Contrar așteptărilor, există posibilitatea ca după această criză generată de coronavirus să ne trezim într-o piață rezidențială mult mai activă decât înainte de pandemie. Care va fi dinamica și cum va evolua, din păcate, nimeni nu știe. Nu e o situație prin care să mai fi trecut, nu poți citi nicăieri despre cum evoluează piața imobiliară în timpul și după pandemie; nu ai de la cine învața și nimeni nu are răspunsul. Sau, dacă cineva îl are, cel mai probabil va ajunge miliardar în curând, spune Georgian Marcu, consultant imobiliar și fondator Green Angels.

"Primesc foarte des întrebarea: «ce se va întâmpla cu piața rezidențială, în timpul și după criza de COVID-19 și cum vor evolua prețurile proprietăților imobiliare?». Ca să nu o lungim, răspund pe scurt cu: «nu știu!». Și aici cred ne împărțim în două categorii: cei care nu știm și cei care mințim. Evident că atunci când este pusă întrebarea de mai sus toată lumea se așteaptă la un răspuns cu un procent în minus", declară Georgian Marcu (foto).

Dar, "nu a mai fost vreo pandemie și, ca urmare, nu există nici un istoric recent pentru a vedea cum se poate comportă o piață în aceste condiții. În același timp, nu știm cât va dura toată această situație cu obligația de a sta acasă. Totul va depinde de impactul asupra economiei, deoarece evoluția pieței de rezidențiale este strâns legată de cum evoluează veniturile, de numărul de șomeri, de puterea de cumpărare s.a.m.d.", mai spune fondatorul Green Angels.

Viitorul? Mai puțini oameni în birou, mai multă presiune pe piața rezidențială

În opinia sa, însă, ar fi suficiente motive potrivit cărora putem spera că în perioada următoare stării de urgentă să vedem ceva lichiditate pe anumite segmente din piața rezidențială, contrar a ceea ce se așteaptă toată lumea. Astfel, pe lângă motivele clasice care duc la tranzacționarea unei proprietăți, s-ar putea ivi și unele ipotetice, iar piața se va regla acolo unde va găsi punctul de echilibru între cerere și ofertă.

De exemplu, "suntem puși în fața unei situații inedite. După o viață în care mare parte din activitatea de zi cu zi se desfășura în afara casei, astăzi, ne trezim în situația în care stăm în casă și toată ziua, pentru o perioadă determinată de timp. Dar, dacă ne dăm seama că ne putem permite o altfel de «acasă» pe care ne-o doream, dar nu i-am dat importanță? Poate mai în centru sau la periferie, poate la casă și nu la bloc, poate cu mai multă lumină naturală, cu terasă sau grădină, lângă un parc sau lângă un supermarket. Suntem atât de diferiți, iar «acasă» e atât de personal", apreciază Georgian Marcu.

Sau poate "companiile își vor da seama că pot funcționa lejer, în aceeași indici de performanță, cu o parte semnificativă a angajaților care să își desfasoarea activitatea de acasă. Costurile, pe termen lung, se pot reduce semnificativ, pentru companie, dacă mai adaugi un procent de 10-20% din angajați care să lucreze în afară biroului. Mai puțini oameni în birou mai multă presiune pe piața rezidențială. Care va fi dinamica și cum va evolua, din păcate, nimeni nu știe.", conchide fondatorul Green Angels.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri