum Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, sau Continental, cel mai mare producator de componente auto, investesc in sedii proprii in Cluj, respectiv Iasi.

Stocul de spatii de birouri din afara Capitalei atinge pragul de 1 MIL. mp in 2020

Stocul de birouri moderne din marile centre regionale ale Romaniei - Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov - va atinge pragul de 1 milion de metri patrati in 2020, cu o intarziere de aproape un an fata de estimarile initiale, in pofida faptului ca 2019 a fost un an record in ceea ce priveste livrarile, cu un volum de aproape 130.000 de metri patrati, potrivit raportului Office Market Regional Cities, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

La finalul primului semestru, stocul din aceste orase se ridica la 872.000 mp, urmand sa ajunga la 910.000 mp la finalul anului. Clujul continua sa fie cea mai dezvoltata piata, cu un stoc de 330.000 de metri patrati, fiind urmat de Timisoara (227.000 mp), Iasi (185.000 mp) si Brasov (130.000 mp).

Oras Stocul de birouri la finele primului semestru Livrari realizate in a doua jumatate a anului Cererea neta din primele 6 luni
Cluj-Napoca 330.000 47.700 33.000
Timisoara 227.000 34.000 51.400
Iasi 185.000 47.400 18.100
Brasov 130.000 33.000 10.000

Mai mult, sectorul de birouri din Cluj a fost in 2019 si pe radarul investitorilor, interesul fiind concretizat prin achizitiile realizate de grupurile Dedeman (The Office) si White Star (Liberty Technology Park).

Activitatea de inchiriere din aceste orase a fost sustinuta in special de companiile din sectoarele IT si BPO (business process outsourcing), cele mai mari tranzactii din ultimul an vizand suprafete cuprinse intre 4.000 si 5.000 de metri patrati, potrivit Cushman & Wakefield.

Ratele de neocupare continua sa fie scazute, variind intre 3% la Iasi si 9% in Timisoara, in proiectele moderne, cu pozitionare centrala, rata de disponibilitate fiind aproape de 0%. Chiriile au ramas stabile, pornind de la 11 - 13 euro / mp / luna in Brasov si putand atinge pragul de 15 euro / mp / luna in Cluj si Iasi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri